Минулі два тижні учасники були стабільно активними на торгах УЕБ. Спостерігався легкий тренд на пониження цін, що вцілому відповідає європейським тенденціям.


Ініціаторами торгів минулі два тижні були 18 компаній, серед яких як постійні учасники торгів (Нафтогаз Трейдинг, Крафт Енерджі та ін.), так і нові компанії (ЛНЗ, Оператор Енергії, Пирятинський делікатес та ін.). Ініціатори сформували 280 стартових позицій з купівлі та продажу ресурсів липня, серпня, вересня та ПСГ. Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсам серпня та ПСГ. Під час торгів ціна, як правило, зростала від стартової.


Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 21 млн. куб. м. природного газу, серед якого 9 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ, 6 млн. куб. м. ресурсу серпня.
Протягом двох тижнів спостерігалась понижувальна динаміка цін. Так, якщо 6 липня котирувальна ціна ресурсу серпня склала 3523 грн. за тис. куб. м., то 17 липня – 3317 грн. за тис. куб. м., що на 6% нижче.


Таким чином, станом на 17 липня котирування ресурсу липня складали 3257 грн., серпня – 3317 грн., вересня – 3414 грн., ПСГ – 3358 грн. з ПДВ. за тис. куб .м., що нижче, ніж за попередні 2 тижні.


Ціни європейських хабів впали порівняно з попередніми періодами. На нідерландському хабі TTF котирування станом на 17 липня становили 4,43 євро/Мвт-год, що рівнозначно ціні 57 дол. за тис. куб. м. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 105 дол. Контракти на місяць наперед були на 1% дорожчими, квартал наперед на 86%, сезон наперед – на 101% дорожчими від поточних спотових цін. Станом на п’ятницю, 17 липня, вартість вересневих ф’ючерсів на нафту Brent становить 43 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб,16/07



Більшість показників ГТС України зростали у липні. Наприклад, загальний рівень імпорту досягав 70 млн. куб. Збільшення зумовлено, у тому числі наданням можливості імпорту через Вельке Капушани (кордон із Словаччиною), використовуючи віртуальний реверс. Таким чином, словацький маршрут залишався основним для імпорту газу, по якому проходило до 72% потоків щоденно.
Показник внутрішнього видобутку залишався стабільним – близько 55,3 млн. куб. м. щодня. Закачування в підземні сховища суттєво зросло. Це означає, що практично весь обсяг імпортованого газу закачувався в ПСГ. Так, в середньому щодня обсяг закачування складав у середньому 75 млн. куб. м. Завдяки інтенсивному наповненню сховищ вдалося досягти рекордного рівня завантаження ПСГ – 21 млрд. куб. (68% від проектної потужності), що більше на 6 млрд. куб. м., ніж за аналогічний період рік назад.



За останні два тижні було проведено 11 тендерів із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом закуплено більше 51,2 млн. куб. м. природного газу на суму 246,7 млн. грн. Найбільші контракти отримали компанії ЮГ-ГАЗ та БЛАГОГАЗ ЗБУТ. Вони поставлять Укрзалізниці 50 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,60 та 4,14 грн./куб. м відповідно.Загалом, ціни коливалися у діапазоні від 2,21 до 5,60 грн. за куб. м.



Учасники ринку вважають, що після відміни ПСО з 1 серпня Укргазвидобування повинно продавати ресурс власного видобутку на прозорих аукціонах задля уникнення махінацій. Асоціація газові трейдери України (АГТУ) з 9 по 15 липня 2020 року провела опитування серед учасників газового ринку, компаній-трейдерів щодо того, яким чином слід реалізовувати вивільнений обсяг природного газу Укргазвидобування після відміни ПСО. Результат опитування – 76 учасників ринку проголосувало, з яких 75 учасників віддали свій голос за реалізацію обсягів газу Укргазвидобування на відкритих публічних аукціонах - ProZorro-Продажі або біржі.

Німецькі NCG та Gaspool планується консолідувати як Trading Hub Europe з 1 жовтня 2021 року. NCG та Gaspool є одними з найбільш торгованих ринків Європи, поступаючись лише TTF та NBP в ліквідності. Але об’єднаний німецький хаб матиме деякі переваги перед TTF. Німеччина споживає більше газу, ніж будь-яка інша європейська країна, що набагато перевершує другого за величиною споживача регіону, Великобританію, і більше ніж удвічі попит у Нідерландів. У країні також знаходиться найбільше за обсягом сховище в регіоні і четверте за величиною у світі за США, Росією та Україною. Ці потужності для зберігання надаються декількома операторами, більшість з яких здійснюють аукціони та продаж потужностей на відкритому ринку, що дає фірмам багато можливостей торгувати.

Імпорт газу в Україну досягнув рекордних 8 млрд. кубометрів за останні п’ять років. З початку року Оператор ГТС України транспортував до України на замовлення своїх клієнтів 8 млрд. куб. м природного газу, що на чверть більше за такий самий період торік та є рекордним показником за останні 5 років. Зокрема, з Польщі – 1,043 млрд. куб. м, з Словаччини – 4,605 млрд. куб. м, з Угорщини – 2,408 млрд. куб. м. 26% від всіх обсягів були імпортовані до України через віртуальний реверс, який став доступний з початком 2020 року. Таке підвищення імпорту пов’язане із значним ростом попиту з боку європейських компаній на зберігання газу в українських газосховищах в режимі «митний склад». Через заповненість європейських сховищ та привабливі тарифи і послуги, в цьому році Україна б’є рекорди по закачуванню газу в ПСГ та робить важливий крок до становлення як європейського газового хабу.

Міністерство енергетики України обрало постачальника «останньої надії» на ринку газу для населення. Цією компанією стала газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Обрання постачальника «останньої надії» було останньою невиконаною умовою напередодні запуску ринку газу для населення.