В останні десятиліття у світі панує тренд відмови від традиційних джерел енергії та переходу до альтернативних. Відповідальний бізнес, розуміючи важливість збереження стану навколишнього середовища, намагається мінімізувати негативний вплив своєї діяльності на довкілля.

Вже сьогодні тисячі компаній у світі роблять рішучі кроки на шляху до екологізації свого виробництва. Однією із панівних тенденцій є перехід на виробництво та використання альтернативної енергії. Наша держава також долучається до глобального процесу трансформації електроенергетичного сектору, щорічно збільшуючи потужності ВДЕ. Зокрема надзвичайно популярною в останні роки в Україні є сонячна енергетика. Наша держава має значні можливості для подальшого розвитку ВДЕ.

Розвиток та нинішній стан сонячної енергетики в Україні

Сонячна енергетика є відносно новою галуззю в Україні. При цьому темпи її розвитку є надзвичайно високими, у порівнянні з іншими секторами вітчизняної економіки. Так, за підсумками 2021 року на сонячну енергетику в Україні припало понад 5% загального виробництва електроенергії.

Вся територія нашої держави є придатною для розташування сонячних електростанцій. При цьому найбільш сприятливими для цього є південні регіони України (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька та частина Донецької області, АР Крим), де сьогодні зосереджено понад 60% промислових СЕС. Станом на кінець 2021 року сумарна потужність сонячних електростанцій склала 6320 МВт (без урахування тих, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях).

За підсумками останніх років наша держава мала одні з найвищих темпів розвитку сонячної енергетики в Європі. Однак вторгнення агресора завдало значних збитків галузі. Дві третини СЕС в Україні розташовані на півдні, де сьогодні йдуть активні бойові дії. За різними оцінками, понад 30% сонячних електростанцій на окупованих територіях, а це приблизно 1120-1500 МВт встановленої потужності, зазнали руйнувань. Крім того, зруйновано більше 25% непромислових (приватних) СЕС.

Перспективи розвитку галузі сонячної енергетики в Україні

Розвиток сонячної енергетики в Україні в найближчі роки унеможливлено через вторгнення агресора. Тому надзвичайно важливо на державному рівні розробити стратегію відновлення галузі. Загалом для повернення сонячної енергетики на довоєнний рівень необхідно прийняти кілька дієвих рішень:

  • спрямувати кошти з різних фондів для відновлення інфраструктури;
  • заохочувати інвестиції для будівництва нових СЕС;
  • надати пільгові умови для доступу компаній галузі до ринків збуту.

Сьогодні в Україні вже функціонує справедливий та прозорий механізм реалізації електроенергії. Завдяки електронним аукціонам, що відбуваються в торговій системі Української енергетичної біржі, виробники та постачальники можуть продавати електричну енергію за зрозумілими умовами та ринковими цінами, які формуються на основі реального попиту та пропозиції.

Щоб долучитися до торгів, необхідно пройти акредитацію на офіційному сайті УЕБ за відповідним напрямом. Також закликаємо учасників ринку електроенергії налаштовувати спеціалізований канал Української енергетичної біржі в Telegram, що допоможе отримувати оперативну інформацію про майбутні аукціони та їх результати.