Двосторонні договори по електроенергії – один з важливих напрямків діяльності ТБ "УЕБ". Як в Україні відбувається купівля та продаж електричної енергії за двосторонніми договорами та що важливо знати новим учасникам ринку – далі у нашому матеріалі.

Механізм функціонування ринку двосторонніх договорів по електроенергії

Ринок двосторонніх договорів – це процес купівлі-продажу електроенергії за двосторонніми контрактами. Частіше за все вони є довгостроковими. На цьому ринку виробники електроенергії можуть укладати договори з енергопостачальниками, домовляючись щодо ціни, терміну поставки та обсягу електричної енергії. Аукціони на ринку двосторонніх договорів передбачають купівлю-продаж електроенергії у будь-якому обсязі – за винятком того обсягу, що підлягає обов’язковому продажу на ринку "на добу наперед", а також електроенергії, що підлягає продажу в рамках покладання спеціальних обов’язків (ПСО).

Перші аукціони з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами пройшли 27 червня 2019 р. на Українській енергетичній біржі (УЕБ). Це стало необхідною умовою для запуску роботи нової моделі ринку з 01 липня. Сьогодні Українська енергетична біржа є єдиним організатором аукціонів на ринку двосторонніх договорів. Це право біржа отримала шляхом конкурсного відбору – УЕБ була призначена організатором аукціонів завдяки найкращій підготовці, професійним фахівцям та сучасному технічному забезпеченню.

Українська енергетична біржа постійно проводить аукціони на ринку двосторонніх договорів, починаючи з 27 червня 2019 року. Протягом даного часу було реалізовано більше 60 млн. МВт-год електроенергії. Наразі на біржі налічується понад 200 учасників, і їх кількість постійно збільшується. Це є показником досить високого рівня конкуренції на ринку. Для отримання можливості участі у електронних аукціонах на ринку двосторонніх договорів учаснику потрібно пройти процедуру реєстрації.

Етапи участі в аукціонах на ринку двосторонніх договорів

Для того, щоб взяти участь у торгових сесіях, необхідно зареєструвати заявку. Період реєстрації заявок починається з моменту створення торгової сесії та закінчується не пізніше, ніж за дві години до початку аукціону.

Наступний етап – безпосередня участь у торгах. Вона розпочинається з часу, що оприлюднений на сайті організатора торгів – ueex.com.ua. Етап участі у торгах закінчується після реалізації виставлених на аукціоні лотів (але не пізніше часу, визначеного умовами торгової сесії). Торгова сесія може бути продовжена у випадку, якщо торги по певних позиціях ще тривають.

Після завершення періоду торгів відбувається підписання свідоцтв. Підписання аукціонних свідоцтв здійснюється електронним підписом.

Для проведення аукціонів на ринку двосторонніх договорів Українська енергетична біржа використовує власний програмний продукт – електронну торгову систему (ПП БЕТС) у версії "Electric power".

Навчання учасників ринку двосторонніх договорів по ЕЕ

Організація, що бажає стати учасником аукціонів та торгувати електричною енергією, має пройти навчання та та ознайомитись з регламентом організації і проведення аукціону.

Навчання на ринку двосторонніх договорів по ЕЕ проводиться спеціалістами Української енергетичної біржі для всіх бажаючих. Воно безкоштовне і відбувається за вимогою нового учасника. Навчальний курс включає в себе теоретичні та практичні заняття по роботі в Програмному продукті "Біржова електронна торгова система" (ПП БЕТС) у версії "Electric power". Під час теоретичних занять учасник має змогу спробувати імітаційні торги. Додаткову інформацію можна дізнатися у розділі "Навчальний центр".

Для отримання актуальних даних про ринок двосторонніх договорів по ЕЕ, навчання для нових учасників та заплановані аукціони телефонуйте консультанту - (044) 35-35-735. Підписуйтеся на регулярну розсилку та Telegram-бот Української енергетичної біржі – будьте в курсі новин 24/7!