Минулого тижня на європейських ринках ціни почали відновлюватись після значного падіння, але обсяги торгів суттєво не змінились. Активність на українському ринку з настанням літа знизилась.

На європейському ринку в кінці минулого тижня проявився тренд до підвищення цін на фоні очікуваного зниження газопотоків з Норвегії. На початку червня ціни були стабільно низькими через переповнені газосховища та сезонно слабкий рівень споживання газу. На вихідні було заплановано технічне обслуговування норвезького газового родовища Troll, що спровокувало коливання європейських цін на декілька днів раніше.

Якщо порівнювати середньотижневі значення цін, то динаміка котирувань була негативною порівняно з попереднім періодом. Наприклад, спотові ціни знизились найбільше - на 10 % до 145 дол. за тис. куб. м. Зменшення котирувань контрактів на більш тривалі періоди становило 5-6%. Дана ситуація переважно була результатом обвалу цін на хабах у кінці травня, коли в результаті дії погодних умов, заповнених сховищ, перепостачання газу та впливу зниження котирувань нафти, ціни знижувались до 10% за день.

Ціни нафти протягом тижня зберігали незначну волатильність та відчутного впливу на європейський ринок газу не мали. На вечір п’ятниці була сформована ціна в 62 дол. за барель.




Середньодобовий обсяг споживання минулого тижня становив близько 40,5 млн. куб. м. Імпорт спостерігався на високому рівні. Наприклад, 4 червня обсяг надходжень з країн ЄС перевищив внутрішнє споживання і становив 58,05 млн. куб. м., що на 1,38 млн. куб. м. більше ніж видобуток того ж дня. Основним напрямком імпорту залишається Словаччина – на кордон із нею припадає 63% розподілених потужностей 7 червня.

У ПСГ вже накопичено газу обсягом 11,82 млрд. куб. м., що майже на 2 млрд. куб. м. більше, ніж рік назад. Зараз сприятлива ситуація з цінами у Європі створює передумови до зростання імпорту, чим активно користується Нафтогаз – головний імпортер даного палива в Україну.

Минулого тижня було проведено 8 тендерів у системі публічних закупівель ProZorro загальною сумою 4,4 млн. грн. Середня ціна знизилась і становила 6,14 грн. за куб. м. Найбільший тендер отримала компанія БЛАГОГАЗ ЗБУТ. Вона поставить Волинському обласному перинатальному центру 244 тис. куб. м. природного газу за ціною 6,10 грн. за куб. м.



Ціни Української енергетичної біржі будуть враховані при визначенні ціни газу для населення. 5 червня на засіданні уряду внесено зміни в методику формування ціни природного газу для населення. Тепер ціна природного газу в рамках Положення про покладення спеціальних обoв’язків (ПСО) буде дорівнювати мінімальному значенню з чотирьох наступних: середньозваженої ціни місячного ресурсу природного газу Української енергетичної біржі, середньої митної вартості імпортного природного газу, ціни продажу/постачання природного газу Нафтогазом для промислових споживачів за умови попередньої оплати, ціни згідно формули в ПСО. Станом на червень з усіх джерел цін природного газу, що є елементами формули, середньозважена ціна Української енергетичної біржі є найнижчою і становить 5 553,89 грн. за тис. куб. м. без врахування ПДВ, вартості транспортування та розподілу природного газу.

Експорт американського LNG до Європи різко збільшився. Так, зимою 2018-19 середньоденний обсяг постачання склав 1,9 млрд. куб. футів у день порівняно з 0,1 млрд. куб. футів у день зимою 2017-2018 року. Про це повідомило агентство Energy Information Administration (ЕІА) у своєму звіті 6 червня. Дана ситуація була наслідком, головним чином, "прохолодного" попиту в Азії через теплу зиму, повідомляє EIA.

Зменшення спреду між британським NBP та еквівалентною спотовою ціною в Японії вплинуло на напрямки експорту з США. Транспортні витрати з узбережжя Мексиканської затоки до Європи є меншими, ніж на азіатські ринки (куди також включаються витрати на перетин Панамського каналу). Різниця в цінах між Японією та Великобританією становить менше 1 дол. за млн. / Btu. Тому експорт до Європи виріс.

Угорщина купляє більше російського газу, готуючись до зимового сезону 2019-20. Генеральний директор Газпрому Олексій Міллер зустрівся з угорським міністром закордонних справ і торгівлі Петром Сійярто на Петербурзькому міжнародному економічному форумі 6 червня. Учасники засідання розглянули поточні питання та перспективи їхнього співробітництва, приділивши особливу увагу постачанню газу. Було відзначено, що поставки Газпрому до Угорщини з 1 січня по 5 червня 2019 р. склали 4,3 млрд. куб. м., що на 57,5% більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Зараз Угорщина значною мірою залежить від російського газу і збільшує закачування газу в сховища на випадок зриву поставок після закінчення транзитного контракту між Росією та Україною.