1 лютого в Києві пройшла презентація «EPEX Spot на шляху до Європейського енергетичного ринку». Проводили її представники об’єднаної французько-німецької біржі ЕPEX Spot.

Вона була організована представниками Української Енергетичної Біржі.

Доповідачами на презентації виступили керівники об’єднаної французько-німецької біржі ЕPEX Spot і німецької біржі EEX: Хуан Перес - Директор департаменту стратегічного і ринкового розвитку і Роман Зюзев - відділ розвитку міжнародного співробітництва.

На заході були присутні представники Еlectricite de France, ГО "ЕАУ", ДП "Енергоринок", ДТЕК, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, НАК «ЕКУ», НАЕК «Енергоатом», НКРЕ, НЕК "Укренерго", РНБО, а також представники приватних компаній і преси.

Презентація проходила в інтерактивному режимі. Представники об’єднаних європейських бірж розповіли про лібералізацію європейських енергетичних ринків і місце бірж у цьому процесі. Гості розкрили сучасну структуру та принципи роботи та об’єднання енергетичних ринків Європи. Докладно обговорювалась EPEX Spot (Європейська енергетична біржа спот), цілі її створення, ринки на яких ця біржа працює, її учасники, продукти, обсяги торгівлі, ліквідність у різних країнах.

У презентації також були порушені питання строкового ринку і клірингу.

Після освітлення кожного блоку інформації, присутні задавали свої запитання, презентація пройшла у формі діалогу.

EPEX Spot - одна з провідних енергетичних європейських бірж, що забезпечують торгівлю електроенергією на об’єднаних європейських ринках Німеччини, Австрії, Франції та Швейцарії.
EEX є німецькою біржею, яка працює на ринку Spot, на фінансових ринках енергоносіїв і супутніх товарів. На біржі торгують більш ніж 200 учасників з 19 країн. EEX є провідною біржею в Західній Європі за обсягом та обігу торгів.