Вчора 13 серпня Українська енергетична біржа зупинила торги природним газом № GAS-130819-14, оскільки в результаті торгової сесії було виявлено дії учасників, які кваліфіковано як цілеспрямоване підвищення рівня цін, змова та спроба штучного впливу на ціни з метою маніпулювання.

УЕБ застосовує ряд превентивних та оперативних заходів, що не дозволяють здійснювати маніпулювання на біржі. Так, в ході вчорашніх торгів природним газом адміністратором торгів від служби безпеки Біржі було виявлено, що два учасники торгів, а саме: ТОВ "ТД "СОКАР УКРАЇНА" та ТОВ "ЦЕНТРАЛЬНА ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" здійснювали узгоджені цілеспрямовані дії щодо почергового підвищення ціни по одному з лотів на продаж ТОВ "ГК "НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ". В результаті таких дій покупців, ціна природного газу могла зрости 34,8% від стартової, а решта лотів продавця не могли бути реалізовані. Біржею було зупинено торги на підставі п. 13.2.1. Правил, про що повідомлено в ПП БЕТС.

УЕБ є прозорим конкурентним ринком, що суворо дотримується європейських правил та принципів організованої торгівлі. Будь-які спроби маніпулювання ринком будуть негайно припинені, а до їх організаторів застосовані відповідні санкції. За результатами внутрішньої перевірки, було підтверджено, що дії покупців дійсно носили характер умисних дій з метою маніпулювання ринком та дискредитації біржових торгів. Тому Біржею застосовано санкції, передбачені п. 13.2.1. Правил, а саме: тимчасове позбавлення на строк 60 (шістдесят) календарних днів доступу до біржових торгів ТОВ "ТД "СОКАР УКРАЇНА" та ТОВ "ЦЕНТРАЛЬНА ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" та санкції, передбачені п. 13.2.4. Правил, а саме: нарахування штрафу. Результати торгів по лоту, щодо якого застосовувалося маніпулювання ціною, було скасовано.

Голова Біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський так прокоментував ситуацію: "На ринках непоодинокі ситуації, коли учасники намагаються грати не зовсім чесно. Але слід пам’ятати, що біржа – це прозорий організований ринок, який діє по єдиним правилам, які зобов’язалися виконувати його учасники, коли проходили акредитацію на біржі. Не важливо це маленька фірма, чи світовий трейдер – правила одні для всіх. УЕБ – це джерело ринкових цін і відповідно до Постанови КМУ № 485 котирування УЕБ враховуються при визначенні ціни газу для населення, тому ми будемо діяти максимально жорстко. Більше того, запровадимо додаткові обмежуючі заходи, в т. ч. і щодо підвищення рівня гарантійного внеску, щоб такі випадки виключити взагалі. Нехай це буде перше і останнє попередження для компаній щодо яких ми застосовуємо санкції і уроком для решти учасників".

Українська енергетична біржа цим повідомленням реалізує своє право на розкриття інформації про факти невиконання учасниками торгів своїх зобов’язань відповідно до п. 17.13. Правил.