Минулого тижня ініціаторами торгів були 28 компаній, які сформували 121 стартову позицію. Торгівля здійснювалась ресурсами березня, квітня, ПСГ та травня. Крім того, оператори ГРМ закупляли для потреб ВТВ ресурси квітня-вересня 2020 року.

Найбільшу увагу учасники приділяли ресурсу квітня, стартові ціни якого коливались у широкому діапазоні – від 3760 грн. до 4190 грн. Ресурс в ПСГ був виставлений за цінами від 3950 грн. до 4814грн., ресурс травня - за цінами від 4276 до 4449 грн.

Спостерігалась висока активність учасників. Наприклад, державні Укравтогаз та Укрспирт придбали 3,63 та 2,72 млн. куб. м. ресурсу квітня відповідно. Нафтогаз Трейдинг вдалося неодноразово реалізувати газ в ПСГ та ресурс квітня, а 10 операторів ГРМ уклали угоди щодо придбання 3,6 млн. куб. м. ресурсу березня та 104 млн. куб. м. ресурсів квітня-вересня 2020 року.




У березні 2020 року ціни більшості хабів перетнули позначку 100 доларів, а на деяких хабах – 90 доларів за тис. куб. м., у сторону зменшення. Так, 26 березня на TTF спотова ціна складала 89,79 дол., а на NCG – 95,39 дол. Поточний екстремально низький рівень цін наближається до рівня літнього сезону минулого року. Дивлячись на котирування довгострокових контрактів, можна зробити висновок, що учасники ринку очікують збереження поточного рівня цін у другому кварталі та літньому сезоні. Однак на квітень переважно спостерігаються ціни нижчі від поточних значень приблизно на 3 дол. Тому, очевидно, що в зв’язку з епідемією коронавірусу в Європі у квітні спостерігатиметься зниження попиту та падіння цін.

Інший фактор, який фактор, який є причиною суттєвої волатильності на всіх світових ринках, включно з газовим – падіння котирувань нафти. Станом на п’ятницю, 27 березня, котирування ф’ючерсів на травень становили 25 дол./барель, але подальше зниження «далі буде». Протягом останнього тижня ринок нафти досить чуттєво реагує на різного роду обмеження у низці країн, що зумовлені епідемією коронавірусу.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол/тис. м. куб, 26 березня



Імпорт природного газу минулого тижня несуттєво зростав і становив майже 39 млн. куб. м. 25 березня. Можливою причиною зростання імпорту є стрімке зниження цін у Європі, що є більш динамічним, ніж знецінення гривні до долара/євро. Традиційно найбільші обсяги імпорту припадають на кордон з Словаччиною – близько 28 млн. куб. м. на день.

Минулого тижня Україна продовжила період відбору з ПСГ, який дещо зріс та становив 24 березня 13 млн. куб. м. Також зростав показник загального споживання, на що виплинуло несуттєве зниження середньодобових температур.

В результаті того, що під час поступового потепління та завершення опалювального сезону, запаси газу в ПСГ протягом останніх двох тижнів суттєво не змінились. Так, станом на 25 березня в ПСГ знаходилось 15,79 млрд. куб. м., що становить 51% від загальної місткості ПСГ України.



Минулого тижня було проведено порівняно невелику кількість тендерів – 30, що пов’язано з наближенням закінчення опалювального сезону. Ціни перебували на мінімальному рівні, за виключенням декількох тендерів, у діапазоні 3,5-5 грн./куб. м. Загалом було закуплено природного газу вартістю 11 млн. грн. Найбільший тендер отримала компанія Енергогазрезерв, яка поставить КЕВ м. Кропивницького 595 тис. куб. м. природного газу за ціною 4,21 грн. за куб. м. Загалом середня ціна проведених тендерів склала 4 грн. за куб. м.




Оператор платформи GSA та український ОГТСУ уклали угоду щодо проведення розподілу потужностей на точках з’єднання Польща-Україна через платформу GSA. Учасники ринку зможуть забронювати потужність на точках з’єднання Польща-Україна на газовий рік 2020/2021, взявши участь в аукціоні річного продукту, запланованому на 06 липня 2020 року, а також у наступних аукціонних процедурах для квартальних, місячних і короткострокових продуктів. Інформація про графік та деталі продукту будуть розміщені на веб-сайті платформи GSA.

Серед наслідків режиму суворої ізоляції через поширення коронавірусу є зниження споживання газу на європейському ринку на 4 млрд. куб. м в місяць. Такими прогнозами поділилися експерти консалтингової компанії Rystad Energy. Використання газу в промисловості знизиться на 5%, комерційному секторі - на 20% і на 2% в побуті. Найбільш сильне зниження в абсолютних обсягах очікується в Німеччині, Італії, Великобританії, Франції, Нідерландах та Іспанії. Rystad Energy не чекають відновлення цін на газ до наступної зими. Але низький рівень цін на газ підтримає його конкурентноздатність по відношенню до вугілля.

Трубоукладач «Академік Черський», здатний добудувати Північний потік - 2, продовжує свій шлях в Балтійське море, проте вибрав куди більш довгий шлях - в обхід Африки. Через це довжина маршруту збільшилася на третину, і в Калінінград судно зможе прийти не раніше, ніж через місяць. Очевидно, маршрут через Суецький канал і Середземне море порахували більш ризикованим. Раніше, біля берегів Шрі-Ланки на початку березня, «Академік Черський» вказав шлях через Суецький канал, але потім припинив передавати дані про місцезнаходження і через 10 днів, коли вийшов на зв’язок, виявилося, що судно змінило маршрут.