6-11 травня 2019 року

Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку

Минулого тижня європейські ціни природного газу знизились. На українському ринку активність була низькою, відчутної зміни ціни не спостерігалось.

Минулого тижня були проведені 3 торгові сесії з реалізації ресурсу травня. Компанія Інвестсервіс загалом виставила на продаж 3 млн. куб. м., з яких вдалося реалізувати 800 тис. куб. м. на торгах 7 травня за середньозваженою ціною 7300 грн. за тис. куб. м. з ПДВ. На фоні успішного дебюту на торгах у 2019 році компанія вже ініціювала проведення торгових сесій поточного тижня.

Середньозважена ціна ресурсу травня за результатами останніх торгів зросла на 1,5% та склала 6971,53 грн. з ПДВ за тис. куб. м.

Котирування природного газу європейських хабів минулого тижня знижувались на фоні потепління. Таким чином, середні ціни природного газу з постачанням "день наперед" становили 192 дол. за тис. куб. м., а на червень очікується подальше зниження котирувань ще на 4 дол. Подорожчання більше ніж на 30 % очікує учасників ринку в зимовому сезоні 2019-2020.

Курс євро-долар с початку травня залишається стабільним, як і котирування нафти. Ціна бареля нафти зараз знаходиться на рівні 71 дол.

Україна вже активно готується до настання наступного опалювального сезону, враховуючи ризики припинення транзиту газу з Росії. Від закінчення опалювального сезону та переходу з відборів до наповнення ПСГ, сховища вже поповнились на 1,16 млрд. куб. м. природного газу. Станом на 9 травня в ПСГ знаходилось майже 10 млрд. куб. м. газу.
Основним і стабільним ресурсом для накопичення палива залишається внутрішній видобуток – українські підприємства стабільно постачають близько 57 млн. куб. м. газу щоденно. Але джерелом зростання запасів природного газу є імпорт, який останнім часом різко зріс, до 48 млн. куб. м. в день. Це найбільше значення, як мінімум, за останні півроку.
Щодо напрямків імпорту – знову лідирує Словаччина, на яку 10 травня припадало 66% обсягу розподілених потужностей. Обсяги перекачування газу через Угорщину та Польщу майже не змінились. Слід зазначити, що на кордоні з Словаччиною зосереджені найбільші технічні потужності транспортування газу, тому саме ця країна є основним потенційним джерелом зростання імпорту газу в Україну.


З 2 по 10 травня було проведено 20 тендерів із закупівлі природного газу бюджетними установами. Середня ціна склала 6,78 грн. Найбільший тендер виграла компанія Екотехноінвест. Вона поставить 1,06 млн. куб. м. державному підприємству «Смоли», що у Дніпропетровській області.




Безумовно, головною подією минулого тижня стало проведення тендерів Укртрансгазу на закупівлю природного газу для власних потреб. Уже не в перший раз тендери були проведені достроково: заплановані на 21 травня, але перенесені на 2, 3 та 6 травня. Цього разу до участі було допущено нові компанії, п’ять з яких стали переможцями. Загальний обсяг закупівель склав 554 млн. куб. м. на суму 4,02 млрд. грн. Середня ціна була вищою від ринкової і склала 8283 грн. з ПДВ. Близько 70% загальної суми виграних тендерів розділили ЕРУ ТРЕЙДІНГ та АКСПО Україна.



Енергетичний ринок Великобританії тиждень не використовував вугілля. Національний оператор електроенергетичної системи Великої Британії (ESO) заявив 8 травня, що останній генератор, що використовує вугільні блоки, вийшов з системи 1 травня о 13:00, тобто енергетичний ринок країни перебував мінімум тиждень без вугілля. Міністр Великої Британії з бізнесу, енергетики та промислової стратегії Грег Кларк сказав: "Перехід на тиждень без вугілля вперше після промислової революції є величезним кроком вперед у наших зусиллях зі скорочення викидів, але ми не зупиняємося на цьому. Для боротьби зі зміною клімату ми припинимо видобуток вугілля до 2025 року та побудуємо більш екологічно чисту енергетичну систему."

Естонсько-фінський газопровід Balticconnector запрацює на початок 2020 року. В даний час Естонія і Фінляндія використовують російський газ. З 2021 року має запрацювати трубопровід між Литвою і Польщею, завдяки якому Естонія підключиться до єдиної системи європейських газопроводів. Оператор газопроводу Elering запевнив, що збільшення конкуренції призведе до зниження цін для споживачів. Будівництво трубопроводу Balticconnector почалося восени 2018 року. Протяжність його підводної частини становить 77 км, наземної ділянки в Фінляндії - 21, наземної ділянки в Естонії - 55 км. Розрахункова потужність трубопроводу становить 7,2 мільйони кубометрів природного газу на добу.

Трамп і прем’єр Словаччини розкритикували Північний потік-2. Президент США Дональд Трамп і прем’єр-міністр Словаччини Пітер Пеллегріні заявили про неприпустимість використання енергетичних проектів, включаючи Північний потік-2, в якості геополітичного зброї. Про це йдеться в їх спільній заяві, опублікованій на сайті Білого дому після зустрічі 3 травня.

Електроенергетичний сектор Європи спалює більше газу. В квітні загальна потужність газу, використаного в енергетичному секторі п’яти ринків Західної Європи, досягнула багаторічного максимуму, оскільки газ витіснив вугілля із генеруючого балансу на фоні слабкого виробництва електроенергії з відновлювальних джерел.

Споживання газу комбінованими газотурбінними установками у Великобританії, Нідерландах, Німеччині, Іспанії та Італії в квітні становило в середньому 1,88 терават /день, що було найвищим показником за місяць з 2,09 терават /день у 2011 році, хоча трохи вище, ніж 1,72 терават /день у 2017 році.