26 березня на Українській енергетичній біржі видався активним торговим днем, де ініціаторами аукціонів з продажу електричної енергії виступили три державні компанії: ДП «Гарантований покупець», ПрАТ «Укргідроенерго» та ВП «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом». Компаніям вдалось досягти різних результатів.

За результатами аукціону, де ініціатором виступив ДП «Гарантований покупець», реалізовано весь обсяг за п’ятьма блочними позиціями періодом постачання з 1 по 30 квітня 2021 року. Cередньозважені ціни сформувалися наступним чином:

• BLOCK 9-18 год. – 30 000 Мвт.год. за 1 353.29 грн/Мвт.год.
  • BLOCK 10-17 год. - 24 000 Мвт.год. за 1 296.58 грн/Мвт.год.
  • BLOCK 11-16 год. - 18 000 Мвт.год. за 1 276.06 грн/Мвт.год.
  • BLOCK 12-15 год. - 12 000 Мвт.год. за 1 258.55 грн/Мвт.год.
  • BLOCK 13-14 год. - 6 000 Мвт.год. за 1 253.38 грн/Мвт.год.

Нагадаємо, згідно з Порядком проведення аукціону з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, торги проходили на підвищення ціни, що дозволило Гарантованому покупцю додатково заробити близько 10,58 млн.грн. Загальна вартість реалізованої електроенергії становить 117,3 млн.грн. Загалом було підписано 55 угод та визначено 7 переможців.

На аукціон ПрАТ «Укргідроенерго» було виставлено одну позицію обсягом 48 000 Мвт.год. блочною позицією з 8-23 год., з яких було реалізовано 9 600 Мвт.год. (20% від виставленого обсягу), період постачання електричної енергії визначено з 1 по 30 квітня 2021 року.

За результатами аукціону середньозважена ціна на квітень сформувалася на рівні 1 400 грн. Загальна вартість реалізованої електроенергії склала близько 13,4 млн. грн.

На аукціоні, ініційованому ВП «Енергоатом - Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом», було виставлено одну блочну позицію о 1-8 год з періодом постачання на квітень 2021 року обсягом 120 000 Мвт.год, проте компанії реалізувати електроенергію за виставленою позицією не вдалося.

"Аукціони з продажу електроенергії що відбулися у п’ятницю дозволили закупити електроенергію у надійних державних постачальників за ринковими цінами. Блочні позиції аукціонів на УЕБ дозволяють генерації та споживачам реалізовувати електроенергію обсяги якої максимально відповідають споживанню, це також показує їх висока результативність" — прокоментував підсумки аукціону Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.