З 1 липня 2019 року у багатьох виникало питання щодо можливих змін ціни на електроенергію і Українська енергетична біржа готова дати відповіді. Новий підхід до формування ринкових цін пов’язаний з початком другого етапу реформування енергоринку, а саме сектору оптової торгівлі енергоресурсами. В дію вступив Закон України "Про ринок електроенергії", який запроваджує нову модель ринку.

Формування ціни ЕЕ на біржі до реформи ринку

Раніше ціна 1 МВт-год електроенергії на біржі для підприємств формувалася виходячи з середніх показників споживання електроенергії по окремій області, незалежно в який час доби підприємства споживають електроенергію. Недосконалість даної системи полягає у формуванні ціни на електричну енергію через єдиного державного регулятора - Національну комісію, яка забезпечує державне регулювання в галузі енергетики і надання компослуг (НКРЕКП).

Зміна ціни на електроенергію на біржі після 1 липня 2019 р.

Після вступу в силу ЗУ "Про ринок електроенергії" змінились умови діяльності компаній-учасників. Ціни для непобутового споживача формуються, виходячи з наступних показників:

• обсягу спожитої електроенергії;
  • графіка розрахунків;
  • вчасної сплати платежів;
  • обсягів споживання електричної енергії протягом однієї доби.

Також введено механізм функціонування спецобов’язків відповідно до ПСО, що зобов’язує виробників, а саме ПрАТ "Укргідроенерго" і ДП "НАЕК "Енергоатом", здійснювати продаж електричної енергії населенню за цінами, що є значно нижче ринкових.

Але в майбутньому вартість усієї електроенергії, згенерованої атомними та гідроелектростанціями, регулюватиме ринок, а підприємства, що здійснюватимуть виробництво електроенергії на вугіллі чи природному газі, не повинні будуть домінувати на ринку та визначати ціни.

Ціна 1 МВт електроенергії на Українській енергетичній біржі

Важливою складовою нового ринку є запуск торгівлі електроенергією за двосторонніми договорами. У червні 2019 року ТБ "Українська енергетична біржа" була призначена тимчасовим організатором аукціонів, а у вересні стала переможцем конкурсу та наразі є постійним організатором онлайн-аукціонів з реалізації електричної енергії за двосторонніми договорами.

Поточну ціну за 1 МВт-год електроенергії на біржі УЕБ можна переглянути на сайті ueex.com.ua, перейшовши в розділ "Біржові котирування: Електрична енергія". Котирування електроенергії постійно оновлюються, відповідно до результатів аукціонів. Останні тенденції показують, що ринок стає конкурентним та відносно стабільним. Запуск торгів електроенергією на ринку двосторонніх договорів дає можливість учасникам бути в рівних умовах.

Електронні аукціони на УЕБ сприяють утворенню прозорої і ринкової ціни на електроенергію. Це дасть можливість для бізнесу об’єктивно оцінювати ситуацію на ринку і приймати рішення про інвестування. А для споживачів – обирати постачальника, який пропонує кращу ціну.

Щоб отримати доступ до участі в аукціонах з купівлі-продажу електричної енергії, необхідно пройти акредитацію та виконати певні вимоги. Слідкувати за новими аукціонами вам допоможе наш Telegram-бот.