Минулого тижня котирування європейських хабів були нестабільними, але зберігалась загальна динаміка до зниження. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі залишалась стабільно високою, ціна ресурсів перебували на рівні 5500 грн. за тис. куб. м.

Минулого тижня було проведено 6 торгових сесій з реалізації природного газу. Загалом на торги було виставлено 26,6 млн. куб. м. природного газу, з яких 68% ресурсу серпня та 32% ресурсу вересня. Ініціатори торгів оцінювали вартість тис. куб. м. ресурсу серпня в діапазоні 4900-4650 грн., а ресурсу вересня – на рівень дорожче – в діапазоні 5020-5700 грн. Протягом торгових сесій, як правило, ціна зростала. Станом на п’ятницю ціна реалізації ресурсу серпня складала 5501,88 грн., а ресурсу вересня – 5580,01 грн. за тис. куб. м.

Компанія Нафтогаз Трейдинг збільшила пропоновані до реалізації через Українську енергетичну біржу обсяги природного газу в серпні - до 2-3 млн. куб. м. ресурсу серпня та 1-1,5 млн. куб. м. ресурсу вересня кожної торгової сесії. Результативність продажів Нафтогаз Трейдинг залишається найвищою серед інших компаній – 93%.



Минулий тиждень котирування європейських хабів розпочали падінням через зниження попиту та відновлення постачання після завершення технічного обслуговування на декількох трубопроводах. Але до кінця тижня слабка зростаюча тенденція відновилась. У п’ятницю, 9 серпня, котирування Day 1 становили 128 дол. за тис. куб. м., ціни вересня – на 16% більше, наступного кварталу – на 59% більше, зимового сезону – на 68% більше поточної ціни. Слід зазначити, що за очікуваннями учасників ринку котирування природного газу перетнуть позначку 200 дол./тис. куб. м. у 4 кварталі 2019 року.



Також підсилюючим фактором до зменшення цін газу минулого тижня було зниження котирувань нафти на фоні екскалації торгового конфлікту США та Китаю. Курс китайського юаня до долара зростає. Ослаблення китайської валюти є сигналом до того, торгова війна буде загострюватись. У п’ятницю, 9 серпня, барель нафти коштував 58 дол., що на 4 дол. менше, ніж тиждень назад.




Минулого тижня імпорт зберігався на високому рівні – близько 61 млн. куб. м. на день, а внутрішній видобуток на рівні близько 54 млн. куб. м. на день. Технічні потужності імпорту минулого тижня були зайняті на 99%, а це значить, що Україна досягла максимуму можливого рівня щодобового імпорту природного газу. У ПСГ знаходиться 16,46 млрд. куб. м. газу, що більше на 23%, ніж в аналогічний час минулого року. Активними темпами відбувається закачування газу в ПСГ – в середньому 76 млн. куб. м. на день.

Минулого тижня у формі аукціонів було проведено 10 публічних закупівель. Загалом бюджетні установи придбали 1,37 млн. куб. м. природного газу по середній ціні 5,19 грн. за тис. куб. м. Були наявні неринкові пропозиції цін – наприклад, 7,98 грн. за куб. м. За даною ціною найбільший тендер обсягом 270 тис. куб. м. отримала компанія АС.



Укртрансгаз інформує про результати роботи української газотранспортної системи. Обсяги транспортування газу територією України з Російської Федерації до європейських країн і Молдови з початку року становлять 53,2 млрд. куб. м. Порівняно з аналогічним показником 2018 року транзитні обсяги збільшилися на 2,2 млрд. куб. м, або на 4%. Всього за сім місяців 2019 року в Україну імпортовано 7,6 млрд. куб. м. блакитного палива, що більше на 36% від аналогічного минулорічного обсягу. Надходження природного газу в ГТС від газовидобувних підприємств України з початку року і станом на 01 серпня 2019 року у порівнянні з позначкою роком раніше зросло на 2% – до 12,2 млрд. куб. м. Українським споживачам всіх категорій з початку року протранспортовано магістральними газопроводами 15,6 млрд. куб. м газу, що на 10% менше аналогічного показника 2018 року. Загальне використання газу для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) – збільшилося на 3% і нараховує 2,2 млрд. куб. м. природного газу.

Газпром експорт провів третю операцію з продажу газу в Європу через Електронну торговельну платформу за рублі, повідомила компанія, уточнивши, що третя операція була здійснена 31 липня. Газ буде поставлений в Німеччину (Gaspool). «Ми провели вже три угоди продажу газу через електронну платформу з оплатою в рублях різним контрагентам з країн Західної Європи. Це має велике значення: ми бачимо, що формат угод з продажем за рублі затребуваний європейським ринком», - коментує Олена Бурмістрова, генеральний директор Газпром Експорт.