На Українській енергетичній біржі активність торгівлі була високою. Проведено 14 аукціонів з продажу електроенергії базового, пікового та позапікового навантаження. Загалом за обраний період реалізовано 167 тис. Мвт.год. електроенергії на аукціонах, що не підпадають під ПСО. Продавцями ресурсу виступали як генеруючі компанії, так і трейдери. Загалом на аукціонах електроенергію реалізували ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО, КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА, Сєвєродонецька теплоелектроцентраль, ЕНЕРДЖІКС, ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО та ЦЕНТРЕНЕРГО. Протягом торгових сесій традиційно ціна знижувалась. Станом на 1 листопада ціна базового навантаження складала 1639,95 грн./Мвт.год., пікового навантаження – 1715,14 грн./Мвт.год., позапікового навантаження – 1104,08 грн./Мвт.год.

Крім того, на Українській енергетичній біржі було реалізовано 5,91 млн. Мвт.год. електроенергії базового навантаження та 69,3 тис. Мвт.год. електроенергії пікового навантаження за регульованими цінами компаніями, на які покладені спеціальні обов’язки в новому ринку електроенергії.

Станом на 31 жовтня частка атомної генерації становила 54%, ТЕС – 30%. Загалом за останні 2 тижні стались різкі зміни у виробітку електроенергії – загальний обсяг генерації зріс на 14%, з них АЕС – на 13%, ТЕС – на 14%, ГЕС – на 23%, ТЕЦ – на 50%. І лише генерація ВДЕ зменшилась на 28%. Очевидно, це пов’язано із погодними умовами, які спричинили зростання попиту на електроенергію та зменшення інтенсивності дії ВДЕ. Загалом виробництво електроенергії 31 жовтня склало 18440 Мвт.

Протягом останніх тижнів роботи нового ринку електроенергії щодоби в середньому було реалізовано 117 тис. МВт-год. електроенергії в ОЕС України по середньодобовій ціні 1479 грн. за МВт-год. та 14 тис. МВт-год. електроенергії для о. Бурштинський по середньодобовій ціні 1863 грн. за МВт-год. Середньодобовий розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський збільшився до значення 384 грн. Значних коливань цін зафіксовано не було. Якщо порівнювати ціни ОЕС України та о. Бурштинський у вересні та жовтні то бачимо, що за місяць спостерігалась легка низхідна динаміка: -1% до 1896 для о. Бурштинський та -4% до 1535 для ОЕС України.

Спотові ціни у Західній Європі були загалом стабільними, але простежувався легкий тренд до зростання. Таким чином, 31 жовтня ціна базової електроенергії у Франції становила 46 євро/МВт-год., в Угорщині – 54 євро/МВт-год., у Польщі – 38 євро/МВт-год. На листопад у жовтні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 45-65 євро/мегават.

Керівник Укренерго Всеволод Ковальчук під час Міжнародного інвестиційного форуму підписав дві угоди, реалізація яких дозволить не тільки залучити приватні інвестиції в східні регіони, але й забезпечить надійне функціонування української енергосистеми. Зокрема, Укренерго підписало Меморандум з ЄБРР щодо спільної реалізації проекту розбудови мережі накопичувачів енергії (energy storage) потужністю до 220 MВт та модернізації ПС 220 кВ "Азовська" (Донецька область). Окрім того, з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC; належить до структури Світового банку) Укренерго уклало консультаційну угоду про технічну допомогу щодо розробки механізму аукціонів для залучення приватних інвесторів, бажаючих профінансувати розбудову системи накопичення електроенергії в Україні.

Енергохолдинг ДТЕК очікує на те, що ринок допоміжних послуг, який важливий для будівництва нових балансуючих потужностей та систем накопичення електроенергії (energy storage) запуститься вже до кінця 2019р. Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. "Я думаю регулятор прийме кінцеві рішення в найближчі місяці. Я сподіваюся, що до кінця року, цей сегмент ринку буде запущений", - заявив Тімченко. За його словами, цей сегмент ринку є дуже важливим на фоні зростання потужностей зеленої генерації.

Кабінет міністрів встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії, повідомив Андрій Герус. З боку держави буде чіткий моніторинг імпортованої електроенергії в країну, і в разі перевищення 5% порогу загального обсягу споживання з одного джерела, будуть застосовуватися механізми обмеження. Герус також зазначив, що зараз імпорт електроенергії з РФ становить менше 1% обсягу споживання, і не становить загрози для енергобезпеки України.