28 квітня 2021 року відбулось засідання Аукціонного комітету з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, на якому було погоджено зміни та доповнення до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Товарній біржі “Українська енергетична біржа”, що затверджені рішенням Біржового комітету Товарної біржі «Українська енергетична біржа» від 23.04.2021 р.

Зазначені зміни внесені з метою оптимізації тривалості пролонгації аукціону за ініціативою продавця, шляхом викладення пункту 3.1. Регламенту в новій редакції.

Основними критеріями оптимізації тривалості проведення електронних аукціонів визначено:

1. Тривалість проведення аукціону (період торгів) становить 1 год.
  2. Період торгів може бути продовжено:
    • за ініціативою Продавця – на строк, що не може перевищувати 1 (одну) годину, шляхом звернення Продавця до Адміністратора ПП БЕТС протягом 1 (однієї) години з моменту початку періоду торгів;
    • ПП БЕТС в автоматичному режимі – на строк, що становить до 5 (п’яти) хвилин, якщо протягом 5 (п’яти) хвилин до моменту завершення періоду торгів (в тому числі враховуючи час продовження періоду торгів) ПП БЕТС буде зафіксовано факт укладання угоди за результатами закінчення часу очікування кращої пропозиції.
  3. Час завершення періоду торгів не повинен бути пізніше 18-ї години дня, в якому проводився аукціон.

Так, наприклад, якщо початок періоду торгів припадає на 14:00, продавець з 14:00 до 15:00 може звернутися до Адміністратора щодо продовження періоду торгів на 1 год. – до 16:00. Якщо о 15:57 ПП БЕТС зафіксовано факт укладання угоди, час завершення періоду торгів продовжується на 2 хвилини – до 16:02 (15:57 + 5 хв.). Якщо о 16:01 ПП БЕТС знов зафіксовано факт укладання угоди, час завершення періоду торгів продовжується на 4 хвилини – до 16:06 (16:01 + 5 хв.). Приклад № 2: Якщо початок періоду торгів припадає на 16:30, продавець з 16:30 до 17:30 може звернутися до Адміністратора щодо продовження періоду торгів на 30 хв. – до 18:00. Автоматичного продовження періоду торгів після 18:00 не відбувається.