У 2021 році на Українській енергетичній біржі реалізовано 3,14 млн кубічних метрів деревини загальною вартістю 8,65 млрд грн. Кількість акредитованих для торгів учасників зросла на 1502 - до 3946 компаній.

З липня 2021 року було запроваджено нові стандарти біржової торгівлі, водночас державні лісгоспи перейшли до реалізації ресурсу виключно на ліцензованих біржах.

Завдяки справедливій системі біржових аукціонів, які відбуваються на зростання ціни, в середньому вартість лотів зростала на 35% (з історично максимальним підвищенням ціни на 602%). Це дозволило державним лісгоспам отримати майже 2 млрд грн додаткового доходу у другому півріччі 2021 року.

Рівні умови для всіх учасників ринку дозволили вийти на ринок продажу деревини 1502 новим компаніям. Зростання конкуренції позитивно відобразилося як на результатах роботи державних лісгоспів так і на розвитку деревообробної промисловості й суміжних галузей.

Для гарантії виконання угод УЕБ забезпечує перевірку надійності учасників, кожен з яких проходить акредитацію для участі в торгах. Такий підхід дозволив вже у другому півріччі 2021 року підвищити частку реалізації виставленої на продаж деревини до 92%.

“Для ринку деревини 2021 рік став періодом позитивних трансформацій. Галузь, яка довгий час залишалася “сірою” зоною економіки, стала зразком впровадження прозорих правил роботи. Ефект від реформи відчули всі учасники ринку – як державні лісгоспи, які отримують рекордні прибутки, так і покупці ресурсу, що тепер працюють за єдиними, зрозумілими правилами.

Українська енергетична біржа завжди виступала провідником кращих європейських стандартів роботи на вітчизняному ринку. І ми раді вітати наближення українського лісового сектору до кращих світових практик. У 2022 році ми плануємо впровадження нових інструментів для наших учасників - довгострокових контрактів, цінових індексів та додаткових можливостей для хеджування ризиків. Тож не зупиняємося на досягнутому та спільно працюємо над покращенням ринку!”, – відзначив заступник гендиректора УЕБ Костянтин Шевчук.