Минулого тижня на європейських хабах спостерігалась понижувальна динаміка цін на умовах обмеженого попиту та здорової пропозиції. На УЕБ була активною торгівля ресурсом січня.

На УЕБ активність учасників була високою. Компанії сформували 66 стартових позицій на купівлю та продаж ресурсів січня, лютого, березня та ПСГ. У найбільш широкому діапазоні перебували стартові ціни ресурсу січня, але середня стартова ціна склала 5423 грн. за тис. куб. м. Ініціаторами торгів були 22 компанії, з них 15 операторів ГРМ. У п’ятницю, 17 січня, вперше 2100 тис. куб. ресурсу в ПСГ виставила компанія Сентуріон Груп, але середньозважену ціну продажу ресурсу компанії сформувати не вдалося.

Другий тиждень поспіль Оператори ГРМ закуповують на Українській енергетичній біржі газ для покриття втрат в мережах. Загалом у такий спосіб закуплено більше 60 млн. куб. м. природного газу. Даний механізм надає можливість операторам газорозподільних мереж отримувати природний газ за ціною не вищою, ніж передбачена їх тарифом.

Таким чином, станом на 17 січня середньозважена ціна ресурсу січня на УЕБ складала 5775,52 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.


2019 рік для ринку природного газу був важким, через глобальне перенасичення ринку, яке дуже знизило ціну, навіть незважаючи на те, що попит продовжував зростати. Очікується, що у 2020 році низька ціна збережеться.

Минулого тижня ціни на європейських хабах загалом знижувались. 16 січня середні ціни ринку «на день наперед» та «місяць наперед» встановились на одному рівні – 143 дол./тис. куб. м. Щодо контрактів на більш тривалі періоди, то на різних хабах учасники по-ріному оцінюють ситуацію. Наприклад, в Угорщині котирування на наступний квартал та сезон піднялися до 180 дол./ тис. куб. м. Проте загалом на західноєвропейських хабах ціна на другий квартал та літній сезон становила близько 135 дол./ тис. куб. м., що рівнозначно поточним цінам.

Європейські ціни зросли в минулий понеділок в результаті прогнозів похолодання та оприлюднення новин про затримку будівництва Північного потоку-2, але протягом тижня знижувались на фоні здорової пропозиції та приглушеного попиту.


Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 11,94 млн. куб. м. на добу, що майже в 5 разів менше рівня внутрішнього видобутку – 56,43 млн. куб. м. Видобуток газу в Україні був відносно стабільним порівняно з минулим роком. Споживання складало 98,35 млн. куб. м./день, ці зміни зумовлені передусім несезонно для середини зими м’якою погодою. Відбір з ПСГ склав у середньому близько 30 млн. куб. м./ день. На початок тижня було зафіксовано імпорт природного газу тільки з Словаччини. Потім, з 15 січня, згідно з даними ОГТСУ, з’явились відносно невеликі (0,7 млн. куб. м.) обсяги, імпортовані з Польщі.


Транзит на початку року був на дуже низькому рівні, що також було однією з причин зростання ціни на хабах у перші дні січня. Але потім відновився і складав близько 100 млн. куб. м. на день 15 січня.




У формі аукціонів було проведено приблизно 220 тендерних процедур. Загалом з найбільших тендерів реалізовано 13,2 млн. куб. м. природного газу на суму 67,9 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія БЛАГОГАЗ ЗБУТ. Вона поставить Київському квартирно-експлуатаційному управлінню 2,4 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,68 грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 3,84 до 8,94 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5,24 грн. за куб. м.

Газпром просить Німеччину вивести Північний потік із-під дії оновленої газової директиви ЄС. Дочірні компанії Газпрому Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG свої заявки в Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA). Відомо, що до 23 травня повинні розглянути заявку Північного потоку. З цього питання будуть проходити консультації з країнами ЄС. В той же час, згідно із заявою єврокомісара Кадрі Сімсон, Європейський Союз не зробить ніяких винятків для газопроводу Північний потік-2, який пролягатиме по території РФ в північну Німеччину. «Проект повинен відповідати всім правилам ЄС», - йдеться в повідомленні.

Потужності української ГТС модернізують під прокачку 40 млрд. куб. м. на рік. "Зараз (після укладення договору про транзит з Росією) у нас вже є розуміння, що, швидше за все, буде, плюс-мінус 40 млрд., і під ці потужності ми будемо перебудовувати систему. Це означає, що ми будемо вкладати в модернізацію тільки тих КС, які будуть використовуватися, а решта будемо поступово виводити з експлуатації", - стверджує генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

2020 рік буде насиченим трансформаційними процесами на європейському ринку природного газу. Галузь бореться із проблемами низьких цін та перепостачання. За словами Мюррея Дугласа, представника WoodMac, цього року буде вирішуватись цілий ряд питань щодо трансформації сектора. Вони здебільшого відображають низькі ціни на трубопровідний і скраплений природний газ, надмірне постачання, вузькі місця в інфраструктурі, відсутність стимулів переходу від вугілля до газу та посилений поштовх ЄС до декарбонізації до 2050 року.