Впродовж липня європейські ціни газу були нестабільними, але загалом перебували на найнижчих рівнях з початку року. Місяць характеризувався високою активністю учасників торгів природним газом та збереженням низького рівня цін.


Впродовж липня європейські ціни газу були нестабільними, але загалом перебували на найнижчих рівнях з початку року. Місяць характеризувався високою активністю учасників торгів природним газом та збереженням низького рівня цін

Минулий місяць був винятково сприятливим для торгівлі природним газом на Українській енергетичній біржі. На торги загалом було виставлено майже 75 млн. куб. м. ресурсу, з якого реалізовано 63 %. У липні проведено 24 торгові сесії з купівлі-продажу газу, що є рекордним значенням з травня 2018 року.

Основна увага приділялась торгівлі ресурсом серпня – 66% стартових та реалізованих обсягів. 34% реалізованого природного газу припадає на ресурс липня. Також були пропозиції до реалізації ресурсу в ПСГ та ресурсу грудня, але попиту на дані ресурси не було. Слід зазначити, що обсяг реалізації ресурсу липня є більшим за виставлений стартовий, тому що на торговій сесії 10 липня попит на товар, виставлений ПГНК, був настільки значним, що компанія до виставленого 1 млн. куб. м. додавала ще 1 млн. куб. м. і реалізувала весь обсяг ресурсу липня за ціною 5563,60 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.

Позитивну динаміку показували торги дочірньої компанії Нафтогазу - Нафтогаз Трейдинг. Компанія з 5 липня реалізувала 100% виставленого обсягу ресурсу липня та 99% ресурсу серпня. Це найкраща результативність продажів серед інших ініціаторів торгових сесій за напрямком "Природний газ". Важливу роль при цьому відіграє вдало обрана цінова стратегія компанії, оскільки торги зазвичай проходять з підвищенням стартової ціни, як цього вимагає ринок.

Таким чином, Нафтогаз Трейдинг у липні реалізував 12,3 млн. куб. м. ресурсу липня та 13,2 млн. куб. м. ресурсу серпня. Серпень для компанії розпочався не менш результативно: Нафтогаз Трейдинг реалізував ще 8 млн. куб. м. природного газу. Також на торгах 2 серпня після тривалої перерви 400 тис. куб. м. ресурсу серпня вдалося продати трейдеру Крафт Енерджи.



Протягом місяця спостерігалась загальна тенденція підвищення цін від стартових мінімальних під час торгових сесій. Середньозважені ціни за результатами торгів змінювались від 5000 до 6300 грн. за тис. куб. м., але загалом ціна ресурсу липня та серпня коливалась навколо 5500 грн. за тис. куб. м. Лише в середині місяця спостерігались коливання ціни через невиправдані очікування перебоїв з постачанням газу в Європу. Середньозважені ціни ресурсів липня та серпня за результатами всіх попередньо укладених біржових угод на кінець липня становили 5756,54 грн. за тис. куб. м. та 5584,25 грн. за тис. куб. м. відповідно.

Котирування європейських хабів у липні перебували на низьких рівнях, але були наявні різновекторні коливання цін. В середині місяця ціни зростали, що відбулось у зв’язку очікуванням зменшення постачання через технічне обслуговування трубопроводів, але потім стабілізувались. Загалом на ключових європейських хабах липень спотові ціни завершили на тому ж рівні, що був на початку липня – близько 10 Євро/Мегават. На початку серпня стався різкий стрибук цін угору, як і на початку липня, що пов’язано із зміною періодів постачання, а також через чергові планові відключення постачання у Норвегії та Великобританії. Тому такий тренд зміни цін має бути тимчасовим.

На кінець липня учасники ринку визначили спотову ціну в 11 євро/Мегават. Контракти з постачанням у вересні були на 7% дорожче, у 4 кварталі 2019 року, тобто вже наступного опалювального сезону, – на 60% більше поточної ціни.

Таким чином, найближчим часом очікується сезонне подорожчання ціни природного газу.




У липні спостерігався рекордно високий рівень імпорту та рекордно низький рівень внутрішнього видобутку. У середньому видобуток становив 55 млн. куб. м. на добу, а імпорт – на 7 млн. куб. м. вище, хоча стандартною для України є зворотна ситуація – переважання видобутку над імпортом. Зростанню імпорту сприяли низькі ціни на європейському ринку. Слід зазначити, що за умов низького рівня цін у Європі та Україні видобувним компаніям стає невигідно нарощувати видобуток, тому що у таких умовах газ українського видобутку залишається менш конкурентоспроможним по ціні поряд з імпортним ресурсом.

Технічні потужності імпорту зайняті на 95%, а це значить, що Україна продовжує імпортувати газ на максимально можливому рівні. У ПСГ знаходиться 16 млрд. куб. м. газу, що більше на 23%, ніж в аналогічний час минулого року. Активними темпами відбувається закачування газу в ПСГ – в середньому 77 млн. куб. м. на день.


Протягом липня бюджетні установи закупили 4,5 млн. куб. м. природного газу за середньою ціною 5, 51 грн. за куб. м. Загальна вартість угод за результатами аукціонів склала 23,3 млн. грн. Найбільший тендер обсягом 721 тис. куб. м. отримала компанія БЛАГОГАЗ ЗБУТ. До десяти найбільших включені аукціони обсягом 721-135 тис. куб. м. природного газу. Всього проведено 34 тендери, з яких найбільшу кількість – 5 тендерів – отримав БЛАГОГАЗ ЗБУТ.



Оператор Північного потоку-2 не планує зупиняти проект. У заяві підкреслюється, що оператор газопроводу, що будується, має намір завершити його спорудження, незважаючи на загрозу санкцій з боку Сполучених Штатів Америки. Підкреслюється, що понад тисячу компаній з 25 держав орієнтовані на доведення проекту до кінця. Раніше комітет Сенату США з міжнародних відносин ухвалив законопроект про введення санкцій відносно компаній і фізичних осіб, що беруть участь в будівництві газопроводу. Документ відображає стурбованість деяких американських законодавців впливом Росії в Європі.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) придбав 20% п’ятирічних єврооблігацій на суму 120 мільйонів євро Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", розміщених в обсязі 600 мільйонів євро. В описі проекту йдеться, що надходження за єврооблігаціями залучаються для загальних корпоративних цілей, включаючи фінансування закупівель газу. Відзначається, що фінансування ЄБРР "Нафтогаз України" буде використовувати виключно для закупівель газу.

1,4 млрд. куб. м. природного газу зберігається в ПСГ України в режимі "митний склад". На початок серпня обсяг газу, що зберігається компаніями-нерезидентами в режимі "митний склад" в ПСГ України, зріс на 71% у порівнянні з серединою червня і сягнув майже 1,4 млрд. куб. м. Кількість договорів, укладених з міжнародними компаніями, також зросла з 24 до 31. Динамічне зростання кількості клієнтів та обсягів товарного газу – без сумніву позитивний індикатор, оскільки потужні європейські компанії дуже виважено ставиться до оцінки ризиків в країні присутності, ризиків оператора та регуляторного середовища.