Котирування західноєвропейських хабів знову знижувались на фоні перепостачання. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі була високою, ціни мали легку тенденцію до зниження.

Минулого тижня на Українській енергетичній біржі щодо торгівлі природним газом спостерігався ажіотаж. Протягом 5 торгових сесій 11 ініціаторів торгів пропонували до купівлі та продажу ресурси вересня, жовтня та ПСГ. Загалом було сформовано 51 торгову позицію, серед яких основна увага була приділена ресурсу жовтня – 49% за обсягами (на відміну від минулого тижня, коли аналогічний показник становив 36%).



У торгах брали участь безліч нових компаній, були активними компанії-ініціатори торгів на закупівлю ресурсу. Загалом реалізовано 6,75 млн. куб. м. природного газу. Протягом усього тижня середньозважені ціни продажу були максимально наближеними до стартових цін. Це означає, що ціни досягли свого мінімуму і найближчим часом очікується зростаюча довгострокова тенденція.

Але поки що понижувальна тенденція на європейських хабах, яка зберігалась минулого тижня, дозволяє реалізовувати ресурси за низькими цінами. Так, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5076 грн. на ресурс вересня та 5250 грн. на ресурс жовтня.


Минулого тижня котирування природного газу у Європі проявляли тренд до зниження на умовах перепостачання та заповненості сховищ. Наприклад, загальний показник заповнення ПСГ у Європі становить 95%. Так, спотові ціни становили 125 дол., а ціни контрактів з постачанням наступного місяця становили 156 дол. (-8% та -11% відповідно). Ціни на зимовий сезон залишаться стабільними.

Котирування нафти зросли після того, як Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток сировини в результаті нападу на саудівські нафтопереробні заводи. В країні сталася пожежа на одному з найбільших в світі нафтопереробних заводів Saudi Aramco. У Міністерстві внутрішніх справ країни повідомили, що два об’єкти компанії Saudi Aramco піддалися атаці з використанням дронів. Станом на п’ятницю, 20 вересня, котирування нафти становили 65 дол./барель (+8%).


Імпорт природного газу минулого тижня дещо знизився і становив близько 65,5 млн. куб. м. на день, закачування газу в ПСГ також зменшилось до 69 млн. куб. м. на добу. Споживання зросло до 50 млн. куб. м., очевидно через різке похолодання на території України. У ПСГ уже накопичено 19,72 млрд. куб. м., таким чином, необхідний запас ресурсу на випадок скорочення/припинення транзиту вже забезпечений. Розподілені потужності склали 98,5% від технічних, що свідчить про незначне зменшення інтенсивності імпорту внаслідок деякого підвищення цін у Європі попереднього тижня.



У формі аукціонів було проведено близько 40 публічних закупівель. Бюджетні установи активізувались у закупівлі природного газу на опалювальний сезон. Загалом реалізовано газу на суму більше 33 млн. грн. Середня ціна зросла до 5,30 грн. за куб. м., але були присутні мінімум 2 цінові пропозиції за вищою ціною – близько 9 грн. за куб. м. Найбільший лот отримала компанія ГАЗІНВЕСТ-ТРЕЙДІНГ – вона поставить 2 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,38 грн. за одиницю для КЕВ м. Полтава.


У Брюсселі відбулися газові переговори між представниками України, Росії та Європейської комісії.
Обговорили умови нової угоди про транзит російського газу до Європи через Україну. Як йдеться у повідомленні, "сторони провели аналіз відкритих питань, щодо яких на даний час немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори у жовтні". Ці переговори визнані, як конструктивними всіма учасниками майбутньої угоди.
Віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович прокоментував: "Це дуже чутливе питання… Ми працюємо з усіма операторами ГТС, щоб вони були повністю готові до зимового періоду".
Напередодні міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель у Києві повідомив, що українська сторона погоджується із пропозицією Єврокомісії щодо укладення такого контракту. Зокрема, йдеться про узгодження довгострокового контракту на термін у 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд. кубометрів газу щороку.

TurkStream буде транспортувати природний газ із Росії в Європу в обхід України. Болгарія і переможець конкурсу консорціум "Аркад", підписали контракт на будівництво частини магістрального газопроводу. Лінія буде транспортувати російський газ через Болгарію до кордону з Сербією (South Stream lite), яка є продовженням другої нитки МГП Турецький потік. Довжина трубопроводу складе близько 474 км, діаметр - 1,2 метра, а максимальний робочий тиск - 7,5 МПа.

Щонайменше п’ять танкерів зрідженого природного газу змінили курс з Європи на Азію. Незважаючи на те, що можуть бути конкретні причини для перенаправлення окремих вантажів, відхилення курсу кількох танкерів одночасно вказувало на довгий ринок, тобто продавці займали позиції в очікуванні підвищення цін. Азіатські ціни на LNG підскочили минулого тижня після зростання цін на газ у Європі та збільшення вигоди, що відбулось після стрибка цін на нафту через атаки на нафтові об’єкти Саудівської Аравії. Чотири з танкерів, які змінили напрямок, перевозять вантажі з США, а один - з Нігерії.

Уряд затвердив анбандлінг Нафтогазу. Нова модель анбандлінгу, яку напередодні затвердив Кабінет міністрів , дозволяє створити незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) відповідно до вимог європейського законодавства. Базою для формування нового оператора є ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ). Зараз це дочірня компанія Укртрансгазу, куди вже перевели задіяний при транспортуванні газу персонал, передали необхідні активи, IT-системи та налагодили необхідні бізнес-процеси. ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) викупить ОГТСУ і з 1 січня самостійно управлятиме новим оператором. Кабмін вже передав МГУ в управління Міністерства фінансів, повідомив Андрій Коболєв.