З 1 липня 2019 року купити електроенергію в Україні можна на електронних аукціонах, які проводить ТБ «Українська енергетична біржа». Нові правила продажу електроенергії стосуються виробників та постачальників і регламентуються законом «Про ринок електроенергії».

Як купити електроенергію на біржі – нові правила пояснюють фахівці ТБ «УЕБ»

Покупку ЕЕ за двосторонніми договорами можна здійснити на онлайн-платформі ТБ «Українська енергетична біржа», яка на сьогодні є єдиною в Україні для подібних операцій. До запровадження нових умов, ринок електроенергії в Україні діяв наступним чином:

• виробники (атомні, гідро- і теплоелектростанції, а також електростанції, що працюють на альтернативних джерелах енергії) оптом продавали ЕЕ державному підприємству «Енергоринок»;
  • в свою чергу, ДП «Енергоринок» перепродував отриманий ресурс енергопостачальним компаніям;
  • енергопостачальні підприємства забезпечували продаж ЕЕ кінцевим споживачам.

Купити електроенергію у цьому випадку можна було за централізовано встановленими тарифами. Однак після реформи ціни стали формуватись на вільних, конкурентних умовах. Так, згідно ст. 58 ЗУ «Про ринок електричної енергії», споживачі отримують можливість купити ЕЕ одним із 4-ох способів:

• шляхом підписання двосторонніх договорів безпосередньо з виробниками або постачальниками, які вже придбали електричну енергію, а не лише з обласними енергопостачальниками;
  • на ринку «на добу наперед», що можна розшифрувати як «куплю сьогодні за вільною ціною на завтра»;
  • на внутрішньодобовому ринку – купити електроенергію можна за лічені години до її споживання;
  • на балансуючому ринку – тут здійснюється купівля та продаж ЕЕ для врегулювання небалансів.

Купити електроенергію на електронній платформі ТБ «Українська енергетична біржа»

В Україні велика кількість споживачів мають змогу купити електроенергію на біржі, скориставшись електронною платформою ТБ «Українська енергетична біржа». До торгів допускаються усі бажаючі – потрібно лише пройти нескладну процедуру реєстрації.

Торги електричною енергію проводяться з використанням спеціального програмного забезпечення «Біржова електронна торгова система», версія Electric Power. Електронний формат таких аукціонів робить продаж електроенергії дійсно прозорим, забезпечує їх відкритість та є гарантією добросовісної конкуренції між усіма учасниками. Звертаючись до ТБ «Українська енергетична біржа», ви отримуєте кваліфіковану підтримку найкращих спеціалістів. На офіційному YouTube-каналі біржі є доступні відео-інструкції, завдяки яким учасники швидко опанують процедуру проведення аукціонів з продажу електроенергії.

Хочете виграти аукціон та купити електроенергію за привабливою ціною? Телефонуйте за номером - (044) 35-35-735. Отримуйте актуальну інформацію по нові аукціони на електронну пошту. Також підписуйтеся на офіційну сторінку ТБ «УЕБ» у Facebook та зручний Telegram-бот.