Котирування європейських хабів відновили зростаючий тренд. Висхідна тенденція цін активізувала біржову торгівлю в Україні.

Минулого тижня компанії в ході п’яти торгових сесій виставляли заявки на продаж ресурсів липня, серпня та грудня. Несезонна заявка на реалізацію ресурсу грудня за стартовою ціною 7100 не була задоволена. Переважно торгувались ресурси липня та серпня, у співвідношенні стартових обсягів приблизно 50/50%. Стартові ціни зростали протягом тижня. Наприклад, середньозважена стартова ціна ресурсу липня зросла на 2% та склала 5332 грн. за тис. куб. м., ресурсу серпня – на 3% та склала 5502 грн. за тис. куб. м. у п’ятницю, 12 липня. На початку тижня середньозважені ціни продажу максимально відповідали стартовим, але з 10 липня, коли тенденція до різкого зростання цін на європейськи хабах була яскраво виражена, ціни у процесі торгів на Українській енергетичній біржі також зростали.



Із виставлених на торги 9,34 млн. куб. м. газу реалізовано більше 96%, що зумовлено сприятливими ринковими умовами. Нафтогаз Трейдинг, що нещодавно вийшов на Українську енергетичну біржу, реалізував 3500 тис. куб. м. ресурсу липня та 3430 тис. куб. м. ресурсу серпня.

Таким чином, середньозважені ціни ресурсу липня станом на 5 липня склали 5820,71 грн. за тис. куб. м., ресурсу серпня – 5538,43 грн. за тис. куб. м.

У Європі минулого тижня котирування мали стабільну тенденцію до зростання. Наприклад, спотові ціни зросли на 14% порівняно з попереднім тижнем, ціни контрактів на наступний місяць – на 13%. Зростання котирувань контрактів з постачанням в наступному кварталі та сезоні було не таким значним, лише 4%, що пов’язано з вже сформованою стабільною ціною на постачання газу у тривалих періодах. Експерти вважають, що причинами зростання цін є перебої з поставками норвезького газу в Західну Європу через проведення технічного обслуговування на родовищі Troll в Норвегії, що буде тривати до 19 липня, та зменшення потужності вітрогенеруючих електростанцій внаслідок погодних умов. Дані фактори є тимчасовими, тому не спричинили різкого зростання цін тривалих контрактів.

Також на технічне обслуговування з 16 по 30 липня, закривається Північний потік, один з основних маршрутів постачання російського газу до Європи, про що клієнти трубопроводу були поінформовані заздалегідь. Обмеження постачання природного газу також може тимчасово вплинути на цінову ситувацію в регіоні.



Іншим фактором, який мав вплив на динаміку зміни цін природного газу були коливання ціни нафти. Минулого тижня котирування нафти зростали в очікуванні тропічного урагану в Мексиканській затоці, через що американські нафтовидобувні компанії змушені були скоротити добовий видобуток удвічі. У п’ятницю, 12 липня, котирування нафти склали 67 дол. за барель.



Минулого тижня внутрішній видобуток знаходився на низькому рівні та був компенсований за рахунок високого рівня імпорту, що перевищував добовий рівень видобутку на 7-8 млн. куб. м. В той же час, в Україні спостерігався рекордний рівень закачування природного газу в ПСГ – у середу, 10 липня, показник склав 89,5 млн. куб. м.

Загальна розподілена потужність 12.07 склала 60,83 млн. куб. м. природного газу. При цьому пропускні потужності з Словаччини на Угорщини були заповнені на 98-100%. У ПСГ накопичено 14,29 млрд. куб. м. природного газу, що на 21% більше, ніж рік назад.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 8 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи придбали 479 тис. куб. м. природного газу по середній ціні 5,26 грн. за тис. куб. Були присутні неринкові пропозиції, наприклад 8,22 грн. за куб. м. від ІВАНО-ФРАНКІВСЬКГАЗ ЗБУТ.

Найбільший тендер обсягом 150 тис. куб. м. отримала компанія ЧЕРКАСИ-ГАЗ, яка поставить Миколаївводоканалу природний газ за ціною 4,58 грн. за куб. м.

Нафтогаз в липні має знизити ціну на газ для населення до 4906 грн. за 1000 куб. м. Відповідно до урядової постанови № 293, з червня Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою з чотирьох показників. Найнижчою в липні виявилася ціна Української енергетичної біржі. Тому ціна газу в липні для населення, без ПДВ, без тарифів на транспортування та розподіл, складе 4 906 грн. за тисячу кубічних метрів, що менше, ніж ціна в червні – 5 554 грн.,- теж ціна Української енергетичної біржі.

Обсяг торгівлі газом у Європі на шляху до чергового рекорду у 2019 році. Європейські обсяги торгівлі газом у цьому році можуть перевищити рекордні 52,604 тераватт-годин (TWh), зафіксовані в 2018 році через зростання на голландських, німецьких та італійських газових хабах, повідомила дослідницька компанія Prospex у п’ятницю. Обсяг минулого року зріс на 5%, а торгівля на 11 ринках, що контролюються компанією Prospex, збільшилася принаймні на 10% у першій половині 2019 року порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Обсяг зростання на TTF залишається домінуючим та компенсує продовження падіння на NBP. На ці два хаби припадає 80% європейської оптової торгівлі газом.

Видобуток нафти і газу в Норвегії був меншим від прогнозних показників у червні. Вже другий місяць поспіль, згідно з даними, опублікованими регулятором норвезького нафтового управління (NPD) 12 липня показники зменшуються. Загальний обсяг продажу газу за місяць склав 9,4 млрд. куб. м., що нижче прогнозних 9,87 млрд. куб.

Полтавська газонафтова компанія збільшила видобуток газу на 56,9% за результатами першого півріччя 2019 року в порівнянні з таким же періодом минулого року. Додаткові об’єми видобутку вдалось забезпечити завдяки успішним капітальним ремонтам свердловин (КРС) та інтенсифікації видобутку. Крім цього, за результатами звіту материнської компанії JKX Oil & Gas plc, у першому півріччі 2019 року прослідковується збільшення виробництва по всій Групі на 16,1%, порівняно з 1 півріччям 2018 року.