Товарна біржа «Українська енергетична біржа» визначена переможцем конкурсу з відбору товарних бірж (електронних біржових майданчиків) для організації та проведення електронних біржових торгів з купівлі-продажу вугільної продукції відповідно до пункту 2.1. Конкурсних вимог щодо відбору товарних бірж (електронних біржових майданчиків) для організації та проведення електронних біржових торгів з купівлі-продажу вугільної продукції, затверджених наказом Мінекономрозвитку від 19 червня 2012 р. № 723, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.06.2012 за № 1073/21385.

Критеріями для відбору бірж являвся зареєстрований і сплачений статутний капітал, технічні можливості торговельних систем і програмно-апаратних комплексів, досвід роботи біржі, розмір плати за послуги.

Перехід на біржову форму продажу вугілля Кабінет міністрів ухвалив розпорядженням № 1070-р від 26 жовтня 2011 року.

Відповідно до Конкурсних вимог щодо відбору товарних бірж (електронних біржових майданчиків) для організації та проведення електронних біржових торгів з купівлі-продажу вугільної продукції, ТБ «Українська енергетична біржа» протягом трьох місяців з дати оприлюднення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України інформації про результати конкурсу проводять тестові електронні біржові торги з купівлі-продажу вугільної продукції.

Тож, запрошуємо всіх виробників та споживачів вугільної продукції приєднатись до процесу запуску біржових торгів вугільною продукцією на базі електронної торгової системи ТБ «Українська енергетична біржа», взявши участь у тестових електронних біржових торгах, та в подальшому здійснювати продаж та купівлю вугільної продукції на біржових торгах, що організовує та проводить ТБ «Українська енергетична біржа».

Нагадуємо, що Міністерством економічного розвитку та торгівлі України розроблений законопроект № 11304 "Про внесення змін до Закону України "Про товарну біржу" та деяких інших законодавчих актів України", що був схвалений на засіданні Кабінету Міністрів України 17 вересня 2012 року. Даний законопроект вносить зміни в частину третю статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель", тобто виключає з дії закону "вугільну продукцію, деривативи на вугільну продукцію, операції з якими здійснюються на товарній біржі".