Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Протягом минулих двох тижнів була активною торгівля ресурсом грудня та ПСГ на фоні зростаючої динаміки цін.

Українська енергетична біржа

Протягом минулих двох тижнів 13 компаній – ініціаторів сформували 275 стартових позицій. Переважно учасники здійснювали торгівлю ресурсом грудня, хоча були пропозиції до продажу та купівлі ресурсів січня, лютого, 1 кварталу 2021 року, газу в ПСГ.


Стартові ціниресурсів зростали нерівномірно, досить імпульсивно, але загалом даний тренд повторював динаміку європейських котирувань. Найдорожче ініціатори оцінювали ресурс лютого 2021 року – в середньому 7074 грн., найдешевше – ресурс ПСГ, в середньому по 6668 грн. за тис. куб. м.
Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 85 млн. куб. м. природного газу. В середині місяця основна увага була сосереджена на ресурсі грудня, якого було реалізовано 81 млн. куб. м. Відповідно ресурсу в ПСГ продано в обсязі 4 млн. куб. м.


До 9 грудня спостерігались досить високі продажі ресурсу грудня по ціні близько 6500 грн. Пізніше ціни пропозиції продавців на УЕБ різко зросли, а покупці деякий час не сприймали такий рівень ціни. Так, станом на четвер, 18 грудня, склалась котирувальна ціна ресурсу грудня на рівні 7222 грн.(післяплата), що на 500 грн. більше від показника 2 тижні назад.
На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники стабільно формували заявки та укладали угоди. Протягом останніх двох тижнів у Енергетичній торговій платформі реалізовано 353 тис. куб. м. природного газу. Динаміка добових цін була зростаючою, але рівень короткострокових цін був нижчим від рівня середньострокових цін, а також – від рівня базових цін Оператора ГТС України, на основі яких розраховуються маржинальні ціни купівлі та продажу природного газу. Це означає, що в Україні формується внутрішній індикатив ціни на газ, який повторює динаміку, але не співвідноситься з формульним ціноутворенням з орієнтацією на європейські хаби.


Європейський ринок

Ціни європейських хабів продовжують тренд до зростання. Найнижчі котирування досі спостерігаються на австрійському хабі CEGH, які станом на 17 грудня становили 14,98 євро/Мвт-год, що рівнозначно 193,54 дол. за тис. куб м. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 234 дол. Контракти на місяць наперед та квартал наперед в середньому були рівноцінними поточним спотовим цінам, а сезон наперед - на 5% дешевшими.
Ціни на нафту зростали протягом останніх двох тижнів. Так, вартість ф’ючерсів на лютий нафти Brent станом на п’ятницю склала 51,4 дол. за барель, що продовжує встановлювати рекордні показники з початку карантину.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол./тис. куб. м., 17.12.2020

Інструмент NCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day115,3715,1315,7715,8318,1114,9815,87
Jan2115,4815,0915,9315,7918,0015,1515,91
1Q2115,5415,2515,8815,7317,8415,1315,89
S-2114,4614,8014,1414,3516,9915,3415,01

Спотові ціни на європейському ринку протягом останніх двох тижнів зростали у декілька етапів. Спочатку, із середи, 9 грудня стимулюючим фактором були страйки у Франції проти ядерних реформ. При цьому попит на газ зріс як альтернативного для виробництва електроенергії. Далі підвищенню цін сприяла ситуація на ринку LNG. Азіатські спотові ціни на скраплений природний газ минулого тижня зросли до найвищих з вересня 2018 року через високий попит на опалення та проблеми з постачанням. Холодна погода в Європі сприяла підвищенню цін. Таким чином, в результаті впливу безлічі факторів, спотові ціни на європейському ринку досягли річних максимумів. Хоча потім, до кінця минулого тижня, спостерігалась легка понижувальна динаміка через зростання поставок з Норвегії, зниження споживання за умов карантинних обмежень а також через стабільне зниження попиту перед різдвяними святами.


Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу за два минулих тижні складав за середньодобовим значенням 5,4 млн. куб. м. По структурі переважав імпорт з Угорщини (64%), Словаччини (36%). Імпорт з Польщі продовжував бути на нулі. Обсяг внутрішнього видобутку залишається відносно стабільним та коливався в діапазоні – близько 53,5-54,3 млн. куб. м. на добу. Упродовж двох минулих тижнів газ в ПСГ України газ не закачувався. Відбір газу з ПСГ на 10 грудня складав 107 млн.куб.м., досягши найбільшого значення за останні три роки. Потім відбір газу з ПСГ поступово зменшувався. На 16 грудня в сховищах України знаходилось 25 млрд. куб. м. природного газу, що становить 81% від загальної наповненості сховищ.


Іноземні компанії, що зберігають природний газ в Українських ПСГ, продовжували реекспортувати газ у європейському напрямку.

Публічні закупівлі

За останні два тижні кількість тендерів із закупівлі природного газу досягла майже 800. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон 2021. Загалом реалізовано природного газу на суму більше 500 млн. грн. Реалізований обсяг найбільших 20 контрактів складає 14,3 млн куб. м. Найбільший контракт отримала компанія "Укр Газ Ресурс", яка поставить КЕВ м. Мукачеве 1,8 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,34 грн./куб. м. Середня ціна тендерів склала 5,42 грн. за куб. м, а коливалися ціни у діапазоні від 3,27 до 10,40 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

Коефіцієнт перерахунку обсягів газу в ПСГ у розмірі 10,595 кВт-год/куб. м. є результатом компромісу між оператором підземних сховищ газу і замовниками послуг зберігання газу й максимально враховує інтереси всіх сторін, вважає в.о. голови Укртрансгазу Сергій Перелома. При цьому він висловив сподівання, що після остаточного ухвалення законопроекту №2553, що передбачає перехід на енергетичні одиниці й запланованого до ухвалення у другому читанні найближчим часом, уже з 1 травня 2021 року облік газу вестиметься в енергетичних одиницях, як на газовому ринку Європи. Раніше Перелома наголошував, що закладений у зазначеному законопроекті коефіцієнт для переведення ресурсу, що зберігається в ПСГ, у розмірі 10,35 кВт-год/куб. м, не є релевантним і має бути переглянутий у бік збільшення.

Угорщина - основний шлях реекспорту газу з України з початку грудня. Так, на початку грудня більше 70% обсягу експорту відбувалось в напрямку Угорщини. В більшій мірі реекспортується газ, що зберігається в режимі митного складу. Митний склад дозволяє фірмам зберігати газ до трьох років без сплати податків та митних зборів, поки він буде реекспортований назад на сусідні ринки. Очікується, що реекспорт цього місяця перевищить показник листопада.

Nord Stream 2 AG відновила будівництво газопроводу "Північний потік-2" у економічній зоні Німеччини 11 грудня. Трубоукладач "Фортуна" прокладе 2,6-кілометрову ділянку газопроводу. У Bloomberg припускали, що прокладати газопровід буде судно "Академік Черський", що має систему динамічного позиціонування. Баржа Фортуна будуватиме трубопровід з якірним позиціонуванням. Це означає, що прокладання газопроводу в Німеччині буде відбуватися повільніше, ніж це робив би Академік Черський. Для завершення будівництва газопроводу необхідно прокласти ще 160 км. труб. Значна частина незакінчених робіт на газопроводі залишається в Данії.

Шановні клієнти!

Українська енергетична біржа здійснює запуск короткострокового ринку природного газу в Україні – ринку добового балансування!

З метою отримання можливості ефективно врегульовувати свої небаланси, запрошуємо всіх замовників послуг транспортування на ринку природного газу пройти акредитацію та отримати доступ до короткострокового ринку природного газу.

З повним списком акредитованих компаній за напрямком можна ознайомитись за посиланням.