Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Ціни природного газу на європейському ринку минулого тижня поривчасто зростали, внутрішні ціни також були високими.

Українська енергетична біржа

Минулого тижня тривала торгівля ресурсом серпня, вересня, жовтня та листопада. Загалом позиції на купівлю та продаж природного газу формували 11 компаній. Серед них Нафтогаз Трейдинг, Крафт Енерджи, Центренерджи, Енерджі трейд груп тощо.


Стартові ціни ресурсів мали виражену тенденцію до зростання. Так, на ресурс вересня підвищення протягом тижня становило 12% - до середнього рівня 20809 грн. в п’ятницю.

Загалом ціни продажів мали різнобічну тенденцію протягом тижня. Так, 30 серпня Укрпостач енерго реалізовано ресурс в ПСГ (передплата) за ціною 18300 грн. Вперше 2 вересня ціни за результатами торгів досягли 20000 грн. Так, Укрг газ ресурс реалізував ресурс вересня за передплатою за ціною 20100 грн.

Пізніше ціна дещо знизилась. Так, у п’ятницю дві компанії – ПГНК та Укрпостач енерго реалізували загалом 350 тис. куб. м. Остання котирувальна ціна ресурсу вересня по післяплаті склала 19597, 71 грн.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники формували заявки в ГТС і ПСГ. Загалом протягом тижня проторговано 235 тис. куб. м. Найбільші обсяги реалізовані на короткостроковому ринку в ГТС. Протягом тижня була присутня волатильність цін із загальною динамікою на зростання. Станом на п’ятницю, 3 вересня, котирувальна ціна склала 19050 грн., що дещо нижче від цін довгострокового ринку минулого тижня.

Європейський ринок

Ціни на газ в Європі б’ють рекорди по мірі того, як економіка відновлюється, в той час як поставки скорочуються. Поточна ціна на газ так чи інакше пов’язана із зростаючими цінами на CO2. Ціни ростуть, незважаючи на те, що було літо, коли зазвичай попит невисокий. До цієї ситуації призвела довга зима, за якою послідувало виснаження газових сховищ по всій Європі, а запаси газу в даний час знаходяться на найнижчому рівні для цієї пори року більш ніж за десятиліття.

Європа намагається отримати додатковий газ, що необхідний для поповнення сховищ, оскільки головний постачальник- Росія стикається з внутрішньою кризою, стримуючи додаткові поставки. Відключення в Північному морі порушують баланс попиту та пропозиції на континенті, а вантажі зрідженого природного газу направляються для задоволення попиту в Азії.

Ціни європейських хабів мали тенденцію до зростання. Найнижчі котирування спостерігались на хабі CEEGEX/HUDEX, які станом на 3 вересня становили 51,00 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 52 євро/МВт.г. на TGE/POLPX.


Контракти на місяць наперед на проаналізованих хабах мали здебільшого тенденцію до здорожчання у порівнянні до спотових цін у середньому на 1 %.

Ціни квартал наперед здебільшого мали неоднорідну поведінку у порівнянні до спотових цін: коливання відбувалося в діапазоні -/+ 3 %.

Ціни сезон наперед із середнім значенням 50,79 євро/МВт.г. також мали низсхідну тенденцію у порівнянні зі спотовими у середньому на 2%, окрім хабу TGE/POLPX, де відбулося здорожчання ресурсу на 1,7%.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 03/09/2021

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day151,1951,3751,6751,2252,4251 51,48
Oct2151,2951,2552,0951,2953,5251,54 51,83
4Q2151,4251,1552,2151,4254,0949,45 51,62
W-2150,8350,451,1350,8353,3248,23 50,79

Ціни на нафту продовжують зростати: ф’ючерси на листопад нафти сорта Brent на лондонській біржі ICE здорожчали на 0,6% і торгувалися у п’яницю по 73 долари за барель, утримуючись поблизу максимумів за місяць.

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу з європейського напрямку протягом тижня збільшився і надходив 1 вересня в кількості 22,3 млн. куб. м., переважно весь із Угорщини. Обсяг внутрішнього видобутку складав за середньодобовим значенням близько 54,46 млн. куб. м. на добу. Впродовж тижня було збільшення споживання природного газу і показник на 1 вересня склав 45,41 млн. куб. м., що зумовлено зміною погодних умов. В сховищах України станом на 2 вересня знаходилось 18,22 млрд. куб. м. природного газу, що на 0,2 млрд. куб. м. більше, ніж на кінець минуло тижня. Відбір з ПСГ був майже відсутній.


Публічні закупівлі

На минулому тижні було проведено 81 тендерну процедуру із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом з найбільших тендерів (топ-10) реалізовано 1,4 млн. куб. м. природного газу на суму 25,8 млн. грн. Найбільший контракт отримано Альянсгазенерго, який поставить Відділу освіти, молоді та спорті Піщанської сільської ради 220 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 17,88 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 18,81 грн. за куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 15,46 до 23,55 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

В України та Польщі існує декілька варіантів використання газотранспортних систем обох країн, які можуть похитнути домінуюче становище Газпрому на газовому ринку Європи, особливо в Східній Європі. Про це заявив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон. Одна з можливостей українсько-польської співпраці полягає у зберіганні газу з LNG-терміналу на березі Балтійського моря (м. Свіноуйсьце) в українських ПСГ. Це може допомогти Польщі балансувати їхню енергосистему в моменти пікових навантажень. Проте існують і інші варіанти. «Польща будує не лише LNG-термінал, а ще й так звану Балтійську трубу, що поєднує Польщу з родовищами газу в Північному морі. Крім того, вже збудований інтерконектор з Балтійськими країнами і можна отримувати газ з LNG-терміналу у Клайпеді. Також збудований інтерконектор зі Словаччиною. Тому є велика кількість різних варіантів співпраці між нашими країнами», — зазначив Макогон.
Укртрансгаз вивчить можливість переобладнання одного ПСГ на зберігання водню. Оператор має намір перевести одне ПСГ (підземне сховище газу), а саме Краснопопівське ПСГ на Луганщині в сховище водню чи його суміші з метаном. Наразі словацька нафтогазова компанія NAFTA випробовує можливості використання компресорів, трубопроводів, а також запірної арматури. Тестуються різноманітні режими, різні об’єми водню в суміші з метаном, який зараз можна пустити максимально без потреби проводити масштабне переобладнання.