Котирування у Європі минулого тижня змінювались різновекторно, але простежувався легкий підвищувальний тренд. На Українській енергетичній біржі активність торгівлі була високою, ціни ресурсів природного газу загалом були стабільними.

На Українській енергетичній біржі активність торгівлі залишалась високою. Було проведено 5 торгових сесій, на яких ініціатори торгів пропонували до продажу/купівлі ресурси вересня, жовтня, листопада та газу в ПСГ. У кінці вересня попит на ресурс вересня був слабким, основна увага приділялась ресурсу жовтня. Вперше було виставлено та реалізовано ресурс листопада.

У торгах брали участь безліч нових компаній, наприклад, Далечінь, ІЕК "М2" тощо. Були активними компанії-ініціатори торгів на закупівлю газу. Так, Укравтогаз закупив 3,6 млн. куб. м. ресурсу жовтня за ціною 5216 грн. за тис. куб. м., а Укрспирт закупив 2,05 млн. куб. м. ресурсу листопада за 6010 грн. за тис. куб. м. Нафтогаз Трейдинг протягом тижня реалізував майже 9 млн. куб. м. ресурсів вересня та жовтня.

Загалом 59% реалізованого природного газу припадало на ресурс жовтня, середньозважені ціни реалізації якого перебували в діапазоні 5100-5216 грн. за тис. куб. м. Ціни ресурсів вересня та жовтня мали тренд до зближення на межі періодів. Інших явних тенденцій не було виявлено.

Так, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 4980 грн. на ресурс вересня та 5100 грн. на ресурс жовтня.

Минулого тижня котирування природного газу у Західній Європі мали різнонаправлені тенденції, але до кінця тижня стабілізувались на фоні очікування прибуття танкерів з LNG та постачання з Норвегії на достатньому рівні. Загальний тренд зміни спотових цін – на зростання. Так, котирування Day 1 підвищились до 130 дол. Ціни контрактів з постачанням наступного місяця стабілізувались на середньому рівні 149 дол. Ціни на 4 квартал та зимовий сезон знизились відповідно на 5 та 3% порівняно із значенням минулого тижня на фоні очікування "м’якого" початку зими.

Котирування нафти знизились в результаті зростання запасів у США та швидким відновленням видобутку в Саудівській Аравії після масштабної пожежі попереднього тижня. 25 вересня барель нафти коштував 62 дол.

Імпорт природного газу минулого тижня дещо знизився і становив близько 63,65 млн. куб. м. на день, закачування газу в ПСГ також зменшилось до 62,63 млн. куб. м. на добу. Споживання зросло до 55,76 млн. куб. м., очевидно через похолодання на території України. У ПСГ уже накопичено більше 20 млрд. куб. м., що на 26 % більше ніж за аналогічний період, минулого року. Отже, необхідний запас ресурсу на випадок скорочення/припинення транзиту вже забезпечений. Розподілені потужності склали 101 % від технічних, що свідчить про збільшення інтенсивності імпорту.

У формі аукціонів було проведено близько 50 публічних закупівель. Загалом реалізовано газу на суму більше 60 млн. грн., при чому половина загальної вартості тендерів припадає на закупівлю НБУ газу за ціною 4,99 грн. за кубічний метр. Контракт вартістю 37 млн. грн. отримала компанія ЕКОТЕХНОІВЕСТ. Були присутні цінові пропозиції за ціною, що відрізняється від поточних ринкових значень, наприклад по 8 грн. за куб. м. Але за обсягом дані пропозиції були малозначимі для впливу на середньозважену ціну, яка коливалась навколо значення 5 грн. за куб. м.

Нафтогаз розрахував тарифи на транзит російського природного газу до Європи через ГТС України залежно від обсягу бронювання потужності на найближчі п’ять років. За даними компанії, на період 2020-2024 років при бронюванні 60 млрд. куб. м. транзитних потужностей ГТС України тариф становитиме 3,21 дол. за тис. куб. м на 100 км., а при бронюванні 90 млрд. куб. м. - 2,56 дол. за тис. куб. м. на 100 км. При цьому тариф на транзит російського газу в 2019 році складе 2,61 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км (з ПДВ).

Оператор ГТС України повідомляє, що у підземних газових сховищах зберігається загалом 20 млрд. куб. м. газу, з яких 6 млрд. куб. м. становить газ, який зберігається у режимі "митного складу". "Він дає можливість відтермінувати оплату податків та митних зборів на три роки, або для нерезидентів – зберігати газ три роки, щоб його потім експортувати назад до Європи", - повідомив начальник управління розвитку бізнесу ТОВ "Оператор ГТС України" Андрій Прокоф’єв. Також зазначив, що Оператор ГТС України планує пропонувати новий тип послуги – Shorthaul Service, в рамках якої трейдери отримають можливість здійснювати транзит газу через територію України між точками на західному кордоні. Дана послуга дозволить транспортувати газ через українську ГТС між Польщею, Словаччиною та Угорщиною, користуючись дисконтованою вартістю на точках входу-виходу.