ПАТ "Укргазвидобування" (УГВ) у понеділок, 5 вересня, провела успішні торги з поставкою нафтопродуктів на зовнішні ринки в електронній торговій системі Української енергетичної біржі. Всього на торги було запропоновано 4 000 тонн фракції бензолвмісної зі ст. Шебелинка за експортними напрямками.

На електронному торговому майданчику пройшли торги, предметом яких став диференціал середнього арифметичного котирування, опублікованих службою "Platt’s Crude Oil Marketwire" в розділі "FOB Rotterdam" під заголовком Naphtha за місяць відвантаження від ст. Шебелинка до СРТ кордон України/експортний термінал. Початкова ставка дисконту була зафіксована на рівні мінус $70/т. Базисом поставки є СРТ-кордон України. Стартова ціна ресурсу оцінюється у $315,99/т.

За результатами торгів було реалізовано 100% виставленого ресурсу.

Можна констатувати, що вперше, українська державна компанія провела торги форвардними контрактами на нафтопродукти з поставкою закордон.

"Електронні торги на експорт - це черговий крок переходу на якісно новий рівень операційної діяльності ПАТ "Укргазвидобування". Ми задоволені новою моделлю торгів, на перших же електронних торгах ми отримали на 20$/т кращу ціну, ніж в декілька попередніх місяців. Ми впевнені що така модель реалізації стане гарним прикладом для всього ринку і невдовзі УГВ зможе повністю проводити продаж на електронному майданчику, включно з продажу скрапленого газу, що, допоможе нам отримати найкращі ціни та максимальний прибуток", - заявив директор з комерційних питань ПАТ "Укргазвидобування" Сергій Федоренко.

"Українська енергетична біржа" продовжує надавати нові можливості для торгівців з метою оптимізації їх виробничих процесів та фінансової діяльності. Сьогодні ми отримали чергове підтвердження того, що наші торгові інструменти є цікавими та корисними для учасників торгів. Вони дозволяють знизити затрати для продавців та підвищити ефективність торгів", - сказав Генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко.

Наприкінці весни поточного року ПАТ "Укргазвидобування" завершила перехід до конкурсної моделі реалізації власних нафтопродуктів на зовнішні ринки, що дозволило значно понизити дисконт при доставці та суттєво зекономило державній компанії обігові кошти. За останні 7 місяців, ПАТ "Укргазвидобування" експортувала близько 50 тис. тонн палива.