29 травня 2019 р., м. Київ – ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" (Нафтогаз Трейдинг), що входить до групи Нафтогаз та реалізує газ промисловим споживачам, розпочинає купівлю-продаж газу через електронний майданчик Української енергетичної біржі (УЕБ). Вихід газового дивізіону групи Нафтогаз на біржові торги підвищить прозорість формування ринкової ціни газу та збільшить обсяги біржової торгівлі газом в Україні.

Для участі в торгах зацікавленим сторонам необхідно пройти процедуру KYC, а також отримати акредитацію на біржі.

"Ми давно і уважно стежимо за торгами газом на енергетичній біржі. Рішенню перевести частину трейдингових операцій з газом на біржу передував комплексний аналіз. Ми вивчали позитивний досвід Укргазвидобування та Укртранснафти, що вже багато років успішно здійснюють торгівлю нафтопродуктами на УЕБ. Біржова торгівля в умовах вільної конкуренції дозволить зняти всі питання щодо ринковості наших цін та додасть публічності нашій торговій діяльності. Нафтогаз відкритий до співпраці, ми запрошуємо всіх бажаючих стати нашими контрагентами на конкурентних біржових торгах",–– зазначив керівник газового дивізіону групи Нафтогаз Андрій Фаворов.

Нафтогаз Трейдинг вже отримав акредитацію на УЕБ. Очікується, що перші торги з продажу газу на УЕБ компанія проведе вже до кінця червня. Наразі планується продаж газу на умовах постачання протягом наступного після торгів місяця, а також того ж місяця, в якому відбуваються торги.

Очікується, що вихід Нафтогаз Трейдингу дозволить біржі суттєво підвищити ліквідність торгів. Торги природним газом на УЕБ проводяться вже понад два роки, в них беруть участь близько 200 трейдерів та приватних видобувників газу. Водночас, обсяг торгів на біржі досі залишався відносно невеликим, оскільки більшість угод на українському газовому ринку укладається через прямі договори. В 2017 році на біржі реалізовано 137,1 млн куб. м газу, в 2018 році – 154,2 млн куб. м. Попит на газ у промисловому сегменті у 2018 році склав майже 17 млрд куб. м.

"Вихід великої газової компанії зі значною долею ринку на біржу є важливою подією. Такий крок може стати основою створення в Україні дійсно конкурентного ринку газу. Думаю, вже зараз це матиме позитивний вплив на репрезентативність біржових котирувань. До цього вони формувалися на УЕБ приватними газовидобувними компаніями, вітчизняними та міжнародними трейдерами. Ні для кого не секрет, що ціни групи Нафтогаз є вагомим орієнтиром для ринку. Тепер ми отримали чудову можливість додати українському газовому ринку ще більшої прозорості, конкурентності та прогнозованості", – підсумував голова біржового комітету української енергетичної біржі Олексій Дубовський.