В четвер 20 липня на електронних біржових торгах № С-200717 ТБ "Українська енергетична біржа" було реалізовано 1,53 млн. тонн кам’яного вугілля газової групи. Продавцями вугільної продукції виступили ТОВ "ДТЕК ТРЕЙДІНГ" та ДП "Держвуглепостач".

За результатами торгів було реалізовано весь виставлений обсяг вугільної продукції. Середньозважені ціни на умовах FCA базис поставки, при цьому склали 2 461,18 грн./т. з ПДВ або 2 050,98 грн./т. (відповідно до Податкового кодексу операції з постачання вугілля на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ (пункт 45 підрозділу 2 розділу XX)).

"На електронних біржових торгах вугільною продукцією спостерігався високий рівень конкуренції як серед продавців, так і серед покупців, при цьому попит перевищував пропозицію. Було реалізовано весь обсяг запропонованої до реалізації вугільної продукції. Ціни, що сьогодні склалися на торгах відповідають рівню ринкових цін: ціна API2 зараз становить 84,41 доларів/т (2198,88 грн./т.), це без врахування вартості постачання та ПДВ. Сьогодні на торгах був забезпечений належний рівень конкуренції, в свою чергу Українська енергетична біржа залишається прозорим та відкритим майданчиком для всіх учасників ринку вугілля і докладає всіх зусиль для розширення кола учасників та розвитку конкурентного ринку Україні, - прокоментував результати біржових торгів генеральний директор ТБ "УЕБ" Олександр Коваленко та додав: - Сьогодні ми вітаємо участь в електронних біржових торгах державного підприємства. Сподіваємося, що це дасть поштовх до залучення ширшого кола учасників торгів, в т. ч. іноземних трейдерів. Запуск в майбутньому ліквідного біржового ринку вугілля дозволить створити умови для детінізації ринку, формування репрезентативних цінових індикаторів, підвищення ефективності та конкурентоспроможності вугільних підприємств, встановлення контролю за товарними та фінансовими потоками, дозволить проводити справедливу та прогнозовану тарифну політику та розробку балансу вугільної продукції".