У Європі ціни природного газу знижувались, в тому числі за рахунок досягнення домовленостей щодо транзиту газу територією України. На УЕБ котирування знизились нижче 5000 грн., що відображає рівень цін початку жовтня.

На УЕБ минулого тижня активність учасників була високою: 11 компаній сформували 50 стартових позицій на продаж/купівлю природного газу. Очікується, що поточного тижня, останнього у 2019 році ділова активність знизиться. Торгувався ресурс грудня, січня, лютого та ПСГ. Стартові ціни та ціни реалізації ресурсів протягом тижня були стабільно низькими: від 5000 грн. за ресурс грудня, від 5050 за ресурс січня, від 6260 за ресурс лютого та від 5090 за ресурс в ПСГ.

Очевидно, очікування підписання контракту на транзит російського газу вселяло впевненість учасників ринку в тому, що ціна не зросте. Приміром ресурс січня 2020 року виставлявся на торги за середньою ціною 5448 грн./тис. куб. м. а реалізовувався за середньою ціною 5008 грн./тис. куб. м.



Загалом протягом тижня реалізовано 4900 тис. куб. м. ресурсу грудня та 9092 тис. куб. м. ресурсу січня. При чому з 18 грудня яксраво виражене «перемикання» попиту з ресурсу грудня на ресурс січня 2020 року.

Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5000 грн./тис. куб. м. на ресурс грудня та 4994 грн. за тис. куб. м. на ресурс січня.

Минулого тижня ціни на європейських хабах перебували на низькому рівні. Котирування на наступний місяць та квартал залишилися майже незмінними. Спотові ціни у Європі становили близько 160 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 15,6% дорожчими, квартал наперед майже на 17,5%, сезон наперед – на 14,3% дорожчими від поточних спотових цін. Минулого тижня газові переговори сильно впливали на цінову ситуацію на європейських хабах. Наприклад, за результатами переговорів у Берліні, під час яких будо досягнуто домовленості про основні умови транзитного контракту (без розголошення деталей та без підписання контракту), контракти ТТF на наступний квартал знизились на 0,6 євро за добу. Зниження цін на довгострокові контракти відображають позитивні очікування щодо урегулювання питання транзиту російського газу територією України.


Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 11,9 млн. куб. м. на. Видобуток газу в Україні був відносно стабільним - 56,5 млн. куб. м. на добу. Споживання зменшилося близько 5,5%, та складало 121,57 млн. куб. м./день, ці зміни зумовлені передусім несезонно для грудня м’якою погодою. Відбір з ПСГ склав у середньому 53,20 млн. куб. м./ день, що на 27% менше ніж минулого тижня. Зниження обсягів у грудні може бути пов’язано з рекордною заповненістю ПСГ та погодою, яка не сприяє активному споживанню газу. Розподілені потужності 20 грудня становили 12,7 млн. куб. м. і склали 20% від технічних. За обсягом вільних потужностей лідирує пункт пропуску на кордоні з Словаччиною – 38 млн. куб. м./день. Станом на 18 грудня у ПСГ знаходиться 19,5 млрд. куб. м. природного газу, що на 4,6 млрд. м. куб. більше ніж за аналогічний показник минулого року.




У формі аукціонів проведено більше 450 тендерних процедур. Загалом з найбільших тендерів (топ-20) реалізовано майже 12,4 млн. куб. м. природного газу на суму 69,8 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія УКР ГАЗ РЕСУРС. Вона поставить Морському торгівельному порту «Южний» 3,3 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,95 грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 4,10 до 8,89 грн. за куб. м. Середня ціна склала 6,03 грн. за куб. м.


ЄБРР надав Молдові акредитив у 50 млн. дол. на придбання газу у Нафтогазу. 11 грудня була підписана фінансова угода про отримання акредитиву, що дозволить придбати запаси природного газу для місячного постачання всій території Молдови у разі надзвичайної ситуації. Молдовська сторона зазначає, що як і раніше покладається на традиційний маршрут доставки газу через Україну. «Ми розраховуємо, що обидві сторони - Росія і Україна - досягнуть спільного рішення, а Республіка Молдова отримає газ за дешевшою ціною», - заявив глава молдавського уряду.

Переговорна позиція України по транзиту газу. 19 грудня, відбувся черговий раунд тристоронніх газових переговорів у Берліні. За результатами зустрічі сторони відзначили, що були досягнуті принципові домовленості щодо деталей нового договору на транспортування газу. 20 грудня у Мінську продовжилися в тристоронньому форматі переговори щодо транспортування газу. Росія і Україна підписали протокол домовленостей про постачання російського газу в Європу через Україну.

Швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві газовопроводу "Північний потік-2" через набуття чинності законом про оборонний бюджет США. 21 грудня президент США Дональд Трамп підписав щорічний оборонний бюджет США, що передбачає санкції проти російських газопроводів Північний потік-2 та ТуркСтрім. У Allseas заявили, що призупиняють свою діяльність щодо трубопроводу Північний потік-2 у зв’язку з прийняттям закону про оборонний бюджет США.

Gasum стане маркет-мейкером на Балтійсько-Фінській біржі газу. З 1 січня 2020 року, коли відкриється ринок газу Фінляндії, Фінляндія стане частиною спільної Балтійсько-Фінської ринкової зони . Будучи провідною енергетичною компанією на фінському ринку газу, Gasum візьме активну роль на новому ринку та виступить як маркет-мейкер на Балтійсько-фінській газовій біржі GET Baltic.