За 9 місяців 2019 року на Українській енергетичній біржі реалізовано 240 млн. куб. м. природного газу, що на 82% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Всього за поточний рік проведено 148 торгових сесій, 22 з них проведено у вересні.

Найбільша активність торгівлі спостерігалась у ІІІ кварталі. Це пов’язано з виходом на УЕБ найбільшого гравця ринку – Нафтогаз України, в особі дочірньої компанії Нафтогаз Трейдинг, яка реалізувала на біржових торгах близько 100 млн. куб. м. природного газу.

Кількість учасників зросла до 280 компаній, що на 113 більше, ніж рік назад. Продавцями переважно є українські видобувні компанії. Покупцями на торгах виступали великі державні компанії, постачальники газу споживачам, трейдери.

Ціни знижувались протягом року. Наприклад, середньозважена ціна ресурсу вересня була на 45% меншою, ніж ресурсу січня 2019 року. Це є наслідком зниження цін на європейських хабах після теплої зими із заповненими сховищами, зростання постачання в Європу LNG та ін. Слід відзначити, що котирування УЕБ досить тісно корелюють із котируваннями на західноєвропейських хабах із незначним часовим лагом.

"У 2019 році ми спостерігаємо розвиток торгівлі природним газом, динамічне зростання по основних показниках. Не можемо не відзначити вклад Нафтогаз Трейдинг у створення конкурентного ринку природного газу, адже участь великих газових компаній у процесі формування біржового ринку це стандартна європейська практика для підвищення активності біржової торгівлі. Значним досягненням є визнання котирувань УЕБ в якості орієнтиру для формування тарифів для населення. Так, середньозважені ціни УЕБ 3 місяці були найнижчими серед інших елементів формули, затвердженої постановою КМУ № 485. Загалом обсяги продажів за 3 квартали вже перевищили аналогічний показник за весь 2018 рік. У 2019 році ми очікуємо показника в рекордних 300 млн. куб. м." - прокоментував Генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко.