22-26 квітня 2019 року

Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку

Минулого тижня європейські ціни природного газу зберігались на низькому рівні, проте п’ятницю завершили трендом до зростання. Очікуваної високої активності на ринку перед тривалими вихідними не було. Ціна на українському ринку незначно зросла.

Українська енергетична біржа

Минулого тижня 2 компанії виставляли на торги лише ресурс травня загальним обсягом 1124 тис. куб. м. Стартова ціна природного газу коливалась в діапазоні 7300-7400 грн. за тис. куб. м. Проте, за відсутності достатнього попиту, середньозважена ціна продажу не була сформована.

Середньозважені ціни місячних ресурсів 26 квітня залишались на рівні минулого тижня: 6905 грн. за ресурс квітня, 6863 грн. за ресурс травня.

25 квітня була укладена угода в ОТС-платформі біржі. Згідно з її результатами, 200 тис. куб. м. ресурсу травня було реалізовано по ціні 7300 грн. за тис. куб. м.

Європейський ринок

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/ POLPXCEEGEX/ HUDEXСереднє значення
Day 1180200172176197214190
May 19180204171177192215190
3Q19187205180184199218196
W-20256258248254280277262

Котирування природного газу європейських хабів минулого тижня залишались на досить низькому рівні, повернувшись до значень початку квітня 2019 року. Середні ціни контрактів «Day 1» та «May 19» знизились відповідно на 3% та 5% та досягли 190 дол. за тис. куб. м., ресурс на 3 квартал знизився на 3% та реалізовувався по ціні 196 дол. за тис. куб. м. У п’ятницю котирування провідних хабів відновили зростання на фоні прогнозів похолодання у Західній Європі. Наприклад, у Німеччині очікується від 7 до 14° С наступного тижня. Виробництво сонячної електроенергії також знизиться, що буде другорядним чинником тимчасового зростання ціни газу.

Схоже, ціни природного газу в Європі встановили свій мінімум, знизившись на 45% з вересня 2018 року.

Баланс газу та потужності щодо імпорту в Україні

У структурі надходження газу в ГТС України станом на 24 квітня були відсутніми відбори з ПСГ, натомість зріс обсяг імпорту. Наприклад, на 26 квітня розподілені потужності склали 33,11 млн. куб. м., а середньотижневий обсяг імпорту становив 34 млн. куб. м. Спостерігалась нестандартна ситуація для українського ринку: розподілені потужності на кордоні з Польщею становили 100%, а на кордоні з Угорщиною – 88% від доступних. А 31 млн. куб. м. пропускної потужності із Словаччини залишаються незатребуваними. Очевидно, Нафтогаз, найбільший імпортер блакитного палива, уже розпочав підготовку до наступного опалювального сезону, щоб забезпечити безперешкодне проходження опалювального сезону на випадок відміни транзиту російського газу територією України.

Публічні закупівлі

Минулого тижня було проведено 13 тендерів. Середня ціна підвищилась та склала 7 грн. за куб. м. Найбільший за обсягом тендер, загальною вартістю 3,4 млн. грн., виграв Паливторг. Компанія поставить 380 тис. куб. м. природного газу Рівненській райдержадміністрації за ціною 8,94 грн. за куб. м. Після закінчення опалювального сезону кількість тендерів та їх обсяг зменшуються. Ціна публічних закупівель газу, аналогічно загальним тенденціям, зберігається на низькому рівні.

Шановні учасники ринку природного газу!

У зв’язку з впровадженням добового балансування ринку природного газу, передбаченого Кодексом газотранспортної системи, Українська енергетична біржа запрошує вас пройти навчання роботі в програмному продукті "Енергетична торгова платформа". Надання доступу до неї для укладення угод, а також навчання роботі в програмному продукті "Енергетична торгова платформа", здійснюються безкоштовно.

