Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку

Протягом минулого тижня ціни природного газу в Україні зазнавали суттєвих коливань, слідуючи тенденціям європейських хабів.

Українська енергетична біржа

Минулого тижня тривала торгівля ресурсом грудня 2021 року, січня 2022 року, лютого 2022 року. Загалом позиції на купівлю та продаж природного газу формували 11 компаній: Газ.уа, Укравтогаз, Крафт Енерджи, Нафтогаз Трейдинг, Черкасигаз, Газкомпост, Макком-Груп, Рожнятівнафта, ПГНК, Екотехноінвест, Укренергоекспорт.

Стартові ціни ресурсів мали різнонарпавлену динаміку протягом тижня. У підсумку, станом на п’ятницю середня стартова ціна ресурсу грудня була нижчою за показник понеділка на 10,60%.

Протягом минулого тижня були реалізованими позиції на продаж та на купівлю. Загалом продано 22736 тис. куб. м. природного газу. Реалізувати ресурси грудня та січня вдалося 5 компаніям.

Котирувальні ціни ресурсу січня в ГТС на умовах передплати протягом тижня коливалися в межах 48872-59000 грн., а на умовах післяплати – в межах 53868-73262 грн.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники формували заявки на всіх сегментах ринку, в ГТС та ПСГ. Загалом було укладено 21 угоду загальним обсягом 417 тис. куб. У четвер котирувальна ціна ВТТ ГТС склала 52000, що нижче на 1% від показника понеділка.

Європейський ринок

На початку цього тижня ціни зросли до історичних максимумів, які підкріпилися поєднанням низьких температур і зниженням виробництва електроенергії з альтернативних джерел, що додало занепокоєнь щодо затримок із сертифікацією газопроводу «Північний потік-2» та зростання напруженості у Східній Європі. За підсумками грудня континент може обійти Азію як головний напрямок для експорту LNG із США на тлі вищих спотових цін на нього.

Ціни на природний газ в ЄС впали після повідомлень про збільшення кількості американських танкерів з LNG, що були спрямовані до Європи, щоб послабити поточне обмеження пропозиції, знизившись більш ніж на 40% після того, як у вівторок досягли історичного максимуму в 180,27 євро за мегават-годину. Тим часом, зниження потоків по ключовому газопроводу Ямал-Європа призвело до того, що клієнти отримали менше палива.

Розглядаючи структуру контрактів, можна спостерігати подальші очікування щодо зниження цін. Контракти на місяць наперед, на всіх проаналізованих хабах мали різну тенденцію щодо спотових цін – здешевлення в середньому на 11,51%. Ціни квартал наперед були нижчими за спотові ціни в середньому на 13,99%. Ціни сезон наперед із середнім значенням 90,45 євро/МВт.г. мали тенденцію до зниження у порівнянні зі спотовими у середньому на 34,32%.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 23.12.2021

ІнструментTHECEGHTTFTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day1127,54127,31126,79149,74172,99140,87
M+1111,566112,8111,684150,13134,95124,23
Q+1110,25112,43110,585147,29120,63120,24
S+192,50492,50492,657102,6171,9590,45

Ф’ючерси на нафту Brent знизилися та трималися близько 76 доларів за барель у п’ятницю, оскільки ринок продовжував оцінювати вплив «омікрону» на попит на паливо. Brent готується до зростання понад 4% наступного тижня під впливом зростаючого попиту в період скорочення запасів нафти в США більше очікуваного рівня і переходу з газу на нафту деяких галузей через різке зростання цін на природний газ в Європі та Азії.

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу з європейського напрямку протягом тижня надходив середнім обсягом 0,40 млн. куб. м., із Угорщини та Польщі. Експортні поставки протягом тижня зростали і станом на 22.12.2021 склали 14,50 млн. куб. м. Обсяг внутрішнього видобутку складав за середньодобовим значенням близько 55,73 млн. куб. м. на добу, що більше на 1,69% від показника попереднього тижня. Впродовж тижня було зафіксовано збільшення споживання природного газу, показник станом на 22.12.2021 склав 150,33 млн. куб. м. В сховищах України станом на 23.12.2021 знаходилось 14,30 млрд. куб. м. природного газу, що на 0,88 млрд. куб. м. менше ніж на кінець минулого тижня. Відбір з ПСГ кожного дня зростав, станом на 22.12.2021 обсяг склав 108,94 млн.куб.м.

Публічні закупівлі

На минулому тижні було проведено 6 тендерних процедур із закупівлі природного газу бюджетними установами та державними підприємствами, крім того 7 закупівель проведено Укртрансгазом. Загалом з найбільших тендерів (за винятком Укртрансгазу) реалізовано 459 тис. куб. м. природного газу на суму 17,25 млн. грн. Найбільший контракт отримано ЮГ-ГАЗ, який поставить Запорізьке комунальне підприємство міського електротранспорту «Запоріжелектротранс» 220 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 37,49 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 37,69 грн. за куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 33,00 до 40,04 грн. за куб. м.

Також Укртрансгаз здійснив 7 закупівель загальним обсягом 141,7 млн. куб.м. із середньою ціною 26,70 без ПДВ.

Цікаве за тиждень

Оператори ГТС України та Угорщини уклали угоду стосовно збільшення гарантованих потужностей для імпорту газу з ЄС. Домовленості починають діяти з 1 січня 2022 року. Завдяки цьому гарантовані потужності України збільшуються майже на 30% і ОГТСУ зможе транспортувати з Угорщини до 8 млн кубометрів газу щодоби. Зазначається, що разом із наявними 27 млн. куб. м. добових потужностей зі Словаччини це збільшить загальний обсяг гарантованих можливостей для імпорту газу в Україну до 35 млн. куб. м. на добу.
Рекордний ріст цін на газ в Європі, в результаті дій Газпрому, зробив надзвичайно рентабельними поставки зрідженого природного газу із США в ЄС. Згідно з повідомленнями Bloomberg станом на 24 грудня кількість танкерів-газовозів із США, які зі зрідженим газом прямують через Атлантичний океан в порти країн західної Європи, зросла на 50%. 26 газовозів з американським зрідженим газом прямували у порти Європи.