20-23 серпня 2018 р.

На минулому тижні спотові та строкові ціни природного газу в Європі значно зросли. Цьому сприяли безліч факторів: від глобальних економічних впливів (зростання цін нафти та ослаблення долара) до локальних проблем, таких як технічне обслуговування газових платформ. На українському ринку активність була низькою, за виключенням публічних закупівель.

Український ринок

Українська енергетична біржа: Цього тижня спостерігалась дуже низька активність з торгівлі природним газом. Було проведено три торгові сесії з продажу та одну із закупівлі газу, але фактично угод з купівлі-продажу укладено не було. Тим більше, що ціна пропозиції протягом тижня зростала. Причиною зниження активності торгів можемо назвати стрімке зростання цін, значні обсяги продажів наявного ресурсу минулого тижня та скорочений робочий тиждень напередодні Дня Незалежності.

Середньозважені ціни залишаються на рівні минулого тижня: за ресурс вересня слід сплатити 10444,85 грн. за м. куб., серпня - 9771,16 грн. за тис. м. куб.



Щодо обсягів реалізації природного газу в серпні, то відносно небагато було продано ресурсу липня та серпня, натомість учасники ринку активно торгувались за ресурс вересня, ціна якого значно зросла та перетнула позначку в 10 000 грн.

Публічні закупівлі: Протягом тижня було проведено близько 25 тендерів із закупівлі природного газу загальним обсягом більше 8 млн. куб. м. газу. Найбільший з них – тендер ПАТ "Укрпошта" на обсяг 3,5 млн. куб. м. Перемогу в ньому здобула компанія "Укргазресурс" із остаточною пропозицією 36,96 млн. грн.; таким чином ціна 1000 м. куб. склала 10560 грн. Середньозважена ціна проведених тендерів становить 9981 грн. за тис. м. куб.

НАК "Нафтогаз": Ціни на газ для промислових споживачів складають 11 083,20 грн./тис. куб. м. з ПДВ на умовах післяоплати та 10 130,40 грн./тис. куб. м. з ПДВ на умовах передоплати.

Нещодавно НАК "Нафтогаз" оприлюднив тарифи на газ з 1 вересня 2018 року. Згідно з ними ціни на газ для промислових споживачів підвищуються до 11594,40 грн./тис. куб. м. з ПДВ на умовах післяоплати та 10 599,60грн./тис. куб. м. з ПДВ на умовах передоплати.

АТ "Укртрансгаз": Базова ціна для розрахунків забезпечення і вартості балансування за липень не змінилась і складає 10 614,54 грн.



На графіку вище бачимо, що ціна природного газу на українському ринку є значно нижчою за котирування хабу NCG. Останнім часом досліджувані показники змінюються співвідносно, що пов’язано з глобальними факторами на ринку природного газу.

Європейський ринок

Ціни ключових європейських хабів зростали протягом усього тижня. Спотові ціни досягнули відмітки 300 дол. за тис. куб. м. Ціни на поставки наступного місяця і пізніше виросли в середньому по хабах не менш, ніж на 4 % і продовжують рости.

Найбільше зростання по усіх контрактах зафіксовано на німецьких хабах (NCG, Gaspool). Також співвідносно швидко зростали ціни TTF та NBP. Такі суттєві коливання цін можуть бути пов’язані із протистоянням США та Росії як ключових постачальників газу в Європу. Одним із варіантів є цільове підвищення ціни природного газу для того, щоб американський LNG був конкурентоспроможний в Європі. Тим більше, останнім часом у ЗМІ з’являється низка новин про те, що Трамп "заставить" європейців придбавати американський газ.

Інших факторів підвищення цін можна виділити декілька. По-перше, продовжуються позапланові та заплановані роботи по технічному обслуговуванню на декількох платформах, що знижує постачання газу з Норвегії. В понеділок був проведений страйк робітників газового родовища Totall, який також був причиною зменшення поставок та зростання цін на природний газ у Західній Європі.

Протягом тижня, до 23 серпня, продовжувала зростати ціна нафти, яка також має вплив на вартість природного газу. Аналітики пов’язують це з ослабленням курсу долара та очікування зниження експорту нафти з Ірану на тлі відновлення санкцій США з 5 листопада.

Таким чином, США прямо чи опосередковано має та нарощує вплив на цінові коливання природного газу на європейському ринку.

Ціни ключових європейських хабів на природний газ у доларах за тис. куб. метрів наведені в наступній таблиці:



В середньому ціни зросли на 11-15 доларів порівняно з минулим тижнем та продовжують зростати.

Цікаве за тиждень. Світові тенденції

Нещодавно Євростат оприлюднив дані щодо цін природного газу для промислових підприємств країн Європи у 2017 році. Згідно з наведеною інформацією в Україні даний показник складав 314 дол. за тис. м. куб. Таким чином, Україна опинилась в середині рейтингу по вартості палива, між Молдовою (315) і Словенією (310). Найбільше підприємства сплачують за природний газ у Ліхтенштейні, Швеції (близько 400 дол. за тис. м. куб.), а найменше – у Румунії, Туреччині, Болгарії та Нідерландах – менше 260 дол. за тис. м. куб.).