На 11 березня запланований перший аукціон у комерційних секціях з використанням коефіцієнтів. Ініціатором стартової позиції на купівлю виступило ПрАТ «Харківенергозбут».

В кінці минулого року Українська енергетична біржа запропонувала учасникам ринку нові інструменти для торгівлі електроенергією, серед яких представлені торги коефіцієнтами. Суть такого аукціону полягає в тому, що учасник, який ініціює виставлення позиції на аукціон, замість ціни вказує стартовий коефіцієнт, що являє собою ставку дисконту або премії до обраного ініціатором базового індикатора ціни. В процесі аукціону торгівля може відбуватись як на підвищення, так і на зниження коефіцієнту.

ПрАТ «Харківенергозбут» обрав ціни РДН на відповідну годину в якості базового індикатора ціни, стартовий коефіцієнт було визначено на рівні 0,995. Компанія планує закупити 5400 МВт.-год. електроенергії пікового навантаження.

Нагадуємо, що нещодавно УЕБ представлено новий відео-ролик про торги коефіцієнтами, а Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко у інтерв’ю виданню Expro Gas&Oil вже розповідав про можливість та особливості торгівлі коефіцієнтами.

Для отримання доступу до участі у аукціонах з купівлі-продажу електроенергії на УЕБ, зокрема мати можливість реалізувати електроенергію для ПрАТ «Харківенергозбут», компаніям необхідно пройти процедуру акредитації.