Сьогодні, 5 жовтня, на Українській енергетичній біржі вперше відбувся аукціон з продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел. ДП "Гарантований покупець" реалізував весь виставлений обсяг базового навантаження, 25 250 Мвт.год., та 7 518 Мвт.год. блочними позиціями.

На аукціон було виставлено 6 позицій у торговій зоні ОЕС України: дві позиції базового навантаження, блочні позиції з 9 до 16 години та 12 до 13 години. Термін постачання електроенергії визначено з 11.10.2020 по 31.10.2020 року.

Аукціон привернув неймовірну увагу серед учасників ринку, їх кількість становила 28, а реалізація склала майже 100%. Середньозважена ціна базового навантаження за результатами аукціону сформувалася на рівні 1340,43 грн, і зросла на 35 % від стартової. По блочних позиціях ціна зросла на 41,5% за графіком 9-16 години, та на 51% за графіком 12-13 год. і складала відповідно 1 393,64 і 1 357,96 грн. за Мвт.год. Загальна вартість продажу склала 44 294 739 грн.

Особливістю цього аукціону є продаж електроенергії на підвищення ціни. Право на купівлю електроенергії від ДП "Гарантований покупець” отримали усі учасники, що пройшли відповідну реєстрацію на УЕБ.

"Вітаємо учасників ринку з успішним придбанням “зеленої” електроенергії. Сьогодні ми побачили високий інтерес та конкуренцію, що дозволяє говорити про успішність та правильність виходу Гарантованого покупця з ВДЕ на ринок двосторонніх договорів. Завдяки цьому підприємство має можливість збільшити ліквідність та своєчасно отримувати кошти від реалізації. Учасники ринку в свою чергу отримали можливість купувати електроенергію невеликими лотами для власних потреб", — підсумував результати аукціону Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

Нагадуємо, аукціони з продажу електричної енергії, виробленої з ВДЕ, можуть проводитися лише три рази на місяць. Наступний аукціон відбудеться у випадку наявності нереалізованого залишку навантаження до кінця поточного місяця, тож слідкуйте за оголошеннями ТБ “УЕБ”.