Верховна Рада України прийняла за основу проєкт закону №3176 про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу. Прийняття законопроєкту в цілому дозволить Оператору ГТС здійснювати торгівлю короткостроковими стандартизованими продуктами на платформі ТБ "Українська енергетична біржа".

"Український газовий ринок проходить через надзвичайно важливі трансформації, до яких ми прагнули понад 10 років, працюючи над удосконаленням функціонування ринку газу України відповідно до кращих європейських практик. Доступ Оператора ГТС до біржових торгів стане запорукою лібералізації ринку, та гарантує необхідну ліквідність для майбутнього газового хабу, над створенням якого ми сьогодні працюємо у співпраці з урядом та міжнародними партнерами. Очікуємо швидкого прийняття законопроєкту в цілому", - зазначив Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.

Законодавча ініціатива дозволить значно підвищити ліквідність українського ринку газу та сприятиме розвитку конкуренції. Долучення до біржових торгів Оператора ГТС також дозволить сформувати об’єктивну ринкову основу для визначення маржинальних цін придбання та продажу, що допоможе вирішити існуючі проблеми, пов’язані з небалансами на ринку.

"Оператор ГТС виходить на новий етап свого розвитку. Вже невдовзі залишиться в минулому правова колізія, яка не давала можливості ОГТСУ брати участь у біржових торгах для забезпечення потреб балансування. Тепер ми зможемо стати частиною консолідованого та лібералізованого ринку, що забезпечить зростання конкуренції та формування справедливої ціни", - прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Прийняття законопроєкту є необхідним етапом реалізації положень Меморандуму щодо розвитку біржі газу в Україні на базі ТБ “УЕБ”. Відповідний меморандум було укладено між Міністерством енергетики України, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Європейським банком реконструкції та розвитку, Оператором ГТС та Українською енергетичною біржею.