У Європі ціни відновилися після падіння попереднього тижня. На Українській енергетичній біржі активність залишалась сталою, ціни незначно зросли.

На УЕБ минулого тижня активність учасників зберігалась на високому рівні. Ініціаторами формування позицій на продаж та купівлю ресурсу виступали 8 компаній. Увага ініціаторів торгів майже рівномірно була розподілена між ресурсами жовтня та листопада. Стартові ціни ресурсу жовтня знаходились у вузькому діапазоні – 4850-5500 грн., а ціни ресурсу листопада були надто різноманітними – 4950-6600 грн. за тис. куб. м., що вказує на невизначеність щодо ціни ресурсу наступного місяця. Були також пропозиції продажу/купівлі ресурсів грудня (від 6200 грн.) та газу в ПСГ (від 5200 грн.). Протягом тижня реалізовано 6,85 млн. куб. м. ресурсу жовтня. Ціна зросла на 17 грн./тис. куб. м. порівняно з початком тижня. Таким чином, минулий тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5066 грн. на ресурс жовтня та 6010 грн. на ресурс листопада.


Минулого тижня спотові ціни зросли в середньому на 8%, котирування на більш тривалі періоди майже не змінились. Загалом підвищення цін сигналізувало про ріст попиту, в тому числі через падіння генерації з відновлювальних джерел. Спотові ціни у Європі становили близько 125 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 56% дорожчими, квартал наперед – на 78%, сезон наперед – на 68% дорожчими від поточних спотових цін. Таким чином, тенденція до подорожчання ціни природного газу у Європі є явно вираженою та стійкою.

Ціна нафти знизилась у кінці тижня до 59 дол./барель на фоні оприлюднення інформації про ріст запасів у США, а також через ймовірне скорочення попиту через сповільнення світового економічного зростання загалом і економіки Китаю зокрема.



Імпорт природного газу за минулий тиждень збільшився на 11%, закачування газу в ПСГ зросло на 17%, до 48 млн. куб. м./день. Споживання суттєво не змінилося, що зумовлено стабільно теплою погодою. Слід зазначити, що аналогічного періоду 2018 року вже був розпочатий відбір з ПСГ і становив 0,7-0,8 млн. куб. м./день. Зараз відбір відсутній або незначний для формування підсумкового показника. Розподілені потужності зменшилися на порівняно з минулим тижнем і склали 85% від технічних. Зберігається високий показник використання потужностей на кордоні з Польщею.

Директор ОГТСУ Сергій Макогон повідомив про завершення сезону закачування газу в українські підземні газові сховища. Станом на 16 жовтня в ПСГ вже накопичено 21,17 млрд. куб. м. природного газу, а обсяг закачування в ПСГ у жовтні зменшується.




У формі аукціонів було проведено близько 40 тендерних процедур. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон. Загалом реалізовано близько 3 млн. куб. м. природного газу на суму більше 17 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Екотехноінвест. Вона поставить Київському метрополітену 529 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,38 грн./куб. м. Загалом ціни коливалися у діапазоні від 4 до 6,5 грн. за куб. м. Середня ціна склала 4,97 грн. за куб. м. Виражено неринкових пропозицій зафіксовано не було.


Україна розширює газовий зв’язок із Польщею. Укртрансгаз завершив роботи з модернізації компресорної станції Комарно в західній частині Львівської області. Проведення тестового пуску в реверсному режимі, що стане фінальним етапом завершенням робіт на об’єкті, планується до кінця жовтня. Оновлена конфігурація лінійної частини газопроводу дозволить транспортувати блакитне паливо як в аверсному, так і в реверсному режимах між Україною та Польщею. Проектна потужність модернізованої ділянки складатиме 15 млн. куб. м на добу в аверсному режимі та 18 млн. куб. м. на добу в реверсному режимі з Польщі. Проект модернізації означає, що українсько-польська газова труба буде здатна пропускати 6,6 млрд. куб. м. на рік в Україну.
Але польський GAZ-SYSTEM повідомляє, що для нарощення потужності потрібне розширення "вузьких" місць системи з польської сторони. Зокрема, полякам потрібно збудувати ділянку газопроводу "Творжень-Погорська Воля".

Рада прийняла в першому читанні законопроект про ГТС. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, необхідний для відділення управління газотранспортною системою від Нафтогазу. Документ підтримали 286 нардепів. Законопроект потрібний для проведення анбандлінгу та зробить можливим укладення нового договору про транзит за європейськими правилами. Згідно з цим законопроектом, ГТС залишається 100% у державній власності, а управління нею буде здійснюватися прозоро.

Росія почала закачувати газ до першої гілки газопроводу TurkStream в обхід газотранспортної системи України. Перша гілка газопроводу призначена для забезпечення паливом внутрішньотурецького ринку. Водночас друга гілка трубопроводу, яка наразі ще будується, буде постачати газ до Південної Європи в обхід газотранспортної системи України. Газ, який був закачаний у системі TurkStream, постачається через єдину систему Газпрому. Очікується, що ТurkStream почне транспортувати російський газ у Європу до кінця 2019 року.