Цікаве за тиждень

Останні зміни до кодексу ГТС дозволяють створити регіональний газовий хаб із центром в Україні. Укртрансгаз запропонує нову послугу "транспортування на коротких дистанціях", що надає можливість додатково розкрити потенціал української ГТС, позитивно відображає розвиток ринку газу у всіх країнах світу. Компанія розраховує запустити послугу в липні після встановлення тарифів і коефіцієнтів для неї.

Нафтогаз підвищує ціну на газ для промисловості. Нафтогаз оприлюднив цінові пропозиції на природний газ, які діятимуть з 1 травня 2019 року для промисловості. Кінцева ціна на газ за умови внесення попередньої оплати становитиме 7 558,8 грн за тис. кубометрів. Для тих, хто купує газ на умовах передоплати, кінцева ціна становитиме 8337,6 грн за тис. м. куб. Запропоновані на травень ціни збільшені на 5,2-11,5% у порівнянні з квітнем поточного року.

Нафтагаз з 1 травня 2019 року знизив ціну на газ для населення. Тепер вона склала близько 8,25 гривень за куб. м. Таке рішення відповідає домовленостям між Україною і Міжнародним валютним фондом. Експерти коментують, що Кабмін ініціював зниження ціни газу на суму до 1% в рамках підготовки до передвиборної кампанії перед виборами в Раду восени 2019 року.

Компанія Nord stream-2 AG вимагає від ЄС, щоб її звільнили від оновленого енергетичного законодавства. В іншому разі вона подасть до суду. Керівництво компанії стверджує, що оновлене енергетичне законодавство "шкодить Nord stream-2 AG як інвестору". Окрім того, змінюючи законодавство, ЄС "порушує міжнародні домовленості". У російській компанії переконані, що повинні мати "особливі умови" співпраці з ЄС, в той час як оновлене енергетичне законодавство Євросоюзу зрівнює всіх гравців на газовому ринку. Нагадаємо, 15 квітня Рада ЄС поширила зміни до європейського газового законодавства на "Північний потік-2".

Угорщина і Словаччина готуються до спільних дій на випадок, якщо газ перестане надходити через Україну з січня 2020 року. "На даний момент між Україною і Росією не існує угоди про транзит газу на період, що починається з 1 січня 2020 року, і, відповідно, може скластися ситуація, коли поставки природного газу з Росії не будуть надходити в Угорщину або Словаччину, і це те, до чого ми повинні готуватися", - заявив міністр закордонних справ і Угорщини Петер Сійярто після переговорів зі словацьким міністром економіки Петером Жігой. 26 квітня вони домовилися готуватися до ризику разом. Сийярто підкреслив, що правильним рішенням було побудувати інтерконнектор, який сполучає угорські та словацькі ГТС.

Норвегії загрожує дешевий LNG. Протягом останніх кількох років увага європейського ринку була спрямована на захист Росією своєї ринкової частки від імпорту СПГ США, але Норвегія також має проблеми. Ця країна - найбільший постачальник газу до Європи після Росії, і хоча в минулому році обсяг видобутку газу дещо скоротився, нові проекти мають забезпечити зростання в цьому році. До 2022 року новий трубопровід збільшить обсяги продажів у Східній Європі, однак жорстка конкуренція з боку дешевшого СПГ (і відновлюваних джерел енергії) може поставити під сумнів трубопровідний експорт Норвегії протягом наступних кількох років, незважаючи на падіння виробництва газу в Європі.

Укртрансгаз не розрахувався за небаланс. Станом на 26 квітня Укртрансгаз не розрахувався з учасниками ринку за позитивний небаланс березня згідно з режимом добового балансування. Представники Укртрансгазу провели зустріч з учасниками ринку, де заявили, що грошового потоку Укртрансгазу не вистачає для покриття затрат з покриття позитивних небалансів. Газові трейдери пропонували повернути їм газ у розмірі небалансу. Поки що питання розрахунків Укртрансгазу з учасниками ринку залишається невирішеним.