Минулі два тижні на УЕБ було проведено 13 аукціонів, серед них 2 в межах ПСО, 5 на виконання ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії» та 6 у комерційних секціях. Компанії-ініціатори пропонували як стандартні графіки продажу електроенергії, так і блочні позиції в обох торгових зонах.
Енергоатом-Трейдинг ініціював 2 аукціонні сесії поза межами ПСО. Так, 30 липня було реалізовано 34,8 тис. Мвт-год. базового навантаження на експорт. Також 7 серпня компанією було сформовано 5 стартових позицій на аукціон з продажу базового навантаження та блочних позицій електроенергії. Реалізовано 960 Мвт-год. за ціною 1200 грн. з постачанням у серпні та 44,64 тис. Мвт-год. за ціною 1195,84 грн. з постачанням у вересні 2020 року. Було продано виключно електроенергію за графіком базового навантаження чотирьом компаніям-учасникам.


Гарантований покупець провів чергові торги з використанням коефіцієнтів 27 липня, на яких реалізував 95,6 тис. Мвт-год. електроенергії з коефіцієнтом 0,99 від ціни РДН. Також 28 липня успішно реалізувала пікове навантаження та пік неробочого дня Укргідроенерго. На території о. Бурштинський також був успішний продаж. Так, Дтек Західенерго у комерційних секціях за результатами двох аукціонів продав базове та пікове навантаження.
Таким чином, станом на 8 серпня ціна базового навантаження в ОЕС України складала 1196 грн., пікового – 1278 грн., пікового навантаження неробочого дня – 1206 грн. за Мвт-год. без ПДВ.


Останнім часом рівень генерації різко не змінювався. Хоча відбувалися зміни в структурі виробітку. Так, генерація ТЕС впала нижче 3,5 Гвт, а ТЕЦ та ВДЕ – зросла. Також суттєво зменшився виробіток ГЕС, що зумовлено спекотною погодою. Загальний середньодобовий рівень генерації станом на 6 серпня склав 15,15 Гвт, що на 0,13 Гвт більше за показник 23 липня.



Протягом останніх двох тижнів ціни на ринку на добу наперед були досить волатильними в ОЕС України. Так, середньозважені ціни змінювались в діапазоні 895 – 1288 грн. На території о. Бурштинський не спостерігалось суттєвих коливань (1670 – 1726 грн.). Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останні два тижні становило 1178,61 грн./МВт-год., в БуОС – 1706 грн./МВт-год. Таким чином, розрив між цінами двох торгових зон збільшився.


Об’єм на ВДР в торговій зоні ОЕС України в середньому за останні два тижні склав 30 тис. МВт. год., що складає близько половини обсягу РДН. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 794 - 1209 грн./МВт-год.



Спотові ціни у Західній Європі були загалом нестабільними, з незначним трендом на зростання. Таким чином, 6 серпня ціна базової електроенергії у Франції становила 36,72 євро/МВт-год., в Угорщині – 35,04 євро/МВт-год., у Польщі – 53,74 євро/МВт-год. На серпень у липні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 32-53 євро/мегават.
Ціни на кінець липня на більшості європейських ринків електроенергії зросли, досягнувши в деяких випадках денних значень вище 40 євро / МВт. Попит в цілому збільшився, а виробництво енергії вітру і сонця на більшій частині ринків впало. Зростання цін на CO2 також сприяло такій поведінці ринків електроенергії. Поєднання цих факторів призвело до підвищення цін на кінець місяця але на початок серпня ціни стабілізувалися.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останні два тижні відбулося близько 40 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами на загальну суму майже 292 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 1,88 грн./кВт.год. Найбільший контракт отримала компанія ЕНЕРГО ЄВРОСТАНДАРТ. Вона поставить ОГТСУ 97,46 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,23 грн./кВт.год.



Уряд удосконалив механізм ПСО, схваливши відповідну постанову, проект якої розробили у Міністерстві енергетики спільно з НКРЕКП. Частку електроенергії, яку Енергоатом продаватиме за механізмом ПСО, зменшили з 80% до 50-55%. Для Укргідроенерго цю частку зменшено з 35% до 30%. Відповідно, збільшується частка електроенергії, яку компанії зможуть продавати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку на конкурентних умовах. Це дозволить покращити фінансову ситуацію зазначених державних підприємств, а також Гарантованого покупця.

У світі вперше зменшилася кількість вугільних електростанцій. Вперше протягом останніх десятиліть світове виробництво електроенергії з вугілля скоротилось у першій половині 2020 року. Про це йдеться в поширеній доповіді екологічних організацій Global Coal Plant Trackers і Global Energy Monitor. У перші 6 місяців 2020 року в експлуатацію введені вугільні електростанції загальним обсягом 18,3 ГВт. У той же період закриті електростанції об’ємом більш ніж 21 ГВт. Світове скорочення виробництва електроенергії з вугілля відбувається, головним чином, за рахунок Європи, де в першому півріччі цей обсяг зменшився на 8,3 ГВт, а в другому буде зменшений на 6 ГВт.

Енергія морського вітру в Британії через 2 роки стане дешевше вугілля і газу. Енергія, вироблена вітровими станціями Великобританії, стала настільки дешевою, що тарифи на електрику незабаром поповзуть вниз в масштабах всієї країни. Якщо це станеться, відновлювальна енергетика доведе, що стала дешевше викопного палива, і вступить в наступну фазу свого розвитку. У минулому році Британія провела рекордний аукціон, на якому компанії запропонували побудувати морську вітрову станцію, яка видає чисту енергію на 30% дешевше, ніж двома роками раніше (приблизно $51 за 1 МВт/год). Експерти проаналізували ці тенденції і виявили, що за всіма показниками ціни на контракти будуть і далі знижуватися. Аналогічні тенденції відбуваються в Нідерландах і Німеччині, але Великобританія, ймовірно, стане першою країною з «негативними субсидіями» в вітроенергетику.

Запаси вугілля на складах