21 січня 2021 року, Президентом України підписано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" №3176. Закон дозволяє Оператору ГТС проводити закупівлі природного газу для потреб балансування системи на біржі. Закон також передбачає можливість закупівлі природного газу замовником послуг транспортування, оператором газосховищ та операторами газорозподільних систем для забезпечення власної господарської діяльності, у тому числі для власних виробничо-технічних потреб.

Після набуття чинності Закону відпадає необхідність закуповувати газ для потреб балансування через систему держзакупівель «Прозорро» з прив’язкою до цін на європейських хабах, та сприятиме створенню внутрішнього індикативу ціни короткострокового ринку.

"Підписання закону №3176 - важливий і необхідний крок до розвиненого ринку газу в Україні. Відтепер для оператора ГТС відкривається можливість виходити на короткостроковий ринок та здійснювати діяльність по балансуванню системи. Прийняті зміни відповідають стандартам ЄС, сприяють лібералізації українського ринку природного газу та розвитку якісного конкурентного середовища", - зазначила заступник Голови Біржового комітету Української енергетичної біржі Інна Щербина.