Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулого тижня на УЕБ проведено 10 аукціонів з купівлі/продажу електроенергії, з яких 2 – у комерційних секціях та 8 – у спеціалізованих. Ініціаторами були Енергоатом-Трейдинг, Центренерго, Укргідроенерго, Калуська ТЕЦ-Нова та компанії групи ДТЕК.

На аукціоні відповідно до ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії», що відбувся 23 липня, Енергоатом-Трейдинг пропонував базове навантаження протягом серпня, реалізувавши 670,3 тис. МВт.г. з 744 тис. МВт.г. виставленого обсягу за середньозваженою ціною 1 307,83 грн/МВт.г.

Компанія Центренерго протягом останнього тижня пропонувала базове, пікове навантаження та блочні позиції з різними періодами відпуску. Реалізувати компанії вдалось 146 400 МВт.г. протягом серпня - вересня 2021 р. та 74 400 МВт.г. протягом серпня 2021 р. за середньозваженими цінами 1 280,65 грн/МВт.г. та 1256,88 грн/МВт.г. відповідно. В Бурштинському острові Калуською ТЕЦ було реалізовано 992 МВт.г. блочними позиціями о 8-23 год. протягом серпня за ціною 1943 грн.

Загалом в обох торгових зонах було реалізовано 955 292 тис. МВт.г. Таким чином, станом на 23 липня в ОЕС України сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку нижче.

Генерація електроенергії в ОЕС України

За останній тиждень спостерігалося зменшення генерації електроенергії через незначне зниження температури повітря і, відповідно, зменшення попиту електричної енергії на кондиціювання приміщення. Середньодобовий рівень генерації на 19 липня становив 17,491 ГВт, а на кінець аналізованого періоду 22 липня він зменшився і склав 16,621 ГВт. Генерація АЕС протягом останнього тижня зростала, на 22 липня показник виробітку склав 9,068 ГВт. Наразі повноцінно функціонують 11 з 15 атомних блоків, які 22 липня забезпечили 55,47% від загального виробництва. Генерація ТЕС і ТЕЦ на кінець тижня суттєво зменшувалася, на що вплинув аварійний простій енергоблоків через відсутність палива на складах. Генерація на ГЕС та ГАЕС протягом тижня також зменшилася на 50,71%, так як низький рівень наповненості водойм не зміг забезпечити високий рівень виробітку. Найбільший приріст генерації був з відновлювальних джерел енергії, на кінець тижня вона збільшилася на 45% і 22 липня забезпечила 10% від загального виробництва.

Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

За аналізований період ціни в торговій зоні ОЕС України демонструють падіння – -19% з 16 по 23 липня не зважаючи на ціни, в середньому вищі за минулий тиждень; в торговій зоні БуОс значних цінових змін не було. Показники середньозважених ціни ОЕС України знаходились в діапазоні 1 411,27 – 1 709,83 грн./Мвт.г., ціни торгової зони БуОс – в діапазоні 1 701,11 -1737,45 грн./Мвт.г.

Найнижче значення цін на рівні 1 411,27 грн./МВт.г. спостерігалось у торгах 23 липня в торговій зоні ОЕС України, що було спричинено значним обсягом пропозицій на продаж, а також падінням попиту, зумовлене пониженням середньодобової температури; на БуОс найнижче значення склало 1 701,11 грн./МВт.г. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останній тиждень становило 1 619,82 грн./МВт.г.(+5,3%), в БуОС – 1 716,64 грн./МВт.г. (+1,5%).

На ВДР в торговій зоні ОЕС України протягом минулого тижня ціни коливалися суттєво також. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 1 751,97 – 2 107,85 грн./МВт.г. Загальний обсяг купівлі-продажу за останній тиждень склав майже 15 тис. МВт.г, що складає 4 % від обсягу РДН.

Європейський ринок

Ціни на європейських ринках електроенергії протягом минулого тижня мали тенденцію до зростання, чому посприяло зменшення виробництва вітрової енергії в Європі та спад у виробництві сонячної енергії в таких країнах, як Німеччина та Іспанія. Протягом тижня попит на більшості ринків продовжував тенденцію попереднього тижня до зниження, окрім ринків Франції, Іспанії та Португалії.

