У липні 2019 року набули чинності окремі норми закону України «Про ринок електричної енергії», згідно з якими почала діяти нова модель продажу ЕЕ. На відміну від централізованого встановлення тарифів, відкриті біржові аукціони гарантують цілком прозоре формування ціни на електроенергію. У підсумку виграють усі – споживачі, постачальники та безпосередні виробники, які можуть вільно продати електроенергію на біржі УЕБ.

Як в Україні продати електроенергію на ТБ «Українська енергетична біржа»?

Раніше купівля і продаж електричної енергії здійснювалися наступним чином: отриману електроенергію виробники реалізовували виключно оптовому покупцю – державному підприємству «Енергоринок». ДП «Енергоринок», в свою чергу, мало продати електроенергію посередникам – енергопостачальним компаніям. І, нарешті, завданням останніх був її продаж кінцевим споживачам.

Ухвалення ЗУ «Про ринок електроенергії» поклало край такій схемі продажу енергоресурсів, віддавши перевагу чесній конкуренції та справедливому формуванню ринкових цін. Загалом існує чотири різних ринки в оптовому сегменті:

• ринок двосторонніх договорів – саме у цьому секторі здійснює свою діяльність ТБ «Українська енергетична біржа». Договір про продаж ЕЕ укладається напряму з виробниками чи постачальниками, що вже придбали електроенергію;
  • ринок «на добу наперед» - тут електричну енергію продають на наступний день, що йде за поточним торговим днем;
  • на внутрішньодобовому ринку продати ЕЕ можна безпосередньо перед її споживанням (в межах однієї доби);
  • балансуючий ринок – дозволяє в режимі реального часу збалансовувати кількість відпущеної та отриманої з мережі електроенергії.

Зараз в Україні продати чи придбати електроенергію зацікавлені сторони можуть на сайті ueex.com.ua – єдиній онлайн-платформі, яка у результаті конкурсу отримала право проводити електронні аукціони за двосторонніми договорами. Під час аукціону на ТБ «УЕБ» усі торгові операції здійснюються з використанням спеціалізованого програмного продукту БЕТС («Біржова електронна торгова система»), версія Electric Power.

Продати електроенергію на біржі УЕБ – сайт ueex.com.ua

Зареєструвавшись на онлайн-ресурсі ueex.com.ua, численні виробники (тепло-, гідро-, атомні електростанції), а також інші учасники ринку отримують можливість вигідно продати електроенергію на товарній біржі «УЕБ». Для цього учасники ринку мають змогу брати участь у комерційних секціях, де ініціатори аукціону можуть пропонувати позиції як на купівлю, так і на продаж електроенергії, причому аукціони проводяться як на підвищення, так і на пониження ціни.

Усі учасники мають попередньо укласти договір з ТБ «Українська енергетична біржа», пройти акредитацію на сайті ueex.com.ua та опанувати роботу з ПП БЕТС у версії Electric Power. Дізнатися більше про особливості аукціонів з продажу ЕЕ ви зможете за номером (044) 35-35-735. Підписуйтеся на регулярну електронну розсилку та зручний Telegram-бот ТБ «УЕБ» - вчасно отримуйте інформацію про нові аукціони!