Вчора, 17 грудня на Українській енергетичній біржі відбувся аукціон з продажу скрапленого газу на внутрішньому ринку виробництва АТ "Укргазвидобування", на якому було виставлено 8,2 тис. тонн загальною стартовою вартістю близько 138 млн. грн. Всього було реалізовано близько 55,5 % скрапленого газу від виставленого об’єму, 4,5 тис. т. скрапленого газу, за середньозваженою ціною 18988,5 грн за тонну.

Тривала перерва у проведенні аукціонів була зумовлена розформуванням аукціонного комітету з продажу нафти, конденсату і скрапленого газу у листопаді. В Україні 11 грудня сформовано новий склад аукціонного комітету.

Як показує світовий досвід, біржові операції з нафтопродуктами та скрапленим газом набули особливої активності на міжнародних ринках. Як стверджують аналітики, одним з основних проблемних питань на ринку нафтопродуктів в Україні є залежність енергетичної безпеки країни від імпорту нафтопродуктів, який має тенденцію до посилення. На початок місяця світові котирування на нафту піддавалися бурхливій волатильності. Але, паніка на ринку була стримана, а з нею і ціни на нафтопродукти та скраплений газ.