На попередніх вихідних ціни на більшості європейських ринках знизилися. Найнижча ціна була у неділю на більшості ринків, що співпало з більш низьким попитом і високим виробництвом сонячної енергії. Така ситуація дозволила недільним цінам залишатися нижче 50 євро/МВт.г. на ринках EPEX SPOT і Nord Pool. Крім цього, негативні ціни були зареєстровані в цей день о 15 і 16-й годинах на ринках Німеччини, Франції, Бельгії та Нідерландів. На чотирьох ринках 18 липня ціна о 15-й годині склала -1,04 євро /МВт.г, а о 16-й годині -5,00 євро/МВт.г. Ціни стабілізувались в понеділок, 19 липня, перевищивши 98 євро/МВт.г на ринках MIBEL, IPEX і N2EX. На ринках Іспанії та Португалії, ціна 19 липня стала третьою найбільшою за величиною в історії цін.

На 23 липня ціна базової електроенергії у Франції становила 87,76 євро/МВт.г, в Угорщині – 90,68 євро/МВт.г., у Польщі – 86,07 євро/МВт.г. На серпень у вищезазначених країнах електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 77 -92 євро/МВт.г.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г, 22.07.2021

ТипКонтрактДатаФранціяУгорщинаПольща
BaseМоnthAug/2177,1292,5579,10
Sep/2186,4795,4681,14
Осt/2190,2097,52-

Вересневі місячні ф’ючерси на електричну енергію у Франції, Угорщині та Польщі мали тенденцію до здорожчання: від 2,6% до 12% та зростання на жовтень 2021 р. в середньому на 3%. Ф’ючерсні ціни на електроенергію на четвертий квартал 2021р. та на наступний календарний рік зазнали незначного зниження на європейських ринках.

Публічні закупівлі

За останній тиждень відбулося близько 73 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками. Реалізований обсяг найбільших 15 контрактів складає 120,2 млн. кВт.год. на загальну вартість 200,22 млн.грн. без врахування ПДВ. Загалом середня ціна склала 1,59 грн. за кВт.год. без врахування ПДВ. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ «Оператор енергії», яке поставить Басейновому управлінню водних ресурсів нижнього Дніпра 50,76 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,78 грн. за кВт.год. без врахування ПДВ. А також компанія ТОВ «Укр газ ресурс», вона поставить Комунальному підприємству електромереж зовнішнього освітлення м. Києва «Київміськсвітло» 38,45 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,63 грн. за кВт.год. без врахування ПДВ. Ціни коливалися у діапазоні від 1,27 до 2,00 грн./кВт.год. Решта найбільших тендерів зображена на графіку нижче.

Новини оптового ринку електроенергії

Минулого тижня запаси вугілля на ГК ТЕС опустилися нижче 1 млн т., про що свідчать дані Міністерства енергетики України. За місяць з 22 червня по 21 липня 2021 року запаси вугілля впали на 28,7% (на 393,5 тис. т.) - до 978,1 тис. т., що менше відповідного графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго. Витрата вугілля ГК ТЕС протягом 1-21 липня 2021 року перевищила його поставку на 309,6 тис. т. В останній раз витрата вугілля ТЕС перевищувала поставку в лютому цього року. Міненерго підготувало проект оновленого графіка накопичення обсягів вугілля на кінець кожного місяця 2021 року на кожній станції, що передбачає істотне збільшення загальних запасів вугілля.

Укренерго буде публікувати дані про стан розрахунків на балансуючому ринку. Щодня будуть публікуватися зведені дані про залишок на спецрахунку, за рахунок якого оператор системи передачі здійснює виплати учасникам балансуючого ринку, про розмір здійснених виплат і залишок заборгованості. Очікується, що оприлюднення даних дозволить підвищити прозорість розрахунків на балансуючому ринку і уникнути можливих непорозумінь між його учасниками.

НКРЕКП планує обмежити місячний обсяг продажів електроенергії на ринку двосторонніх договорів між виробниками та іншими учасниками ринку, які входять до складу вертикально-інтегрованої компанії або є афілійованими між собою, на рівні не більше 50% їх загального місячного обсягу продажів. Таке положення міститься в проекті постанови "Про внесення змін до Правил ринку", який регулятор прийняв на своєму засіданні в п’ятницю, 23 липня.

Запаси вугілля на складах

Компанія, ТЕС/ТЕЦЗапас вугілля станом на 23.07.2021 (тис. т)Максимально можливі обсяги завантаження складуОчікуваний термін спрацювання складів
А (антр.)Г (газове)(тис. т )(діб)
ТОВ "ДТЕК Енерго"