23 жовтня ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (ГПК Нафтогаз України), що входить до групи НАК "Нафтогаз України", вперше виступила ініціатором закупівлі газу через електронний майданчик Української енергетичної біржі (УЕБ). Компанія постачає природний газ для приватних споживачів, а також малого та середнього бізнесу. Вихід нової компанії групи Нафтогаз на біржові торги підвищить прозорість формування ринкової ціни газу та збільшить обсяги біржової торгівлі газом в Україні.

ГПК Нафтогаз України вже провела три торгові сесії з закупівлі газу на УЕБ. Станом на 25.10.2019 р. компанія закупила більше 12 млн. куб. м. природного газу. Більшість з даних обсягів це ресурс листопада або газ у ПСГ з передачею у листопаді.

Факт виходу ГПК Нафтогаз України на електронний біржовий майданчик прокоментував Генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко: “Вихід компанії з групи Нафтогаз в якості покупця на біржу призведе до збільшення активності на українському газовому ринку, надасть можливість вітчизняним газовидобувним компаніям продавати газ за ринковими цінами найбільшому гравцю в галузі, це створює умови для більшої прозорості, конкурентності та прогнозованості ринку, що позитивно впливає на доступність газу для кінцевих споживачів. Ціни, що складаються на біржових торгах, є вагомими орієнтирами для газового ринку України”.

Очікується, що участь ГПК Нафтогаз України у біржових торгах буде сприяти суттєвому підвищенню ліквідності.

Торги природним газом на УЕБ проводяться вже понад два роки, в них беруть участь більше 270 компаній. Для участі в торгах зацікавленим сторонам необхідно пройти процедуру KYC, а також отримати акредитацію на біржі.