Вітчизняна об’єднана енергетична система (ОЕС) становить сукупність електростанцій, електро- та тепломереж, що функціонують в режимах генерації, передачі та розподілу теплової та електричної енергії. На сьогодні виробництво електроенергії в Україні здійснюється на атомних, теплових, гідроелектростанціях. Також генерація електричної енергії відбувається на станціях, що працюють на альтернативних джерелах (СЕС, ВЕС тощо).

Структура виробництва електроенергії в Україні на початок 2022 року

За даними Міністерства енергетики, за підсумками 2021 року в об’єднаній енергетичній системі України було вироблено 156,5 млрд кВт-год електроенергії, що на 5,2% більше, ніж за 2020 рік. Щодо загальної структури генерації електричної енергії, то вона за підсумками минулого року вона має такий вигляд:

  1. Атомні електростанції - понад 55%.
  2. ТЕС та ТЕЦ - 29,3%, що на 12,5% менше, ніж за 2020 рік.
  3. ГЕС та ГАЕС - 6,7%.
  4. Частка відновлюваної енергетики (сонячні, вітрові, біостанції) склала понад 8%.

На сьогодні в об’єднаній енергосистемі України функціонують:

  • 4 атомні електростанції;
  • 15 ТЕС та 43 ТЕЦ;
  • 8 великих гідроелектростанцій та 3 ГАЕС.

За останні роки значно зросла кількість промислових сонячних та вітрових електростанцій. Більша їх частина розташована у південних областях України.

Щодо вартості виробленої електроенергії, то найдешевша електрична енергія генерується на атомних та гідроелектростанціях. Найдорожчою є альтернативна е/е. Щодо останньої, то активний розвиток відновлюваної енергетики в Україні почався після ухвалення у 2008 році “зеленого тарифу”, згідно з яким електроенергія, що генерується з енергії сонця, вітру тощо, купується в системі за ціною, що є значно вищою за ринкову.

Чинна програма стимулювання розвитку ВДЕ розрахована до 2030 року. При цьому передбачено поступове зниження вартості “зеленої” електричної енергії. Щодо виробництва електроенергії з альтернативних джерел, то очікується, що до 2030 року її частка в загальній структурі має зрости до 25-30% (на сьогодні цей показник становить 8%).

Як взаємопов’язані структура виробництва електроенергії та кінцева вартість на е/е

Електрична енергія є специфічним товаром. Особливість виробництва електроенергії полягає в тому, що її генерація має відповідати споживанню. Тобто, неможливо накопичити певну потужність електричної енергії, а потім продати її кінцевому споживачу.

Щодо вартості електроенергії, то вона залежить від низки факторів:

  1. Структури виробництва електричної енергії. Наприклад, якщо збільшується частка генерації електроенергії на АЕС, то й вартість е/е може зменшуватися.
  2. Балансування енергетичної системи.
  3. Зміни попиту та пропозиції в залежності від сезону.
  4. Транскордонної торгівлі електроенергією (імпорту та експорту).

Ще одним важливим елементом інфраструктури електроенергетичного сектору є біржі, які допомагають сформувати об’єктивну ціну на товар. В Україні право проведення електронних аукціонів на ринку двосторонніх договорів отримало ТОВ “Українська енергетична біржа”. У торговій системі УЕБ виробники, трейдери, постачальники та непобутові споживачі мають рівний доступ до товару, що також впливає на об’єктивність його вартості.

Стати учасником електронного аукціону досить просто - для цього перейдіть на сайт біржі (ueex.com.ua) та в розділі “Акредитація” оберіть напрям “Електроенергія”.

Налаштуйте Email-розсилку УЕБ та канал в Telegram, щоб отримувати оперативну інформацію з електроенергетичного ринку.