Минулого тижня європейські ціни на газ зберегли тренд до пониження. Обсяги торгів хабів на умовах спот зменшились мінімум на 10%. На українському біржовому ринку активність була дещо нижчою, ніж у попередньому періоді, ціна зберігалась на рівні 6700 грн. за тис. куб. м.

Було проведено чотири торгові сесії, на яких продавці пропонували ресурси червня та газу з ПСГ. Найбільшим попитом користувався ресурс червня. Стартові обсяги ресурсу червня на торгах склали 9240 тис. куб. м. Заявок на купівлю-продаж ресурсу травня не було подано жодним ініціатором торгів.



Протягом тижня стартові ціни ресурсу червня знижувались з 6800 грн. у вівторок до 6595 грн. у п’ятницю. У вівторок, 28 травня, ПГНК виставляла на продаж 1020 тис. куб. м. газу. Компанії вдалося реалізувати весь виставлений обсяг вже протягом першої години торгової сесії. Стартова ціна, 6800 грн. за куб. м., була знижена на 100 грн. протягом торгів. Угода зафіксована по ціні 6700 грн. за тис. куб. м., хоча в процесі торгів виникали пропозиції купівлі за більш низькою ціною – 6650 грн. за тис. куб. м. Торги також ініціювали трейдер Крафт Енерджі та постачальник природного газу ГК Інвестсервіс.

Минулого тижня, 29 травня, була укладена угода з купівлі-продажу ресурсу червня в ОТС, де одна з видобувних компаній реалізувала 90 тис. куб. м. природного газу за ціною 6700 грн. за тис. куб. м.

Таким чином, станом на 31 травня була встановлена середньозважена ціна ресурсу червня за результатами всіх попередньо укладених угод у розмірі 6664,67 грн. за тис. куб. м. Середньозважена ціна ресурсу травня залишилась незмінною – 6976,50 грн. за тис. куб. м.



Європейський ринок продовжує "лихоманити" через перепостачання природного газу – ціни стабільно знижуються вже сьомий тиждень поспіль. Так, середні спотові ціни на основі котирувань досліджуваних хабів зменшились на 5% порівняно з попереднім періодом, ціни контрактів на наступний місяць – на 4,5%, на наступний квартал – на 3%. Слід відзначити, що середні котирування Day 1 та Jun19 є ідентичними, що може свідчити про досягнення мінімуму в цінах на газ у Європі. На найбільш розвинених хабах, наприклад TTF та Gaspool, ціни червня є на кілька доларів вищими за спотові, що свідчить про відновлення висхідної тенденції найближчим часом.

Минулого тижня, у середу та четвер, представники США зробили декілька гучних заяв, які вплинули на ринок нафти та могли прискорити темпи падіння ціни природного газу. Так, міністерство енергетики США у прес-релізі перейменувало скраплений газ на "газ свободи", постачання якого "надає союзникам Америки доступне джерело енергії". Раніше міністр енергетики США Рік Перрі говорив: "Сполучені Штати доставляють свободу на європейський континент не у формі молодих американських солдатів, а у вигляді зрідженого природного газу". Так, останнім часом у Європі спостерігається зростання надходження танкерів з американським скрапленим газом та збільшення постачання газу з Норвегії.

Щодо нафти, то стрімке падіння цін з 68 до 64 дол. за барель 30 травня було наслідком публікації даних про запаси енергоносіїв у США, що вказали на менш значне, ніж очікувалося, зниження запасів. Згідно з інформацією Міненерго США, запаси нафти в країні минулого тижня впали на 282 тис. барелів, а експерти очікували зниження на 1,4 млн. барелів.



Середньодобове споживання природного газу збільшилось до 48 млн. куб. м. Імпорт перевищував 50 млн. куб. м. на добу та майже зрівнявся із показником внутрішнього видобутку. Зростання імпорту є основним динамічним джерелом збільшення запасів у підземних сховищах. Зараз вони складають 11,3 млрд. куб. м., що на 1,8 млрд. куб. м. або на 20% більше, ніж рік назад.

Основним напрямком імпорту залишається залишається Словаччина – на кордон із нею припадає 65% розподілених потужностей станом на 31 травня.

Нещодавно Укртрансгаз та FGSZ LTD на 14% збільшили технічну потужність транспортування природного газу з Угорщини до України. Загальна потужність імпорту природного газу у точці ГВС "Берегдароц" (Угорщина) зросла з 17,1 до 19,5 млн куб. м на добу. Можливість використання додаткових потужностей замовники мали отримати з 30 травня 2019 року, але 31 травня на сайті Укртрансгазу дані були ще не оновлені. Очевидно, слід очікувати збільшення потужностей найближчим часом.

Нафтогаз розпочинає торги газом на Українській енергетичній біржі. Нафтогаз Трейдинг, що входить до групи Нафтогаз, вже отримав акредитацію на біржі. Очікується, що перші торги з продажу газу компанія проведе вже до кінця червня. Наразі планується продаж газу на умовах постачання протягом наступного після торгів місяця, а також того ж місяця, в якому відбуваються торги. Вихід Нафтогазу на біржу дозволить суттєво підвищити ліквідність та сприятиме формуванню дійсно конкурентного ринку газу в Україні.

Болгарія вперше закуповує газ у США. Вже підписана перша угода на поставку в другому кварталі, друга - у третьому кварталі 2019 року, заявив у п’ятницю болгарський міністр енергетики. Голландський трейдер Kolmar NL доставить спочатку 90 мільйонів кубічних метрів зрідженого природного газу, а потім - 50 млн. куб. м. Перша партія СПГ від американського виробника Cheniere, а друга - від американського підрозділу BP.

Газпром продавав менше за вищими цінами у першому кварталі 2019 року. Газпром продав на 13% менше газу на своїх основних ринках експорту в 1 кварталі поточного року порівняно з тим же періодом 2018 року, але ціна була на 30% вище, свідчать дані звіту, опублікованого 30 травня. Загальний обсяг продажів виріс на 7% за три місяці 2019 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Обсяг продажів у країнах за межами колишнього Радянського Союзу становив 62,4 млрд. куб. м. порівняно з 71,5 млрд. куб. м. у 2018 році.

Консорціум під керівництвом італійської компанії Bonatti виграв тендер на побудову 475-кілометрової болгарської ділянки TurkStream 2, що проходить від кордону з Туреччиною до кордону з Сербією. Його партнерами в проекті вартістю 1,12 млрд. євро є німецька будівельна компанія Max Streicher і російський TMK. Вони мають до кінця наступного року закінчити роботу. Попередній переможець тендеру, консорціум, що складається з італійських Arkad ABB і Saudi Arkad Engineering & Construction, програв, оскільки він не подав всі необхідні документи до Булгартрансгазу.

Нафтогаз в липні знизить ціну на природний газ для потреб населення на 8% в порівнянні з ціною на червень - до 5803 грн. за тис. куб. м. (без ПДВ і послуг з транспортування та розподілу). "Газ на міжнародному ринку дешевшає. Завдяки цьому, Нафтогаз в червні знижує ціни на газ для промислових споживачів майже на 8%. Згідно з рішенням уряду, ціна Нафтогазу для комерційних споживачів формує ціну газу для населення, що діє в наступному місяці", - повідомив Андрій Коболєв.