Результати біржових торгів у розвинених країнах є вагомим фактором під час аналізу ринку антимонопольними органами. Під час аукціону з реалізації скрапленого газу на УЕБ був присутнім державний уповноважений Антимонопольного комітету України Валерій Полюхович, який пересвідчився у прозорості проведених торгів та відсутності дискримінації чи змови їх учасників.

"Практика купівлі-продажу скрапленого газу на прозорих конкурсних торгах - є найкращим проявом чесної конкуренції на ринку нафтопродуктів. Як відомо, сьогодні Україна залежить на 80% від імпорту нафтопродуктів, що дещо ускладнює моніторинг цінової політики операторів ринку. На нашу думку, біржові індикативи які формуються в ході прозорих конкурсних торгів можуть стати додатковим інструментом для моніторингу Антимонопольним комітетом України стану конкуренції на ринку нафтопродуктів" - зазначив Валерій Полюхович.

ПАТ "Укргазвидобування" продовжує практику реалізації нафтопродуктів власного виробництва на електронних біржових торгах двічі на тиждень. Перша та основна торгова сесія цього тижня пройшла у вівторок 19 липня, де з виставлених 9810 тонн нафтопродуктів було реалізовано 5165 тонн, на загальну суму 92,043 млн грн. Другі, додаткові, електронні торги відбулися в четвер, 21 липня та були відзначені реалізацією 1815 тонн нафтопродуктів з заявлених 4225 тонн, загальною вартістю 31,711 млн грн.

Також, 20 липня 2016 року, на торговому майданчику ТБ "Українська енергетична біржа" пройшов додатковий біржовий аукціон з продажу скрапленого газу для внутрішнього ринку, у підсумку якого ПАТ "Укргазвидобування" реалізувало всі заявлені 4263 тонни СВГ загальною вартістю 64,880 млн грн. Спеціалістами біржі відзначається збереження дефіциту на ринку скрапленого газу та продовження зростання ціни в середньому на 3% у порівнянні з минулим аукціоном, який відбувся 7 липня.

Загалом за три торгові сесії цього тижня ПАТ "Укргазвидобування" реалізувало на торговому майданчику ТБ "Українська енергетична біржа" власної продукції на суму 188,634 млн грн.

Той факт, що аукціон з продажу скрапленого газу відвідав державний уповноважений Антимонопольного комітету України Валерій Полюхович, на думку експертів УЕБ свідчить про те, що Антимонопольний комітет України сповідує справедливу позицію при регулюванні енергетичних ринків, що є безперечно сприятливим сигналом для учасників ринку.

"Запровадження торгів 2 рази на тиждень дозволило Укргазвидобуванню більш ефективніше реалізовувати нафтопродукти за найвищими ринковими цінами та заробляти на цінових коливаннях, які бувають всередині тижня. Варто відзначити, що на ринку різко зростає інтерес до біржової торгівлі. Це підтверджується великою кількістю учасників, як на електронних біржових торгах так і тих, які були присутні на аукціонах, а також присутністю представників Антимонопольного комітету України на останньому аукціоні", - сказав директор компанії-лідера з надання консалтингових послуг UPECO Олександр Сіренко.

Нагадаємо, що ПАТ "Укргазвидобування" прийняло рішення про проведення торгів двічі на тиждень. Тепер у учасників ринку буде вдвічі більше можливостей для закупівлі нафтопродуктів та дозволить більш точно демонструвати настрої та загальні тренди ринку.

Джерело - Економічна Правда