Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулого тижня на УЕБ було проведено 15 аукціонів з купівлі/продажу електроенергії, з яких 5 – у комерційних секціях, та 10 у спеціалізованих. Ініціаторами були Енергоатом, Укргідроенерго, Гарантований покупець, Центренерго, компанії групи ДТЕК, тощо.

За оглядовий період компанія Енергоатом-Трейдинг ініціювала аукціони відповідно до ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії», де пропонувала базове навантаження протягом різного терміну постачання. За результатами, компанія змогла реалізувати 50,4 тис. МВт.г. протягом лютого 2022 р. за середньозваженою ціною 2 700 грн/МВт.г. та 74,7 тис. МВт.г. протягом лютого-квітня 2022 р. за середньозваженою ціною 2 604,49 грн/МВт.г.

Компанія Укргідроенерго останнього тижня пропонувала блочні позиції. Реалізувати компанії вдалось 171,7 тис. МВт.г., за цінами в діапазоні 1900 - 3401 грн./МВт.г.

Центренерго 17 січня реалізувало базове навантаження протягом 4-го кварталу обсягом 516,9 тис. МВт.г. за середньозваженою ціною 2 100,21 грн/МВт.г.

Також минулого тижня ініціював аукціони Гарантований покупець, пропонуючи блочні позиції денних годин постачання. За результатами, компанія реалізувала 141,2 МВт.г. на березень 2022 р. за цінами в діапазоні 2 593 – 2 899 грн/МВт.г. 7,2 МВт.г. протягом квітня 2022 р. за цінами в діапазоні 2 597 – 2 659 грн/МВт.г.

Загалом в ОЕС України було реалізовано 1 486,4 тис. МВт.г. Станом на 21 січня в ОЕС України сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку.

Генерація електроенергії в ОЕС України

За останній тиждень спостерігалося зменшення виробітку електричної енергії. Середньодобовий рівень генерації на 17 січня становив 20,734 ГВт, а на кінець аналізованого періоду 20 січня зменшився до 20,629 ГВт. Генерація АЕС протягом останнього тижня незначно збільшилася і показник 20 січня склав 12,334 ГВт. Наразі повноцінно функціонують 14 з 15 атомних блоків, які 20 січня забезпечили 59,79% від загального виробництва. Генерація на ГЕС та ГАЕС протягом тижня зменшилася на 9,38%. Генерація ТЕС зменшилася на 1,11%, а ТЕЦ збільшила свій виробіток на 2,07%. Відбулося зменшення генерації з відновлювальних джерел енергії, станом на 20 січня було забезпечено 4,45% від загального виробництва.

Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

Протягом оглядового періоду ціни в торговій зоні ОЕС України були волатильними, знаходившись в діапазоні 2 680,7 - 3 103,5 грн./МВт.г., в межах ±7% відносно середньотижневого значення. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останній тиждень зменшилося відносно аналогічного показника минулого тижня і становило 2 871,16 грн./МВт.г.(-4 %).

В торговій зоні БуОс ціни були стабільними знаходившись в діапазоні 2 564,95 - 2 593,40 грн./МВт.г., в межах ± 5% відносно середньотижневого значення. Середньотижнева ціна зменшилася 0,3% відносно минулого періоду, а саме до 2 581,47 грн/МВт.г.

Всього на РДН за останній тиждень в ОЕС України було реалізовано 1040,9 тис. МВт.г. (+4,8%), а в БуОс - 145,19 тис. МВт.г. (-0,3%), що становить 13,9 % від реалізованого обсягу на РДН в ОЕС України.

На ВДР в торговій зоні ОЕС України протягом оглядового періоду ціни коливалися. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 2 363,78 - 3 066,22 МВт.г., а середнє значення середньозважених цін за оглядовий період змінилось відносно аналогічного показника минулого періоду на -9,5% і становило 2 727,24 грн/МВт.г. Загальний обсяг купівлі-продажу за оглядовий період склав 68,60 тис. МВт.г.

Європейський ринок

В середині січня ціни на європейських ринках електроенергії зросли, причому більшість з них в середньому перевищили 200 євро/МВт.г. Попит збільшувався на всіх ринках і корелював із зростаючими цінами на електричну енергію.

Ціни на ф’ючерси на права на викиди CO 2 на ринку EEX для еталонних грудневих контрактів 2022 року, були в середньому вище на 2,5% за ціни попереднього тижня і залишалися вище 80 євро/т. Найвища ціна була досягнута 20.01.22 р. та склала 85,59 євро/т.

Після падіння виробництва вітрової енергії на понад 50% відбулося її зростання на ринках Німеччини та Франції. В той же час виробництво сонячної енергії зростає на європейських ринках електроенергії вже третій тиждень поспіль, винятком став лише ринок Іспанії. Оскільки такі країни, як Німеччина, Іспанія та Великобританія, сильно залежать від генерації вітру та сонця, спад генерації ВДЕ призвів до підвищення цін.

Аналізуючи погодинні ціни, варто відмітити, що в понеділок, 17 січня, на британському ринку була зафіксована найвища погодинна ціна в цьому році - 1161,06 фунтів стерлінгів/МВт.г о 18:00. До цього найвища ціна біла досягнута за той же час в п’ятницю, 14 січня, 1149,28 фунтів стерлінгів/ МВт.г. Станом на 20 січня 2022р. ціна базової електроенергії у Франції становила 216,69 євро/МВт.г, в Угорщині – 209,36 євро/МВт.г., у Польщі – 104,13 євро/МВт.г. На лютий 2022 р. у вищезазначених країнах електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 168 -226 євро/МВт.г.

Місячні ф’ючерси на березень 2022р. на електричну енергію у проаналізованих країнах мали тенденцію до зниження у середньому на 7 %. На квітень 2022 р. ціни продовжили дану динаміку до зниження із середнім показником 15%.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г, 20.01.2022

Тип Контракт ДатаФранціяУгорщинаПольща
BaseМоnthFeb/22225,85212,18167,66
Mar/22213,28204,83146,03
Apr/22172,33186,13143,11

Публічні закупівлі

За минулий тиждень відбулося понад 700 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками. Реалізований обсяг найбільших 10 контрактів складає 144,03 млн. КВт.год. на загальну вартість 555,53 млн.грн. без врахування ПДВ. Загалом середня ціна склала 3,84 грн. за КВт.год. без врахування ПДВ. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ «ТЕК», вона поставить в ДП «Селидіввугілля» 36,7 млн. КВт.год. електроенергії за початковою ціною 4,44 грн. за КВт.год. без врахування ПДВ. Ціни коливалися у діапазоні від 2,85 до 4,98 грн./КВт.год.

Новини оптового ринку електроенергії

НКРЕКП внесла зміни у правила торгів на енергетичному ринку. Рішення має ускладнити зловживання монополією під час імпорту електроенергії з Білорусії. Відтепер «Укренерго» повинно повторно виставляти на аукціон невикористані потужності міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з Білорусі у випадку, якщо імпортер не виконує заявлений добовий графік постачання більше, ніж на 5%. «Укренерго» не повертатиме імпортерам кошти за позбавлення їхнього фізичного права на передачу, послуга із забезпечення доступу до пропускної спроможності вважатиметься наданою.
«Укренерго» почало тестування системи MMS в умовах об’єднання ОЕС та БуОС. Оператор системи передачі НЕК «Укренерго» розпочав тестування роботи Системи керування ринком (платформи MMS) в умовах об’єднання ОЕС України та Острову Бурштинської ТЕС для проходження ізольованого режиму.