Сьогодні 27 червня на Українській енергетичній біржі пройшли перші аукціони з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами для запуску роботи нової моделі ринку вже з 1 липня.

Перші два аукціони пройшли у формі спеціальної сесії згідно з Положенням про покладення спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. На аукціоні для забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів ДП "НАЕК "Енергоатом" реалізував 4 144 824 МВт-год. електроенергії базового навантаження по ціні 566,70 грн. за МВт-год. без ПДВ , а ПрАТ "Укргідроенерго" реалізував 138 000 МВт-год. електроенергії пікового навантаження по ціні 673,76 грн. за МВт-год. без ПДВ. На аукціоні з продажу електроенергії для компенсації технологічних втрат електричної енергії на передачу/розподіл ДП "НАЕК "Енергоатом" реалізував ще 828 816 МВт-год. електричної енергії за граничною ціною 566,70 грн. за МВт-год. без ПДВ. Таким чином на перших аукціонах ДП "НАЕК "Енергоатом", головний виробник електроенергії в Україні, реалізував майже 5 млн. МВт-год. електроенергії базового навантаження.

Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський так прокоментував проведення перших аукціонів: "Гадаю, що це дійсно знакова подія для електроенергетичного ринку. Сьогодні, за 4 дні до першого липня, фактично стартував запуск ринку, оскільки сегмент двосторонніх договорів відкривається першим, перед ринком на добу наперед, внутрішньодобовим та балансуючим ринком. Аукціони пройшли у формі спеціалізованої сесії і я можу оцінити їх проведення як успішне та констатувати факт запуску нової моделі ринку. Незважаючи на те, що супровідне нормативне забезпечення для проведення аукціонів було прийнято за декілька тижнів/днів до запуску, Українська енергетична біржа швидко відреагувала на зовнішні виклики та організувала електронні аукціони, передбачені Законом України "Про ринок електричної енергії", на високому рівні. В короткий термін ми змогли мобілізувати всіх учасників ринку, провели їм безкоштовні навчання та зареєстрували для участі в аукціонах. Було організовано інтенсивну навчально-трейнінгову кампанію, щоб всі учасники самостійно та ефективно могли працювати в електронній торговій системі. Зокрема, для участі в спеціальних сесіях були залучені всі учасники, на яких покладено спеціальні обов’язки з забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Також хочу зазначити, що вартість послуг біржі за участь в аукціоні складає 1 грн. за кожне аукціонне свідоцтво незалежно від обсягу угоди. Українська енергетична біржа провела колосальну роботу і продовжує реєстрацію учасників на яких не розповсюджуються спеціальні обов’язки. Я маю надію, що такі аукціони стануть основою створення конкурентного біржового ринку двосторонніх договорів в Україні. Графік аукціонів затверджений Аукціонним комітетом та оприлюднений у нас на сайті, запрошуємо всіх учасників укладати свої двосторонні угоди на УЕБ".

Нагадаємо, що 21 червня, відповідно до наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №270, Українська енергетична біржа була призначена організатором електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами.