Українська енергетична біржа за підтримки Міністерства енергетики України, ЄБРР та Енергетичного Співтовариства здійснює запуск короткострокового ринку природного газу в Україні відповідно до європейських стандартів.

Передбачається комплекс заходів, що мають бути реалізовані для досягнення поставленої мети. Але вже сьогодні Українська енергетична біржа робить перший довгоочікуваний крок – з вересня 2020 року ми запускаємо свою торгову платформу, як сервіс для врегулювання добових небалансів замовниками послуг транспортування.

Про інструмент, що надає Українська енергетична біржа сьогодні та подальші плани, розповідає Голова Біржового комітету Олексій Дубовський:

«Функціонування торгової платформи для врегулювання короткострокових коливань попиту та пропозиції протягом газової доби та балансування, передбачене Кодексом ГТС та, відповідно, Регламентом ЄС № 312/2014. Короткострокові ринки природного газу в ЕС починалися саме з потреби в балансуванні і еволюціонували в добре працюючі ліквідні ринки та цілі газові хаби. Цей процес ми починаємо і в Україні.

Наразі свою активну підтримку запуску ринку висловлює Оператор ГТС України, що також зможе долучитися до торгів з метою виконання балансуючих дій, щойно будуть прийняті зміни до закону Про публічні закупівлі, на які ми очікуємо вже найближчим часом. TSO відіграють важливу роль в розвитку короткострокових ринків. Діяльність TSO з балансування повинна стимулювати короткостроковий ринок, а використання інших інструментів, крім короткострокових стандартизованих продуктів уповільнює розвиток ринкової ліквідності.

Торгова платформа УЕБ за рахунок окремих технічних рішень буде надавати два сервіси для ринку: 1) врегулювання добових небалансів учасниками, 2) задоволення потреб Оператора ГТС у фізичному балансуванні газотранспортної системи.

На сьогоднішній момент ми запускаємо торгівлю титульними продуктами в Енергетичній торговій платформі у внутрішньодобовому режимі, що дозволить учасникам збалансувати свої портфоліо. Ми робимо крок на зустріч учасникам ринку, оскільки були прийняті відповідні зміни до Кодексу ГТС, що значно посилюють фінансову відповідальність за небаланси. Енергетична торгова платформа має кліринговий модуль, що здійснює розрахунки з використанням рахунків ескроу, обмін торговими сповіщеннями та результатами їх обробки з Оператором ГТС України. Система працює за принципом двостороннього зустрічного аукціону за технологією continuous trading, угоди укладаються шляхом метчингу.

Разом з Оператором ГТС України ми працюємо над запуском наступного етапу в роботі торгової платформи – торгівля короткостроковими стандартизованими продуктами з забезпеченням фізичного входу/виходу в/з ГТС з метою здійснення Оператором ГТС остаточного балансування системи. Це сервіс, що буде надано для TSO з забезпеченням механізмів гарантування фізичного балансування ГТС.

Згодом Енергетична торгова платформа буде доповнена фізичними (локаційними) продуктами для фізичного врегулювання небалансів в ГТС та можливістю здійснювати торгівлю в режимі «на добу наперед».»

«Стратегія Оператора ГТС України включає ціль співпраці в створенні прозорого і конкурентного ринку газу в Україні. Ми активно співпрацюємо з УЕБ по запуску ринку короткострокових продуктів, а після прийняття законопроекту 3176 Оператор ГТС України також зможе стати повноцінним учасником біржового ринку газу.» - прокоментував останні зміни генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадуємо, що процес доступу до короткострокового ринку УЕБ потребує дотримання окремої процедури. Запрошуємо всіх замовників послуг транспортування отримати доступ до короткострокового ринку природного газу, щоб мати можливість ефективно врегульовувати свої небаланси. За наявності додаткових питань та з метою проходження навчання роботі в Енергетичній торговій платформі, просимо звертатися за телефоном: 044 35 35 735.