На УЕБ було проведено 20 аукціонів з купівлі-продажу електроенергії, зокрема 11 на виконання ст.66 ЗУ Про ринок електричної енергії та 7 у комерційній секції. Ініціаторами аукціонів виступали 10 компаній, з них найбільше стартових позицій на продаж сформували Калуська ТЕЦ-Нова та Центренерго. Протягом даного періоду реалізовано 322 тис. Мвт/год. на території ОЕС України та 5400 Мвт/год. на о. Бурштинський. Ціни продажу електроенергії на острові Бурштинський були вищими за ОЕС на 5%.

Загальний тренд зміни цін - боковий. Таким чином, станом на 24 січня котирування УЕБ були наступними: 1550 грн. на базове навантаження, 1420 на пікове навантаження та 930 грн. на позапікове навантаження.

Компанії стали використовувати новий продукт, представлений УЕБ нещодавно для комерційних секцій – блочні заявки. Виставлення блочної позиції дає можливість обрати індивідуальний нестандартизований проміжок часу – години продажу або купівлі електроенергії. Цей проміжок часу може охоплювати як одну добу та і переходити з однієї доби в іншу.

Так, наприклад, ДТЕК Східенерго та ДТЕК Дніпроенерго виставляли 1500-11000 Мвт-год. електроенергії за блочними заявками, але середньозважену ціну продажу компаніям сформувати не вдалося.





Станом на 7 лютого порівняно з показником два тижні назад частка атомної генерації зменшилась до 54%, ТЕС – зросла до 25%. Також зменшився виробіток з ТЕЦ та ВДЕ і загалом становив 3,19 Гвт. 7 лютого загальне середньодобове виробництво електроенергії склало 19,45 ГВт, що на 0,6 ГВт більше, ніж 23 січня.

Нещодавно Мінекоенерго заявило про можливість зменшення частки атомної генерації в балансі електроенергії, оскільки з квітня почне значно зростати обсяг генерації з ВДЕ. Тому весною структура генерації може змінитися, що може викликати підвищення цін за рахунок виведення дешевої електроенергії з ринку.



Протягом останніх двох тижнів ціни в ОЕС України були стабільними, але суттєві коливання спостерігались на території о. Бурштинський. Наприклад, у торгах на 2 та 3 лютого ціни о. Бурштинський знизились до рівня ОЕС України, що було результатом суттєвого зниження цін денних заявок, до 1400 грн/Мвт-год.

Загалом протягом останніх тижнів роботи нового ринку електроенергії щодоби в середньому було реалізовано 163 тис. МВт-год. електроенергії в ОЕС України по середньодобовій ціні 1269 грн. за МВт-год. та 11,819 тис. МВт-год. електроенергії для о. Бурштинський по середньодобовій ціні 1640 грн. за МВт-год. Середньодобовий розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський збільшився до 371 грн.



Спотові ціни у Західній Європі були загалом нестабільними та простежувався легкий тренд до зниження. Таким чином, 7 лютого ціна базової електроенергії у Франції становила 37 євро/МВт-год., в Угорщині – 40 євро/МВт-год., у Польщі – 51,9 євро/МВт-год. На лютий у січні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 35-52 євро/мегават. У п’ятницю на прогнозах м’якої теплої погоди ф’ючерсні контракти на березень впали в ціні.



За останні два тижні відбулося більше 200 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом з топ-15 найбільших тендерів закуплено електроенергії на суму 21,30 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших закупівлях. Але загалом середня ціна склала 2,07 грн./кВт.год (з урахуванням ПДВ та доставки до споживача). Найбільший контракт отримала компанія ТОВ АС. Вона поставить Укрпошті 5,2 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,87 грн./кВт.год. Ціни коливалися у діапазоні від 1,45 до 2,91 грн. за кВт. год.



Оператор ринку повідомив Антимонопольний комітет та НКРЕКП про можливу маніпуляцію на ринку «на добу наперед» в торговій зоні ОЕС України, а саме – збільшення кількості випадків серед трейдерів подавати заявки на продаж «нічної» електроенергії за досить низькими цінами, проте із високими заявленими обсягами. Комісія підтвердила можливість таких дій та застерегла учасників ринку від торгових операцій, які можуть бути кваліфіковані як маніпулювання ринком. «Було виявлено, що протягом останнього тижня почастішали випадки подання заявок на продаж електроенергії на РДН у торговій зоні «ОЕС України» в яких було відмічено суттєве зниження рівня заявлених цін та значне збільшення заявлених обсягів у нічні години доби, що може свідчити про ознаки маніпулювання ринком», - йдеться у повідомленні.

7 січня Оператор ринку за результатами аналізу ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку за січень 2020р. запропонував НКРЕКП внести зміни до Правил ринку, які дозволять унеможливити недобросовісну поведінку учасників ринку, а саме забезпечити відповідність обсягів торгів фактичним обсягам електроенергії в енергосистемі.

Еспортери електроенергії мають сплачувати тариф на передачу. НКРЕКП внесла зміни до Кодексу системи передачі, якими прописане зобов’язання експортерів електроенергії сплачувати тариф на передачу системному оператору НЕК «Укренерго». Відповідне рішення було 7 лютого прийняте на засідання регулятора. Комісія вирішила, що оскільки учасники ринку, які здійснюють експорт електричної енергії фактично отримують послуги з передачі електричної енергії, фізично користуючись мережами ОСП з метою транспортування електричної енергії до енергосистеми країни, в яку здійснюється експорт електроенергії, вони повинні оплачувати послуги з передачі електричної енергії, так само як їх оплачують всі споживачі на території України.