Котирування європейських хабів демонстрували тенденцію до зростання. На Українській енергетичній біржі активність учасників була високою, але попит низьким. Ціни незначно зросли.

На Українській енергетичній біржі було проведено 5 торгових сесій і сформовано 48 стартових позицій на продаж/купівлю природного газу. Основна увага приділялась ресурсу жовтня, але також були пропозиції торгівлі ресурсом листопада, грудня та газу в ПСГ. Ініціаторами торгів були 10 компаній, серед яких Нафтогаз Трейдинг, ПГНК, ІЕК М2, Де Трейдинг тощо. Активною була торгівля ресурсами природного газу з постачанням в наступних місяцях. Так, ДП «Укрспирт» в черговий раз здійснили закупівлю природного газу на Українській енергетичній біржі – компанія придбала 2,05 млн. куб. м. природного газу ресурсу грудня на торгах 30 вересня.

Тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5200 грн. (+7%) на ресурс жовтня та 6010 грн. на ресурс листопада.



Котирування природного газу у Західній Європі зростали протягом усього тижня. Відбулась зміна періодів постачання: наступного місяця, кварталу, а також сезону, що була однією з причин стрибка цін на початку тижня. У Європі календарно розпочався зимовий сезон. Нестабільне постачання з Норвегії та прогнози більш низьких (на 3-5 нижче нормальних) температур поточного тижня викликали зростання цін.

Так, котирування Day 1 зросли на 9%, наступного місяця – на 32% (з врахуванням зміни періодів), наступного кварталу – на 14%.

Сезон також змінився на літній, котирування на наступний сезон коливались навколо значення 200 дол./ тис. куб. м.

Котирування нафти знижувались протягом тижня на фоні стабілізації видобутку в Саудівській Аравії. 4 жовтня барель нафти коштував 58 дол.


Імпорт природного газу знизився і становив близько 56 млн. куб. м. на день. Зменшення відбулось переважно за рахунок зменшення постачання з Угорщини. Станом на 4 жовтня розподілені потужності на пункті пропуску Берегдароц склали лише 16,26% від технічних. Загалом розподілені потужності знизились порівняно з минулим тижнем і склали 74% від технічних. Тільки розподілені потужності на кордоні з Польщею зросли на 15%. Закачування газу в ПСГ зменшилось до 55 млн. куб. м. на добу, що на 8 млн. менше показника минулого тижня. Споживання залишилося майже незмінним і склало 55 млн. куб. м. Підсумовуючи вересень 2019 року, в Україну було імпортовано 2 млрд. куб. м. газу, що на 41% більше, ніж за аналогічний період 2018 року. В сховищах накопичено 20,5 млрд. куб. м. природного газу. Вже розпочався сезон відбору з ПСГ в зв’язку з похолоданням – 2 жовтня відібрано 0,1 млн. куб. м.



У формі аукціонів було проведено близько 60 публічних закупівель. Загалом реалізовано газу на суму більше 30 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Екотехноінвест. Вона поставить Університету державної фіскальної служби України 614 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,69 грн./куб. м. Крім того компанія здобула перемогу в якнайменше 8 тендерах. Середня ціна склала 5,70 грн. за куб. м.


Оператор ГТС впровадив щодобове визначення маржинальної ціни газу. Починаючи з 1 жовтня Оператор ГТС перейшов з місячного на щодобове визначення маржинальної ціни газу. Маржинальна ціна газу використовується для подальшого визначення плати за небаланси і відтепер публікується щоденно в автоматичному режимі в кабінеті користувача Інформаційної платформи. Впровадження більш прогресивної методики розрахунку, що передбачено пунктом 11 глави 6 розділу ХІV Кодексу ГТС, значно наближає функціонування українського ринку газу до європейських норм. Укртрансгаз відповідним листом повідомив НКРЕКП про оновлення методики визначення маржинальної ціни. А також зазначив про необхідність внесення змін до Кодексу ГТС щодо створення економічних стимулів для балансування замовниками свого портфоліо.

Румунська державна компанія Transgaz S.A. та біржа CEGH підписали угоду про співпрацю для створення газового хабу. Майбутній румунський газовий хаб - спільне підприємство, яке стане оператором Румунської віртуальної торгової точки (VTP). Transgaz матиме 51% акцій, CEGH - 49%. Transgaz призначить Генерального директора, а CEGH - заступника Генерального директора. Румунія має трубопровідну мережу понад 13 000 км., високий внутрішній видобуток газу - бл. 10 млрд. куб. м./ рік, і приблизно 11 млрд. куб. м./ рік – споживання. Румунський газовий хаб має на меті побудувати побудувати відкритий, ліквідний ринок, що повноцінного інтегрований з ЄС.

Нафтогаз оголосив про відбір компаній, у яких купуватиме газ за рахунок ЄБРР. НАК "Нафтогаз України" оголосив про попередній відбір підприємств та партнерств для участі у процедурах закупівель природного газу, які будуть проведені в період з 21 жовтня 2019 року до 31 грудня 2020 року. Претенденти мають подати документи до 18 жовтня 2019 року, однак процедура відбору залишатиметься відкритою для нових учасників до кінця дії позики. Раніше Нафтогаз повідомляв, що проект має загальну орієнтовну вартість до 120 мільйонів євро, передбачає придбання природного газу для поставок в Україну через інтерконектори з Європейським Союзом.

Оператор ГТС України подав заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи до НКРЕКП. "Проходження сертифікації – фінальний етап проекту з відокремлення оператора ГТС України (анбандлінгу). Після проходження сертифікації "Оператор ГТС України" отримає повноваження для здійснення транспортування природного газу територією України і зможе працювати як незалежний оператор ГТС. Успішна сертифікація Оператора ГТС також є одним з ключових факторів в процесі тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України з 1 січня 2020р" - йдеться у повідомленні компанії.