У Європі ціни природного газу були нестабільними протягом тижня з незначним трендом на зростання. На УЕБ спостерігалась висока активність торгів, біржові котирування ресурсу природного газу також зросли.

На УЕБ протягом тижня учасники сфокусувались на торгівлі ресурсом листопада та газом в ПСГ. На продаж чи купівлю ресурсу жовтня вже не було сформовано жодної позиції. Загалом ініціаторами торгів були 13 компаній, декілька з яких вперше у жовтні виставляли газ на продаж. Стартові ціни ресурсу грудня знаходились у діапазоні 5590-5750 грн., ресурсу листопада – 5100-6350 грн., а ресурсу в ПСГ – 5250-5650 грн./тис. куб. м. Всього протягом тижня реалізовано 17 млн. куб. м. ресурсу листопада, та 6,6 млн. куб. м. ресурсу в ПСГ. Таким чином, минулий тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 6082,35 грн. на ресурс листопада та 5250 грн. за тис. куб. м. на ресурс в ПСГ.


Минулого тижня динаміка спотових цін була різнонаправленою, але загалом за тиждень ціни збільшилися в середньому на 8,5 %. На початку тижня котирування зростали на фоні нестабільності потоків з Норвегії та слабкої генерації електроенергії з ВДЕ. Котирування на наступний місяць та квартал навпаки знизилися відповідно на 7,6% та 2,9%. Спотові ціни у Європі становили близько 129 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 32,5% дорожчими, квартал наперед – на 58,9%, сезон наперед – на 55,6% дорожчими від поточних спотових цін. Очікується, що спотові ціни виростуть у листопаді на фоні підвищеного попиту, але все рівно не досягнуть минулорічного рівня.

Ціни нафти зросла до рівня 61 дол. за барель у п’ятницю, але завершила тиждень рекордним падінням на фоні торгової війни США та Китаю і ризиків подальшого не врегулювання конфлікту.


Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 52 млн. куб. м. та знизився нижче рівня внутрішнього видобутку – 55 млн. куб. м. На інші основні показники ГТС України суттєво вплинули погодні умови. Закачування газу в ПСГ, у зв’язку з похолоданням, зменшилося майже на 80% від показника минулого тижня. Споживання збільшилося на 33%, та складало майже 100 млн. куб. м./день. Слід зазначити, що за аналогічний період 2018 року вже був розпочатий відбір з ПСГ, який становив 0,5 млн. куб. м./день. Зараз відбір відсутній та продовжується заповнення газом ПСГ,проте темпи наповнення мінімальні. У сховищах накопичено 21,76 млрд. куб. м. Зменшення імпорту відображається на використанні потужностей на кордоні: 40% зниження 1 листопада порівняно з минулим тижнем. Рзподілені потужності становили 34 млн. куб. м. і склали 51% від технічних. Зберігається високий показник використання потужностей на кордоні з Польщею і різке зменшення по інших напрямках – Угорщина та Польща.




У формі аукціонів було проведено 50 тендерних процедур. Загалом реалізовано близько 4,5 млн. куб. м. природного газу на суму 26 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Дніпропетровськгаз збут. Вона поставить Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара 1,4 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,26 грн./куб. м. Загалом ціни коливалися у діапазоні від 4 до 6,7 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5 грн. за куб.м. Виражених неринкових цінових пропозицій не було.


Данія видала дозвіл на будівництво Північного потоку-2. Зазначається, що дозвіл видано на будівництво на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма в Балтійському морі. Данське енергетичне агентство оцінило, що цей маршрут є найбільш безпечним та відповідає екологічним нормам. Північний потік-2 практично добудований, проте Данія була останньою країною, яка досі не видала дозвіл на його будівництво. Очікується, що Північний потік-2 можуть ввести в експлуатацію вже до кінця цього року.

Рада ухвалила закон про анбандлінг. За відповідне рішення проголосував 341 нардеп. Законопроект є виконанням міжнародних зобов’язань та передумовою сертифікації – підтвердження відповідності українського енергетичного законодавства європейському. «Це гарантує енергетичну безпеку Європи, посилює нашу стійкість на міжнародній арені», – зазначив Олексій Гончарук. Водночас Глава Уряду підкреслив, що українська газотранспортна система залишається у державній власності на 100%.

Європейська Комісія скоротила кількість проектів, пов’язаних з газом, перелічених як пріоритетні.
Список, опублікований ЄК 31 жовтня, включає в себе 151 проект і буде розглянутий для затвердження протягом двох місяців Європейським Парламентом та Європейською Радою. Він охоплює 32 газові проекти, що менше, ніж 53, два роки тому, і лише один був включений вперше: план розвитку терміналу імпорту СПГ у Гданську, Польща. Скорочення кількості газових проектів, які ЄК взяла на підтримку, відображає зміну позиції блоку щодо викопного палива. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), який, як правило, допомагає фінансувати проекти, повинен вирішити в цьому місяці, чи припинити кредитування всіх проектів, що базуються на викопному паливі, до кінця 2020 року.